Positionsinformationen kan rädda människoliv

Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
På sommaren firar folk semester på stugor, rör sig på vatten, går på utflykter och reser i vägtrafiken. Ju mer människor gör, desto mer händer och sker det. När hjälp behövs är det ytterst viktigt att veta var den hjälpbehövande finns.
Appen 112 Suomi som du laddar ner på din smarttelefon är en säkerhetsgärning. Med hjälp av appen kan man förbereda sig på olika överraskande situationer i vardagen, eftersom appen innehåller ett täckande urval av telefonnumror och tjänster som hänför sig till säkerheten. Utöver detta hjälper appen också att bestämma positionen, eftersom man i brådskande nödfall kan ringa nödnumret direkt via den, varvid den exakta positionen förmedlas till nödcentralen. Samma egenskap används också då man ringer Sjöräddningscentralens larmnummer och Vägtrafikantlinjen. Utöver den tekniska positionsuppgiften utreds positionen alltid även muntligt.
Koordinaterna till hjälp i tjock dimma
I början av våren tog Sjöräddningscentralen emot en begäran om hjälp via VHF-radion. Hjälp behövdes i havsområdet, och till slut framgick positionen med hjälp av appen 112 Suomi.
− Tre säljägare fastnade med sin båt i isen utanför Brahestad. Jägarna hade svårt att bestämma sin position korrekt, och i början av uppdraget var positionen rätt så oklar. Männen var också utanför hörbarheten för mobiltelefonerna. Männen ombads att ge koordinaten flera gånger innan man fick rätt träff. Detta lyckades med hjälp av appen 112 Suomi. Med hjälp av den utmärkta applikationen får man koordinaterna för sin position även utan nödsamtal. Detta även som tips för andra, tipsar Tomi Maunu, sjöräddningsdirektör vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.
Säljägarna räddades till slut från den tjocka dimman på ett synnerligen avvikande sätt.
− För sjöräddningshelikoptern var dimman för tjock. Området var även så långt till havs att det inte var förnuftigt att skicka en svävare dit. Sjöräddningscentralen beredde isbrytaren Otso för räddningsuppdrag, och jägarna hjälptes tillbaka till öppet hav, berättar Maunu.
Vet var du befinner dig
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Utöver appen 112 Suomi har det utvecklats många olika verktyg för att bestämma positionen för ett nödsamtal. I en nödsituation lönar det sig dock aldrig att ty sig enbart på tekniken för positionsbestämning. Med tanke på en eventuell nödsituation är det bra att på förhand utreda den exakta positionen för till exempel en ö, en fritidsbostad eller en utflyktsplats. Fyll i positionsuppgifterna på blanketten för positionsuppgifter och fäst den på ett synligt ställe. Det lönar sig också att regelbundet kontrollera skyltarna längs stugvägen.
Se även
Appen 112 Suomi 10 år
Nödcentralerna förbereder sig inför skolavslutningshelgen
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Så här handskas du med situationer orsakade av stormar
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
Nu kan ett nödtextmeddelande skickas till nödnumret 112 från vilket telefonnummer som helst. Tjänsten är avsedd särskilt för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.
Appen 112 Suomi 10 år
Appen 112 Suomi har med åren vuxit till en servicehelhet för säkerheten. Dess tjänster hjälper vid olika nöd- och problemsituationer såväl under normala förhållanden som vid störningar och undantagsförhållanden.
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Nödcentralsverket tog emot sammanlagt cirka 24 900 (28 300 år 2024) nödsamtal mellan fredagen den 20 juni och söndagen den 22 juni.