Itsetuhoisuudesta voi puhua turvallisesti

Hätäkeskukseen tehdään vuosittain tuhansia hätäilmoituksia, jotka koskevat itsetuhoisuutta tai itsemurhan yritystä. Itsemurhien ehkäisypäivänä muistutetaankin, että itsetuhoisuuteen voi saada apua, ja siitä voi puhua turvallisesti.
Itsemurhien ehkäisypäivää vietetään jälleen 10.9.2024. Päivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista ja itsetuhoisuudesta, ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Tarkoituksena on ennen kaikkea kertoa, että itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti. Päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2003.
Itsetuhoisuus ei ole hätäkeskuspäivystäjälle vieras aihe. Hätäkeskukseen tehdään vuosittain tuhansia hätäilmoituksia, jotka koskevat itsetuhoisuutta tai itsemurhan yritystä. Ilmoittajana voi olla avuntarvitsija itse tai esimerkiksi hänen läheinen.
− Hätäkeskuspäivystäjän tehtävä on aina suorittaa riskinarvio ja sen perusteella arvioida juuri senhetkinen avuntarve. Esimerkiksi lääkkeiden yliannostus voi olla ensihoidolle välitettävä tehtävä, ja poliisi taas on vastuuviranomainen, kun kyseessä on vaarallisen toiminnan keskeyttäminen. Apu voi tulla monessa eri muodossa, mutta tärkeintä on tietää, että hätätilanteessa apua on aina saatavilla, kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho Hätäkeskuslaitokselta kertoo.
Itsetuhoisuuteen liittyvät hätäpuhelut eivät aina vaadi kiireellisen viranomaisavun hälyttämistä. Joskus avuntarvitsija on päivystäjän kanssa keskusteltuaan kykeneväinen hakeutumaan avun piiriin itse. Mikäli kyseessä on enemmän keskusteluavun tarve, voidaan avuntarvitsija ohjata soittamaan esimerkiksi Mieli ry:n kriisipuhelimeen. Kriisipuhelin päivystää suomeksi numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden. Numero löytyy myös 112 Suomi -sovelluksesta.
Apua on saatavilla
Hätäkeskuspäivystäjän tutkintokoulutuksen aikana harjoitellaan laajasti vuorovaikutukseen liittyviä kokonaisuuksia. Opiskelija saa myös valmiudet kohdata kriisissä olevan asiakkaan. Työssään päivystäjä harjaantuu kohtaamaan ihmiselämän monia eri puolia, eikä itsetuhoisuudesta puhuminen ole päivystäjälle vierasta. Jos avuntarvitsija kertoo vaikeasta tilanteesta ja pahasta olosta, kysyy päivystäjä asiaa usein myös suoraan. Hätäkeskuspäivystäjälle on tärkeää kertoa voinnistaan rehellisesti. On myös tärkeää tietää, ettei itsetuhoisuudesta puhuminen lisää itsemurhan riskiä – päinvastoin.
− On tärkeää hakea apua ajoissa. Akuutissa hätätilanteessa tulee kuitenkin tehdä hätäilmoitus ja toimia päivystäjän ohjeiden mukaan, Hopearuoho kiteyttää.
EDIT 10.9.2024 klo 14.17 lisätty ruotsin- ja englanninkieliset versiot.
Tutustu myös
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Hätätilanteet eivät pysähdy edes jouluna
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Suomen ainutlaatuinen malli tuottaa hätäkeskuspalveluita houkuttelee vuosittain useita kansainvälisiä vieraita seuraamaan hätäkeskustoiminnan arkea. Kustannustehokkaasta ja avun nopean hälyttämisen mahdollistavasta mallista halutaan ottaa mallia maailmalla.
Hätänumeron esteettömyyteen tulossa parannuksia
Hätätekstiviestipalvelun käyttäjiltä vaadittu rekisteröitymisvelvoite päättyy kesäkuussa 2025. EU:n esteettömyysdirektiivin mukainen reaaliaikainen teksti (RTT) otetaan käyttöön hätäilmoituksen yhteydessä kahden vuoden kuluttua.
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Euroopan hätänumerojärjestö EENA järjestää konferenssin Helsingin Messukeskuksessa 9.–11. huhtikuuta. Tapahtuma kokoaa yhteen turvallisuuden ja teknologian edustajia ympäri maailmaa.
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Taito Vainio aloitti maaliskuun alussa toisen viisivuotiskautensa Hätäkeskuslaitoksen ylijohtajana. Tulevien vuosien aikana hänen työtä kehystävät toimintaympäristön muutoksen myötä nousevat haasteet.
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Hätäkeskuslaitoksen ensihoidon tehtävänkäsittelyohje uudistui marraskuun 2023 lopulla. Muutos näkyy ensihoidon tehtävämäärässä ja kiireellisyysjakaumassa.