Nödnummerveckan firas i februari

Utgivningsdatum 10.1.2023 15.36
Pressmeddelande
Kuvituskuva hätäkeskuspäivystäjistä ja 112-päivän ilmapalloista.

112-dagen är en riksomfattande kampanj vars syfte är att fästa allmänhetens uppmärksamhet vid vardagssäkerhet och på hur den kan förbättras. Nödnummerveckan firas den 6–12 februari och kulminerar i 112-dagen lördagen den 11 februari.

År 2023 firas kampanjen med temat ”Beredskap är en av vardagens små handlingar”. Kampanjens syfte är att uppmuntra människor till att förbereda sig på olika störningar och undantagssituationer samt förebygga olika farliga situationer.

I kampanjen kan säkerhetsaktörer och till exempel skolor, arbetsplatser, hobbyklubbar och föreningar dela med sig av värdefull säkerhetsinformation. Dessutom kan var och en av oss förbättra vår egen och våra närståendes säkerhet genom att uppmärksamma små vardagliga gärningar och val. 

Deltagande

  1. Offentligt evenemang: Ordna ett evenemang som riktar sig till allmänheten i samarbete med säkerhetsaktörer, organisationer eller till exempel företag.  Evenemangen kan organiseras till exempel i köpcentrum, på gågator eller brandstationer. Anmäl evenemanget till kampanjens webbplats
  2. Temadag: Uppmärksamma temadagen under nödnummerveckan till exempel på jobbet, i skolan eller hobbyverksamhet. 
  3. Sociala medier: Dela med dig av säkerhetsinformation även i sociala medier med hashtaggarna #112paiva #112dagen #112day.

112-dagen är traditionellt sett ett gemensamt evenemang mellan olika säkerhetsmyndigheter, organisationer och volontärer. Varje år har det ordnats evenemang på olika håll i Finland, och dessutom aktiva kampanjer i sociala medier. Nu kan man delta i kampanjen under hela nödnummerveckan (vecka 6).

Vi hoppas att så många säkerhetsaktörer som möjligt ska delta i kampanjen även i nästa februari. Vi kan alla tillsammans främja säkerheten i vardagen genom att dela med oss av säkerhetstips både under lokala evenemang och till exempel på olika kanaler i sociala medier.

Kom ihåg att följa sociala media-kanalerna för 112-dagen samt vår webbplats

Utnyttja färdigt material

•    Ladda ner färdiga bilder för sociala medier och png-bilder för din användning
•    Kolla in anvisningspaketet för evenemangsarrangörer
•    Ladda ner 112-uppgiftspaketet för barn