Den nationella nödnummerveckan firas åter den 10–16 februari 2025.
Så här instruerar du olika målgrupper att använda nödnumret

112-dagen har utarbetat anvisningar för användning av nödnumret förutom för allmänheten även för barn och ungdomar, äldre och personer med främmande språk som modersmål. Läs anvisningarna och ta i bruk materialen.
De allmänna anvisningarna för användning av nödnumret betonar att man ska ringa nödnumret när man behöver brådskande hjälp av polisen, akutvården, räddningsväsendet eller social- och krisjouren på plats. En nödsituation är brådskande när liv, hälsa, egendom eller miljö är i fara.
En utbildad nödcentraloperatör svarar på nödmeddelandet och hjälper genom att ställa frågor och ge anvisningar. När man besvarar frågorna hjälper man nödcentraloperatören att reda ut hurdan hjälp hen förmedlar till platsen och hur brådskande. Du påskyndar tillgången till hjälp genom att besvara frågorna. Nödcentraloperatören kan larma hjälp redan under samtalet.
Det rings ofta till nödnumret även då det inte är fråga om en brådskande nödsituation. Alla överraskande situationer i vardagen, såsom elavbrott, utslag, magsjuka eller träd som fallit på gården, är nödvändigtvis inte nödsituationer. Säkerhetsmyndigheterna uppmuntrar människorna att ladda ner appen 112 Suomi, där man utöver nödnumret även har samlat andra säkerhets- och hälsotjänster.
Uppmuntran har en nyckelroll hos barn och unga
Barn och unga är ofta exemplariska nödanmälare, eftersom de lyssnar noggrant och följer nödcentraloperatörens anvisningar.
Det är dock bra att betona för barn och unga att nödmeddelandet är en modig gärning. Hjälpbegäran kan aldrig förvärra situationen, men underlåtenhet att anmäla kan göra det. Uppringaren behöver inte på förhand veta vad hen ska berätta i nödsamtalet.
Ibland kan barn och unga ringa nödnumret på skämt. Osakliga och obefogade nödmeddelanden kan fördröja tillgången till hjälp för en person i verklig nöd, varvid följderna kan vara allvarliga.
- Anvisningar till småbarnspedagogiken (pdf)
- Anvisningar till förskoleundervisningen och lågstadieskolor (pdf)
- Utbildningspaket för högstadieskolor (pdf)
- 112-uppgifter för barn (pdf)
Äldre personer är inte till besvär
För äldre är det bra att betona att man i nödsituationer endast bör komma ihåg ett nummer – 112. Tillgången till hjälp fördröjs om man i en nödsituation först ringer en släkting eller vän. I en nödsituation lönar det sig inte att tänka sig att man är till bekymmer för andra.
I brådskande nödfall bör man ringa 112 så snabbt som möjligt. En utbildad nödcentraloperatör hjälper genom att ställa frågor och ge anvisningar.
Det är alltid bra att ringa nödsamtalet själv, om det är möjligt. Var och en kan bäst själv berätta till exempel om sina känningar. Nödsamtalet avslutas först när operatören ger sitt tillstånd till det.
Det lönar sig att hålla telefonen ledig, eftersom den hjälpande myndigheten kan efter nödsamtalet ringa från ett okänt nummer och be om ytterligare information.
För utlänningar lönar det sig att betona att det endast finns ett nummer för nödsituationer
För invandrare och utlänningar som vistas i Finland är det bra att betona att endast ett nummer – 112 – betjänar i brådskande nödsituationer. Den finländska modellen avviker ofta från utländska verksamhetsmodeller, eftersom det i världen kan finnas olika nödnummer för olika myndigheter och regioner. I Finland får man hjälpen via ett enda nödnummer när man behöver brådskande hjälp av polisen, akutvården, räddningsväsendet eller social- och krisjouren.
Om man inte hittar något gemensamt språk med nödcentralen, kan man få en tolk på linjen. Det lönar sig för personer med ett främmande språk som modersmål att lära sig att berätta på finska eller engelska vilket språk de talar. På detta sätt kan nödcentralen begära en tolk i korrekt språk på linjen.
Material för olika åldersgrupper
Under nödnummerveckan kan säkerhetsaktörer samt till exempel skolor, arbetsplatser, hobbygrupper, föreningar och medier dela värdefull säkerhetsinformation om nödnumret och nödsituationer. Dessutom kan var och en av oss förbättra sin egen och sina närståendes säkerhet genom att fästa uppmärksamhet vid små gärningar och val i vardagen. Genom att delta i nödnummerveckan ökar kännedomen om nödnumret, identifieringen av nödsituationer och ringandet till nödnumret.
Material som riktar sig till olika målgrupper har samlats på 112-dagens webbplats.
Edit 5.2.2025: Ändrat den kompletterande titeln.
Se även
112-dagens erkännande till Punainen Risti Ensiapu Oy
Av nödmeddelandena hörde 1 600 inte till nödcentralen
Olika betoningar för olika målgrupper
Så här handskas du med situationer orsakade av stormar
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
Nu kan ett nödtextmeddelande skickas till nödnumret 112 från vilket telefonnummer som helst. Tjänsten är avsedd särskilt för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.
Appen 112 Suomi 10 år
Appen 112 Suomi har med åren vuxit till en servicehelhet för säkerheten. Dess tjänster hjälper vid olika nöd- och problemsituationer såväl under normala förhållanden som vid störningar och undantagsförhållanden.
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Nödcentralsverket tog emot sammanlagt cirka 24 900 (28 300 år 2024) nödsamtal mellan fredagen den 20 juni och söndagen den 22 juni.