EU-hanke tuo hätänumerotietoutta lapsille
Hätäkeskuslaitos osallistuu EU-hankkeeseen, jossa kadonneiden lasten auttamisjärjestelmää tehdään näkyväksi. Keskeisenä teemana on hätänumeron oikean käytön opettaminen lapsille.
Tiesitkö, että Euroopan komissio on varannut yhteisen puhelinnumeron 116 000 kadonneita lapsia varten? Tahtotila on ollut, että maasta riippumatta kadonneista lapsista voisi ilmoittaa kaikkialla EU-alueella samaan numeroon. Huomionarvoista on, että muualla Euroopassa hätäkeskustoiminta on järjestetty varsin eri tavoin kuin Suomessa, ja toisissa EU-maissa voi olla kymmeniä viranomaiskohtaisia hätänumeroita. Yleiseurooppalaiseen 112-numeroon taas voi maasta riippuen vastata eri toimijan edustaja. Tästäkin syystä komission tahtotila on ollut, että kaikkialla Euroopassa samasta numerosta saa yhteyden lasten katoamisia hoitaviin tahoihin.
Suomessa hätänumero 112 auttaa kaikissa hätätilanteissa, ja niitä ovat myös alaikäisten katoamiset. Hätäkeskuspäivystäjät koulutetaan myös sosiaalisten hätätilanteiden tunnistamiseen, ja hätälinjalla hoidetaankin päivittäin paljon lapsiin liittyviä asioita – katoamisia ja karkaamisia sekä sosiaalitoimen tehtäväkenttään kuuluvia tehtäviä kuten alaikäisen hoidon- ja huolenpidontarpeen arviointia. Kun on kyse hätätilanteesta, tulee aina soittaa hätänumeroon 112.
EU:n yhteisen 116 000 -numeron rooli onkin Suomessa tästä syystä erilainen: se on kiireettömiä soittoja varten, ja se palvelee lähinnä vihjepuhelimena.
Kadonneita lapsia koskevaan vihjepuhelimeen voit soittaa tilanteissa, kun haluat:
• kysyä neuvoa lapsen katoamiseen liittyvissä asioissa
• ilmoittaa kadonneeksi ilmoitetun lapsen löytymisestä
• hakea tietoa kadonneesta lapsestasi.
Hätätilanteen tunnistaminen avainasemassa
Kadonneiden lasten auttamisjärjestö Missing Children Europe kokoaa 32 ruohonjuuritason organisaatiota 27 Euroopan maasta. MCE koordinoi myös tällä hetkellä käynnissä olevaa KEEP SAFE -kampanjaa, jota Suomessa tehdään Lasten perusoikeudet ry:n johdolla. Hätäkeskuslaitos osallistuu huhtikuussa alkaneeseen hankkeeseen, jonka keskiössä Suomessa on viestiä hätänumeron 112 oikeasta käytöstä, mutta myös kadonneiden lasten numerosta 116 000.
− Vaikka Suomessa on keskeisintä muistaa hätänumero 112, ei kadonneiden lasten numeroa kuitenkaan sovi unohtaa. Esimerkiksi ulkomaanmatkan yhteydessä tapahtuvan alaikäisen katoamisen yhteydessä numero auttaa kaikkialla Euroopassa. Numeron löytää myös 112 Suomi -sovelluksen palveluvalikoimasta, Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio kertoo.
Vuoden loppuun jatkuvan KEEP SAFE -hankkeen avulla tarjotaan mm. materiaaleja ja koulutusta opettajille ja huoltajille, joiden avulla hätänumerosta on helpompaa puhua lapsille. Kaikista keskeisintä on välittää selkeä kuva siitä, milloin hätänumeroon tulee soittaa. Hätätilanteen tunnistaminen ja hätäilmoituksen tekeminen on ratkaisevassa asemassa, kun apua tarvitaan.
− Hätäpuheluun vastaa ammattitaitoiset, tehtävään koulutetut hätäkeskuspäivystäjät. Ei siis tarvitse pelätä sitä, ettei tietäisi mitä kaikkea tilanteesta kuuluu kertoa. Päivystäjä osaa selvittää tarvittavat asiat, ja tämä koskee myös tilanteita, joissa hätäilmoituksen tekijä on lapsi. Tärkeintä on tietää milloin kuuluu soittaa, Taito Vainio kiteyttää.
Tutustu myös
Hätätilanteet eivät pysähdy edes jouluna
Itsetuhoisuudesta voi puhua turvallisesti
Kiireettömiin ensihoidon tehtäviin vastataan moniammatillisella yhteistyöllä
Hätänumeroon tehtiin jouluna 19 700 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin joulupyhinä eniten ilmoituksia tehtävälajeista heikentynyt yleistila, kaatuminen ja rintakipu. Suurin osa hälytystehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätäkeskuspäivystäjiä valmistui Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 43 valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 20. joulukuuta 2024. Työt hätäkeskuksissa alkavat maanantaina 13. tammikuuta 2025.
Hätätilanteet eivät pysähdy edes jouluna
Juhlapyhinäkin kellon ympäri työskentelevät hätäkeskuspäivystäjät saavat työssään huomata, ettei joulu ole kaikille iloinen asia. Hätätilanteet ja avun tarve eivät pysähdy edes jouluisin.
Hätäkeskuslaitokseen luotetaan
T-Median toteuttaman Luottamus&Maine-tutkimuksen mukaan Hätäkeskuslaitoksella on kansalaisten näkökulmasta julkishallinnon kolmanneksi paras maine. Hätäkeskuslaitoksen kohdalla kansalaiset kokivat parhaimmaksi maineen osa-alueeksi vastuullisuuden.
Ammattikunnan edustajana Linnan juhlissa
Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Anniina Takala viettää itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa. Hän kokee kutsun olevan kunnianosoitus koko ammattikunnalle.