112-dagen firas den 11 februari
Lyft fram temadagen exempelvis på arbetsplatsen, i skolan, i fritids- och föreningsverksamhet samt i sociala medier.
112-dagen firas åter den 11 februari. Lokala tillställningar är en viktig del av kampanjen och traditionerna kring 112-dagen, men på grund av den rådande pandemin rekommenderar vi att 2022 års tillställningar anordnas på nätet eller utan publik.
Ingen brist på metoder
I kampanjen kan säkerhetsaktörer och till exempel skolor, arbetsplatser, hobbyklubbar och föreningar dela med sig av värdefull säkerhetsinformation och på så sätt påverka människors känsla av säkerhet. Dessutom kan var och en av oss förbättra vår egen och våra närståendes säkerhet genom att uppmärksamma små vardagliga gärningar och val. Du kan bland annat använda dig av material på webbsidan för 112-dagen.
Dela med dig av trygghetsinformation även i sociala medier med hashtaggarna #112paiva #112dagen #112day.
Vi skapar en känsla av säkerhet tillsammans
Under 2022 kommer kampanjen att firas under temat ”Vi skapar en känsla av säkerhet tillsammans”. Med känsla av säkerhet avses effekten av rädsla och oro i samband med bland annat olyckor och brott samt därmed jämförbara fenomen på människors välbefinnande.
112-dagen som redan har blivit tradition har firats i Finland sedan 1997.
År 2008 firades den första gemensamma 112-dagen i Europa. För att göra 112 känt överallt i Europa har Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och rådet utsett den 11 februari till Europas 112-dag.
Se även
Så här instruerar du olika målgrupper att använda nödnumret
Olika betoningar för olika målgrupper
Så här instruerar du olika målgrupper att använda nödnumret
112-dagen har utarbetat anvisningar för användning av nödnumret förutom för allmänheten även för barn och ungdomar, äldre och personer med främmande språk som modersmål. Läs anvisningarna och ta i bruk materialen.
Guiden om beredskap för störningar och kriser finns nu i appen 112 Suomi
Beredskapsguiden, som riktar sig till hela befolkningen, innehåller anvisningar om beredskap för exceptionella situationer och om hur man ska agera under dem. Guiden finns nu under fliken Tjänster i mobilappen 112 Suomi.
Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar
Det är en säkerhetsgärning att lära barn rätt användning av nödnumret. Det är viktigt att prata med barn om identifiering av nödsituationer och inge mod att ringa ett nödsamtal.
Olika betoningar för olika målgrupper
112-dagen är en riksomfattande kampanj vars syfte är att fästa finländarnas uppmärksamhet vid nödnumret 112 och vid att identifiera nödsituationer. I 112-utbildningen är det bra att fundera på den verksamhet och förståelse som är typisk för målgruppen. Exempelvis lönar det sig att betona andra saker för barn och unga än för äldre personer eller till exempel för invandrare och utlänningar.
Vid årsskiftet behandlades omkring 14 200 nödmeddelanden vid nödcentralerna
Flest anmälningar gjordes till nödnumret under årsskiftet; vandalism, ordningslagen överträdelser och andra störande beteende, ramlat omkull och försämrat allmäntillstånd. De flesta uppdragen förmedlades vidare till akutsjukvården.