Hätälinjalla kuuluu yhä enemmän sosiaalista hätää

Hätäkeskuslaitos välittää tehtäviä myös sosiaali- ja kriisipäivystykselle. Vuonna 2023 niiden määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna peräti 34%, ja ne ohittivat ensimmäistä kertaa pelastustoimelle välitettyjen tehtävien määrän.
Hätäkeskuslaitoksen sosiaalitoimelle välittämien tehtävien määrä on kasvanut joka vuosi. Taustalla vaikuttaa mm. lisääntynyt tietoisuus sosiaali- ja kriisipäivystyksen palveluista ja väestörakenteessa tapahtunut muutos, mutta myös monet muut yhteiskunnalliset ilmiöt, jotka voivat aiheuttaa akuutteja haasteita ja sosiaalisia hätätilanteita. Näiden tilanteiden tunnistaminen on osa hätäkeskuspäivystäjän työtä ja tutkintokoulutuksen antamia valmiuksia. Koulutuksella onkin oma roolinsa tehtävämäärän kasvussa: sosiaaliset hätätilanteet tunnistetaan yhä paremmin.
− Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä hoidetaan mm. sosiaalihuoltolakiin ja lastensuojelulakiin liittyviä kiireellisiä tehtäviä. Meillä hoidetaan kaikenikäisten ihmisten asioita, mutta tehtävät painottuvat alaikäisiin ja ikäihmisiin. Toinen painopiste on kriisityö, kertoo sosiaalityöntekijä Sofia Varsinais-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
Hätäkeskus välittää tehtävän sosiaalitoimelle esimerkiksi tilanteessa, jossa alaikäinen on vailla hoitoa tai huolenpitoa, tai hän on karannut tai käyttänyt päihteitä. Ikäihmisten osalta kyseessä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa iäkäs on akuutisti avuntarpeessa, eikä hänellä ole esimerkiksi kotihoidon asiakkuutta. Kriisiapu taas on akuuttia kriisiapua esimerkiksi onnettomuustilanteissa. Suuri osa sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävistä ovatkin moniviranomaistehtäviä, jolloin saman tehtävän hoitamiseen osallistuu useampia viranomaisia.
Sosiaali- ja kriisipäivystäjät kohtaavat tehtävillään usein nuoria, ja tahtotila on aina kuulla nuorta itseään häntä koskevissa asioissa.
Esimerkiksi lastensuojelullisessa asiassa täytyy pitää mielessä, että mehän olemme hoitamassa lapsen asiaa. Haluamme tavata lapsia ja nuoria ja jutella heidän kanssa. Ei me aikuiset aina tiedetä paremmin, ja nuorelta kysymmekin usein mitä hän itse ajattelee? Sofia kommentoi.
Sosiaali- ja kriisipäivystyksiin saa yhteyden myös heidän oman asiakaslinjansa kautta. Numero löytyy esimerkiksi hyvinvointialueiden verkkosivuilta. Tämän lisäksi yhteydenoton vähemmän kiireellisissä tilanteissa voi tehdä kirjallisesti hyvinvointialueiden verkkosivuilta löytyvien lomakkeiden avulla. Hätätilanteessa on kuitenkin tärkeää viivytyksettä tehdä ilmoitus hätänumeroon 112.
Uutinen on tehty hätänumeroviikolla julkaistun videon perusteella. Video löytyy Hätäkeskuslaitoksen sosiaalisen median kanavilta Facebookista ja Instagramista.
Tutustu myös
Katsaus vuoteen 2024
Näin opastat hätänumeron käyttöä eri kohderyhmille
Hätänumero tuo turvaa lapsille ja nuorille
Katsaus vuoteen 2024
Hätäkeskuslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2024 on valmistunut. Hätäkeskustoiminnan palvelutaso pysyi hyvällä tasolla, vaikka kaikki tulostavoitteet eivät toteutuneet. Vuoden aikana henkilöstön sairauspoissaolot laskivat ja työkuorma tasaantui. Asiakkaiden luottamus ja tyytyväisyys hätäkeskustoimintaan säilyi korkealla.
Hätäpuheluja tulkattiin ennätysmäärä
Vieraskielisen väestön kasvu näkyy tulkattujen hätäpuheluiden määrässä. Esimerkiksi ukrainan kielen tulkkaustarve on kasvanut viime vuosina merkittävästi.
Apua hätätilanteisiin vain yhdestä numerosta
Suomessa saa apua kiireellisiin hätätilanteisiin vain yhdestä hätänumerosta, 112. Hätänumeron 112 kautta saa avun kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa. Nämä ovat viestejä, joita vastaanottokeskuksen asiakkaille ympäri Suomea kerrotaan kerta toisensa jälkeen.
112-päivän tunnustus Punaisen Ristin ensiaputoiminnalle
Hätäkeskuslaitos palkitsi Punainen Risti Ensiapu Oy:n hätänumeron 112 hyväksi tehdystä työstä. Palkinto myönnettiin hätänumeropäivänä 11. helmikuuta 2025.
Hätänumeroon joka päivä 1600 virheellistä ilmoitusta
Vuonna 2024 Hätäkeskuslaitos vastaanotti keskimäärin 7 600 hätäilmoitusta joka päivä. Näistä Ilmoituksista 1600 ei olisi kuulunut hätäkeskukselle. Noin puolet ilmoituksista välitettiin tehtäväksi viranomaisille ja puolet käsiteltiin hätäkeskuspäivystäjän neuvonnan ja ohjeistuksen avulla. Ilmoituksiin vastattiin keskimäärin seitsemässä sekunnissa.