Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar

Det är en säkerhetsgärning att lära barn rätt användning av nödnumret. Det är viktigt att prata med barn om identifiering av nödsituationer och inge mod att ringa ett nödsamtal.
Barn är utmärkta på att ringa nödsamtal, även om man önskar att de aldrig hamnar i en nödsituation. Det är dock viktigt att barnen lär sig korrekt användning av nödnumret, precis som vuxna. I handledningen är det viktigt att beakta barnets ålder och miljö. Det väsentliga är att förstärka känslan av säkerhet - nödsituationen är inte på barnets eller den ungas ansvar, utan hjälp finns på numret 112.
− Det viktigaste är att var och en av oss vet när vi ska ringa, det vill säga identifierar en nödsituation. Man behöver inte vara nervös att man inte vet vad man ska säga på nödlinjen, eftersom nödcentraloperatörerna ställer rätt frågor och tar reda på det som är väsentligt. Utöver identifiering av situationen kan det vara bra att öva att ringa också: det är en främmande tanke för många att prata med en främling i telefon, eftersom man ofta sköter situationer i vardagen genom chattar och andra meddelanden, säger kommunikationssakkunnig Patrick Tiainen vid Nödcentralsverket.
När man handleder i att ringa nödnumret är det också viktigt att beakta sociala medier, brottslighet på nätet och till exempel farliga situationer som orsakas av utmaningar i sociala medier. Det är viktigt att förmedla en relevant bild av situationer där man ska lämna ett nödmeddelande. När man lämnar nödmeddelandet kan det avbryta en farlig aktivitet och förhindra allvarliga skador. Mod är att meddela
Gemensamma säkerhetsanvisningar för barn genom EU-projekt
År 2024 deltog Nödcentralsverket i en kampanj som leddes av Missing Children Europe, där man har uppmanat EU:s medlemsstater att kommunicera om system som hjälper barn som har försvunnit. Anledningen har varit en växande oro för försvunna barn och de bakomliggande orsakerna till fenomenet.
För Finlands del inleddes samarbetet genom inbjudan av Lasten perusoikeudet ry. Kampanjen fokuserade på korrekt användning av nödnumret 112, eftersom minderåriga som försvinner i Finland och andra nödsituationer som rör minderåriga ska meddelas till nödnumret.
Så uppstod kampanjen Keep Safe, där man producerade material för skolor, sammanställde en uppsättning med 10 säkerhetsanvisningar för barn på fyra språk (finska, svenska, engelska, samiska), gav stöd till lärare i att hålla lektioner med 112-tema och genomförde skolbesök. Projektet En trygg stad i Vasa anslöt sig till kampanjen, där man genomförde lektioner i säkerhet, liksom Sametinget som hjälpte till att förmedla säkerhetsanvisningarna på samiska till skolorna i norr.
− Kampanjen nådde över 20 000 barn och ungdomar. Under utarbetandet av kampanjens slutrapport har det blivit tydligt att säkerhetsarbetet bland barn och ungdomar bör fortsätta och vidareutvecklas. Flera lärare berättade att de upplevde osäkerhet beträffande teman som anknyter till nödnumret, men att det färdiga undervisningsmaterialet och träningslektionen var ett bra sätt att öka färdigheterna att hålla en lektion med 112-tema, säger Tiainen.
I samband med säkerhetslektionerna i kampanjen genomförde man också en enkätundersökning som visade att många barn tror att endast vuxna får ringa nödnumret 112. Detta visar också att kommunikationen om säkerhet är viktig även bland de allra yngsta.
Tutustu myös
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Suomen ainutlaatuinen malli tuottaa hätäkeskuspalveluita houkuttelee vuosittain useita kansainvälisiä vieraita seuraamaan hätäkeskustoiminnan arkea. Kustannustehokkaasta ja avun nopean hälyttämisen mahdollistavasta mallista halutaan ottaa mallia maailmalla.
Hätänumeron esteettömyyteen tulossa parannuksia
Hätätekstiviestipalvelun käyttäjiltä vaadittu rekisteröitymisvelvoite päättyy kesäkuussa 2025. EU:n esteettömyysdirektiivin mukainen reaaliaikainen teksti (RTT) otetaan käyttöön hätäilmoituksen yhteydessä kahden vuoden kuluttua.
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Euroopan hätänumerojärjestö EENA järjestää konferenssin Helsingin Messukeskuksessa 9.–11. huhtikuuta. Tapahtuma kokoaa yhteen turvallisuuden ja teknologian edustajia ympäri maailmaa.
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Taito Vainio aloitti maaliskuun alussa toisen viisivuotiskautensa Hätäkeskuslaitoksen ylijohtajana. Tulevien vuosien aikana hänen työtä kehystävät toimintaympäristön muutoksen myötä nousevat haasteet.
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Hätäkeskuslaitoksen ensihoidon tehtävänkäsittelyohje uudistui marraskuun 2023 lopulla. Muutos näkyy ensihoidon tehtävämäärässä ja kiireellisyysjakaumassa.