Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar

Det är en säkerhetsgärning att lära barn rätt användning av nödnumret. Det är viktigt att prata med barn om identifiering av nödsituationer och inge mod att ringa ett nödsamtal.
Barn är utmärkta på att ringa nödsamtal, även om man önskar att de aldrig hamnar i en nödsituation. Det är dock viktigt att barnen lär sig korrekt användning av nödnumret, precis som vuxna. I handledningen är det viktigt att beakta barnets ålder och miljö. Det väsentliga är att förstärka känslan av säkerhet - nödsituationen är inte på barnets eller den ungas ansvar, utan hjälp finns på numret 112.
− Det viktigaste är att var och en av oss vet när vi ska ringa, det vill säga identifierar en nödsituation. Man behöver inte vara nervös att man inte vet vad man ska säga på nödlinjen, eftersom nödcentraloperatörerna ställer rätt frågor och tar reda på det som är väsentligt. Utöver identifiering av situationen kan det vara bra att öva att ringa också: det är en främmande tanke för många att prata med en främling i telefon, eftersom man ofta sköter situationer i vardagen genom chattar och andra meddelanden, säger kommunikationssakkunnig Patrick Tiainen vid Nödcentralsverket.
När man handleder i att ringa nödnumret är det också viktigt att beakta sociala medier, brottslighet på nätet och till exempel farliga situationer som orsakas av utmaningar i sociala medier. Det är viktigt att förmedla en relevant bild av situationer där man ska lämna ett nödmeddelande. När man lämnar nödmeddelandet kan det avbryta en farlig aktivitet och förhindra allvarliga skador. Mod är att meddela
Gemensamma säkerhetsanvisningar för barn genom EU-projekt
År 2024 deltog Nödcentralsverket i en kampanj som leddes av Missing Children Europe, där man har uppmanat EU:s medlemsstater att kommunicera om system som hjälper barn som har försvunnit. Anledningen har varit en växande oro för försvunna barn och de bakomliggande orsakerna till fenomenet.
För Finlands del inleddes samarbetet genom inbjudan av Lasten perusoikeudet ry. Kampanjen fokuserade på korrekt användning av nödnumret 112, eftersom minderåriga som försvinner i Finland och andra nödsituationer som rör minderåriga ska meddelas till nödnumret.
Så uppstod kampanjen Keep Safe, där man producerade material för skolor, sammanställde en uppsättning med 10 säkerhetsanvisningar för barn på fyra språk (finska, svenska, engelska, samiska), gav stöd till lärare i att hålla lektioner med 112-tema och genomförde skolbesök. Projektet En trygg stad i Vasa anslöt sig till kampanjen, där man genomförde lektioner i säkerhet, liksom Sametinget som hjälpte till att förmedla säkerhetsanvisningarna på samiska till skolorna i norr.
− Kampanjen nådde över 20 000 barn och ungdomar. Under utarbetandet av kampanjens slutrapport har det blivit tydligt att säkerhetsarbetet bland barn och ungdomar bör fortsätta och vidareutvecklas. Flera lärare berättade att de upplevde osäkerhet beträffande teman som anknyter till nödnumret, men att det färdiga undervisningsmaterialet och träningslektionen var ett bra sätt att öka färdigheterna att hålla en lektion med 112-tema, säger Tiainen.
I samband med säkerhetslektionerna i kampanjen genomförde man också en enkätundersökning som visade att många barn tror att endast vuxna får ringa nödnumret 112. Detta visar också att kommunikationen om säkerhet är viktig även bland de allra yngsta.
Tutustu myös
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Näin toimit myrskyn aiheuttamissa tilanteissa
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).