Kesän tärkeimmät puhelinnumerot ja ohjeet

Julkaisuajankohta 17.6.2024 12.50
Uutinen

Kesällä ihmiset lomailevat mökeillä ja ulkomailla, liikkuvat vesillä, luonnonhelmassa ja yleisötapahtumissa sekä matkustavat tieliikenteessä. Mitä enemmän ihmiset tekevät, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu. Katso uutisesta mitä numeroita ja palveluita eri ongelmatilanteisiin on tarjolla.

Tähän uutiseen on koottu muistilista palveluista, joita voit tarvita erityisesti kesällä. Kaikki ongelmatilanteet eivät vaadi hätänumeroon soittamista.

""

Lataa 112 Suomi -sovellus

Älypuhelimiin ladattava 112 Suomi -sovellus on turvallisuusteko. Sovelluksen avulla varaudut erilaisiin tilanteisiin, sillä se sisältää kattavan valikoiman erilaisia turvallisuuteen liittyviä puhelinnumeroita ja palveluita. Muista ladattuasi asentaa sovellus: syötä puhelinnumero ja anna lupa kaikkiin sovelluksen esittämiin kysymyksiin. Näin saat kaikki palvelut käyttöösi. Tutustu sen jälkeen sovelluksen sisältöön.

Turvallisesti vesillä

Sisävesillä ja saaressa sattuneissa hätätilanteissa oikea numero on 112. Merillä sattuneissa hätätilanteissa soitetaan Meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000. 

112 Suomi -sovelluksen palveluvalikoimasta löydät Meripelastuksen hälytysnumeron, hätänumeron sekä veneilijöille suunnatut toimintaohjeet. Toimintaohjeista löydät yksityiskohtaiset ohjeet muun muassa konevikaan, karilleajoon ja hätäankkurointiin. Ohjeet ovat saatavilla, vaikka puhelimessa ei olisi verkkoa. 

Kun soitat sovelluksen kautta hätänumeroon tai Meripelastuksen hälytysnumeroon, tarkka sijaintitietosi välittyy puhelun yhteydessä. Voit myös lukea pelkät koordinaatit aloitusnäytöltä.

Kiireettömissä ongelmatilanteissa, kuten hinauksessa ja korjauksessa, auttaa Meripelastusseuran Trossi-palvelu.

Lue lisää Hädässä vesillä -sivultamme

Apua terveysongelmiin

Päivystysapu 116117 vai hätänumero 112? Päivystysapu neuvoo äkillisissä terveysongelmissa, vaatiiko tilanteesi käynnin päivystyksessä vai riittääkö itsehoito kotona. Henkeä uhkaavassa tilanteessa, jolloin paikan päällä tarvitaan ensihoitoa, soitetaan 112. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu.

Myrkytystietokeskuksesta saa puhelimitse apua kysymyksiin, jotka koskevat ihmisten äkillisten myrkytysten ehkäisyä ja hoitoa. 

112 Suomi -sovelluksesta löydät seuraavat palvelut terveysneuvontaan ja ensiapuun: Päivystysapu 116 117, Myrkytystietokeskus, lähin sydäniskuri, Omaolon oirearvio ja aivoverenkiertohäiriön oireiden tunnistaminen.

Rikokset 

Kun rikos on jo tapahtunut, esimerkiksi pyörävarkaus tai muu omaisuusarvoltaan vähäinen varkaus, voi rikosilmoituksen tehdä sähköisesti poliisin verkkosivuilla. Käynnissä olevasta rikoksesta soitetaan hätänumeroon 112.

Poliisin verkkosivuilta löydät tietoa myös liikennekameroista ja ylinopeuksista, passeista ja muiden lupien hakemisesta sekä vihjeiden jättämisestä.

Poliisin neuvontapalvelu antaa arkisin yleisneuvontaa kiireettömissä asioissa. Löydät neuvonta numeron 112 Suomi -sovelluksesta.

Tutustu poliisin verkkosivuilla oleviin palveluihin

Keskusteluapua kriisitilanteisiin

Eri yhdistysten auttavista puhelimissa ja chateissa työskentelee eri alojen ammattilaisia, ja niistä saa nopeasti ja anonyymisti keskusteluapua erilaisiin kriiseihin. Monet toimijat päivystävät myös juhlapyhinä.

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa ja itsetuhoisissa ajatuksissa. Lähisuhdeväkivaltaa kohtaavan auttava puhelin on Nollalinja ja tukea rikoksen uhreille ja heidän läheisilleen saa Rikosuhripäivystyksestä. Lapsille ja nuorille suunnattua tukea saa Lasten ja nuorten puhelimesta. 

Löydät numerot keskusteluapuun 112 Suomi -sovelluksesta.

""

Tienkäyttäjän palvelut

112 Suomi -sovelluksen avulla saat sijaintiisi perustuvat liikennetiedotteet. Sen avulla voit ilmoittaa myös maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle. Sijaintisi välittyy, kun soitat Tienkäyttäjän linjalle sovelluksen kautta. 

Hätä- tai ongelmatilanteet ulkomailla

Ennen matkalle lähtöä voit tehdä 112 Suomi -sovelluksen kautta matkustusilmoituksen ulkoministeriölle. Matkustusilmoituksen johdosta ulkoministeriö voi lähettää sinulle tietoa kohdemaasi turvallisuustilanteesta ja saa sinuun tarvittaessa yhteyden hätä- ja kriisitilanteessa.

Jos tarvitset ulkomailla konsuliapua, löydät sovelluksesta ulkoministeriön päivystysnumeron. Numerosta saa neuvontaa ulkomailla sattuneissa hätä- ja ongelmatilanteissa.

Hätänumero 112 on käytössä kaikissa EU-maissa. Hätäpuhelu yhdistyy aina kohdemaan hätäkeskukseen. EU:n ulkopuolelle matkustaessa on hyvä selvittää kohdemaan hätänumero etukäteen.

Joissakin maissa sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen, kun soitat hätänumeroon. On kuitenkin hyvä tietää, että näet koordinaattisi 112 Suomi -sovelluksen alkunäytöltä myös ulkomailla ja voit kertoa sijaintisi tarvittaessa lukemalla koordinaatit hätäkeskukselle.

Voit soittaa Hätäkeskuslaitoksen kansainväliseen numeroon tilanteissa, jolloin olet itse ulkomailla, mutta hätätilanne on Suomessa. Tällaisiä tilanteita voivat olla esimerkiksi meneillään oleva murto tai sairauskohtauksen saanut läheinen. Numero löytyy myös sovelluksen palveluista.

Lisätietoa ulkomailla sattuneisiin hätä- ja ongelmatilanteisiin

"" Eläin hädässä

Oletko lemminkin omistaja? Muista tallentaa puhelimeesi oman alueen päivystävän eläinlääkärin yhteystiedot. Jos et muualla Suomessa liikkuessasi löydä Google-haulla eläinlääkärin yhteystietoa, numerotiedustelu voi auttaa asian selvittämisessä.

Karkuteillä olevat lemmikit voit ilmoittaa Karkulaiset.fi -sivustolle. Myös sosiaalisen median kanavia voi hyödyntää lemmikkien etsinnässä. Numerotiedustelusta saa apua paikkakunnan löytöeläinpalveluista. 

Kun näet koiran kuumassa autossa, yritä ensisijaisesti tavoittaa ajoneuvon kuljettajaa. Mikäli et tavoita kuljettajaa ja eläin on ilmeisessä hädässä, voit soittaa hätänumeroon 112 ja toimia hätäkeskuspäivystäjän ohjeiden mukaan. 

Lisätietoa eläimiä koskeviin hätä- ja ongelmatilanteisiin  

Myrskyt

Myrskyt aiheuttavat erilaisia pulmia, jotka eivät kuitenkaan aina vaadi hätänumeroon soittamista.

Sähkökatkoissa ei soiteta hätänumeroon vaan seurataan oman sähkölaitoksen tiedotteita. 

Mikäli puu on kaatunut sähkölinjan päälle, ilmoita myös siitä sähkölaitokselle. Jos puu ei aiheuta vaaratilanteita, siitä vastaa kaupunki, kunta, yksityinen urakoitsija tai maanomistaja. Jos kaatunut puu aiheuttaa tai on vaarassa aiheuttaa vaaratilanteita, soita hätänumeroon 112.

Jos et saa puhelinverkon häiriöissä yhteyttä hätänumeroon, käynnistä puhelin uudelleen, ohita PIN-koodi ja soita 112. Tällöin puhelin hakee toimivan verkon. Jos verkkoa ei edelleenkään löydy, hakeudu häiriöalueen ulkopuolelle (esim. läheiselle mäelle tai muuhun korkeaan paikkaan) ja yritä uudelleen.

Hätäkeskuslaitos toivottaa kaikille turvallista kesää!

Edit 19.6.2024 klo 16.20: Lisätty ruotsinnos.
Edit 29.7.2024 13:32 Vikaantunut linkki korjattu "Eläin hädässä"