GPS-häiriöillä ei ole ollut suurta vaikutusta hätäpuheluiden paikantamisessa

Julkaisuajankohta 11.3.2022 15.19
Uutinen
Nainen nojaa laiturin aitaan ja puhuu puhelimessa.

Itärajan tuntumassa on ilmennyt GPS-häiriöitä kuluneen viikon aikana. Häirintä ei ole kohdistunut hätäkeskuksen toimintaan vaan GPS-verkkoon, jota hyödynnetään muun muassa hätäpuheluiden paikannuksessa.

Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilaisen mukaan Itä-Suomessa ilmenneillä GPS-häiriöillä on ollut hyvin pieniä vaikutuksia hätäpuheluiden paikantamiseen. Vastaavia häiriöitä on ollut havaittavissa aiemminkin. 

-    Hätäkeskusten toiminta ilmoittajan sijaintitiedon selvittämisessä ei ole pelkästään paikannustekniikan varassa. Hätäkeskuspäivystäjän on ohjeiden mukaan varmistettava aina hätäilmoituksen tekijän sijainti myös suullisesti. Mikäli ilmoittajalla on tiedossa paikan tarkka osoite, pyytää hätäkeskuspäivystäjä aina myös sen, Matilainen toteaa.  

Matilaisen mukaan erilaisista teknisistä apuvälineistä huolimatta sijaintitiedon selvittämisessä oleellisessa asemassa on aina hätäilmoituksen tekijän ja hätäkeskuspäivystäjän välinen vuorovaikutus.

Hätäpuheluiden paikannusmenetelmistä 112 Suomi -sovellus, automaattinen AML-paikannus sekä autojen hätäviestipalvelu eCall toimivat älypuhelimen oman GPS-satelliittipaikannustoiminnon avulla.  Matkapuhelimen hätäpaikannus sen sijaan toimii GSM-liittymänumeron perusteella, ja paikkatieto saadaan kysytyn liittymän kotiverkko-operaattorin paikannuspalvelimelta.