Kadonneiden lasten numero tuo turvaa kaikkialla EU-alueella
Alaikäisen kadotessa on tärkeää saada tieto nopeasti vastuuviranomaiselle, ja EU onkin halunnut varmistaa avunsaannin yhteiseurooppalaisella numerolla näitä tilanteita varten. Numero toimii Suomessa kuitenkin vihjepuhelimena, sillä hätätilanteessa meillä auttaa 112.
Uusi johtamisjärjestelmä voimaan vuoden 2024 alussa
Hätäkeskuslaitoksen johtamisjärjestelmä on uudistuksen alla. Sen myötä hätäkeskusten roolia vahvistetaan entisestään. Uusi virastorakenne astuu voimaan 1.1.2024 alkaen, ja se tuo mukanaan myös uusia tehtäviä ja nimityksiä.
Pyörä siivittää matkan tekoa sekä töihin että vapaa-ajalla
Hätäkeskuslaitoksen työntekijöillä on ollut keväästä asti mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Pitkään toivotulla työsuhde-edulla Hätäkeskuslaitos kannustaa työntekijöitä liikkumaan ja pitämään itsestä huolta.
Henkilöstötilanne sekä työtyytyväisyys paranivat alkuvuonna
Alkuvuoden aikana Hätäkeskuslaitokseen rekrytoitiin 61 uutta hätäkeskuspäivystäjää, sairauspoissaolot kääntyivät laskuun ja henkilökunnan työtyytyväisyys lisääntyi.
Reaaliaikainen tekstinsyöttö hätäilmoitustavaksi vuonna 2025
Hätäilmoituksen tekeminen reaaliaikaisella tekstinsyötöllä (RTT) tulee mahdolliseksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Uusi hätäilmoitustapa auttaa erityisesti henkilöitä, joilla on kuulemisen tai puhumisen kanssa haasteita. Hätäkeskuslaitoksella on jo otettu ensiaskelia RTT:n kehitystyössä.
Hätänumeroviikkoa vietetään helmikuussa

112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Hätänumeroviikkoa vietetään 6.-12. helmikuuta ja huipentuu 112-päivään lauantaina 11.2.
Vuonna 2023 kampanjaa vietetään teemalla ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”. Kampanjan avulla halutaan kannustaa ihmisiä varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin sekä ennaltaehkäisemään erilaisia vaaratilanteita.
Kampanjassa turvallisuustoimijat sekä esimerkiksi koulut, työpaikat, harrasteseurat ja yhdistykset voivat jakaa arvokasta turvallisuustietoutta. Lisäksi jokainen meistä voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta kiinnittämällä huomion pieniin arjen tekoihin ja valintoihin.
Näin osallistut
- Yleisötapahtuma: Järjestä yleisölle suunnattu tapahtuma yhteistyössä turvallisuustoimijoiden, järjestöjen tai vaikka yritysten kanssa. Tapahtumia voi järjestää esimerkiksi kauppakeskuksissa, kävelykaduilla tai paloasemilla. Ilmoita tapahtuma kampanjan verkkosivuille.
- Teemapäivä: Huomioi teemapäivä hätänumeroviikolla esimerkiksi työpaikalla, koulussa tai harrastustoiminnassa.
- Some: Jaa turvallisuustietoa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #112paiva #112dagen #112day.
112-päivästä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma. Tapahtumia on järjestetty vuosittain eri puolilla Suomea ja somessa kampanjointi on ollut aktiivista. Nyt kampanjointia voi tehdä koko hätänumeroviikon (viikko 6) ajan.
Toivomme, että mahdollisimman moni turvallisuustoimija osallistuu kampanjaan myös ensi helmikuussa. Voimme kaikki yhdessä edistää arjen turvallisuutta jakamalla turvallisuusvinkkejä niin paikallisissa tapahtumissa kuin esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla.
Muista seurata 112-päivän sosiaalisen median kanavia ja verkkosivuja.
Hyödynnä valmiita materiaaleja
• Lataa valmiit somekuvat ja png-kuvat käyttöösi
• Tutustu tapahtumajärjestäjän ohjepakettiin
• Lataa lapsille suunnattu 112-tehtäväpaketti