Ammattikunnan edustajana Linnan juhlissa

Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Anniina Takala viettää itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa. Hän kokee kutsun olevan kunnianosoitus koko ammattikunnalle.
Anniina Takala sai tänä syksynä yllättävän puhelun, kun Turun hätäkeskuksen henkilöstöhallinnon sihteeri otti yhteyttä kertoakseen, että Anniinan nimellä on saapunut kirje.
− Muistan istahtaneeni autoon avaamaan kirjeen, jonka sisällön osasin jo arvata. Tilanne tuntui epätodelliselta. Eihän tämä ole minun elämää, Takala muistelee iloisesti.
Anniina on taustaltaan sairaanhoitaja, ja hän valmistui hätäkeskuspäivystäjäksi keväällä 2020. Neljä vuotta myöhemmin Anniina on vastaanottanut kymmeniä tuhansia hätäpuheluita. Mieleenpainuvimmat hätäpuhelut liittyvät elämän kohtalokkaisiin hetkiin: kun ilmoittaja löytää läheisen menehtyneenä tai on aikeissa tehdä itsemurhan. Haastava työ on saanut Anniinan panostamaan hyvinvointiin, ja päivystystyön ohella Anniina hakeutuikin mukaan Turun hätäkeskuksen työhyvinvointi-työryhmään sekä defusing- ja vertaistukiohjaajaksi. Keväällä 2024 hänet palkittiin vuoden hätäkeskuspäivystäjänä.
Jaettu kunnia
Juhlaan valmistautuminen on pitänyt sisällään muun muassa sopivan mekon etsimistä.
− Eräänä sateisena päivänä kävelin vaatekauppaan koirani kanssa. Siinä me sitten seisoimme aivan läpimärkänä, kun myyjä tuli kysymään, josko kaipaisimme apua. Vastasin että tarvitsen mekon Linnan juhliin – yhtään en tiedä minkälaisen!
Itsenäisyyspäivän vastaanoton teemana on tänä vuonna Yhdessä. Vieraiksi on kutsuttu erityisesti henkilöitä, jotka ovat edistäneet yhteisöllisyyttä ja koonneet eri taustoista tulevia ihmisiä yhteen.
− Vaikka kutsu tuli minun nimellä, koen meneväni sinne koko ammattikunnan edustajana. Hienoa että rivipäivystäjän työtä arvostetaan.
Yhdessä avuntarvitsijan parhaaksi
Anniinalle hätäkeskuspäivystäjän työ on ennen kaikkea avuntarvitsijan kohtaamista ja auttamista, mutta viranomaisyhteistyö on hänelle myös sydämen asia.
− Avuntarvitsijan kohtaamisen lisäksi tahdon tuottaa mahdollisimman hyvää palvelua toimialoille. Siinä missä annan puhelimitse henkeä pelastavat ohjeet mahdollisimman selkeästi, tahdon viranomaisradion välityksellä välittää hälytetyille viranomaisille mahdollisimman tarkat tiedot tapahtuneesta. Yhdessä tätä tehdään, Anniina toteaa.
Vuoden hätäkeskuspäivystäjä sai kutsun itsenäisyyspäivän vastaanottoon nyt kolmatta vuotta peräkkäin.
Edit: 3.12.2024 klo 12:28 Lisätty ruotsin- ja englanninkieliset kuvatekstit.
Edit: 3.12.2024 klo 15:23 Kuvat korjattu.
Tutustu myös
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).
Kesälomakaudella 112-palvelua tarvitaan tavallista enemmän
Hätäilmoitusten määrää voidaan verrata säähän; mitä kauniimpaa ja lämpimämpää on, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu. Juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, erilaiset tapaturmat sekä vesillä sattuvat onnettomuudet.