Uusi johtamisjärjestelmä voimaan vuoden 2024 alussa

Hätäkeskuslaitoksen johtamisjärjestelmä on uudistuksen alla. Sen myötä hätäkeskusten roolia vahvistetaan entisestään. Uusi virastorakenne astuu voimaan 1.1.2024 alkaen, ja se tuo mukanaan myös uusia tehtäviä ja nimityksiä.
Hätäkeskuslaitoksessa on valmisteltu kuluva vuosi johtamisjärjestelmän uudistamista. Keskeisenä tavoitteena on uudistaa toimintatapoja niin, että ne tukevat viraston strategian painopisteitä ja auttavat rakentamaan parempaa hätäkeskuspalvelua. Arjessa uudistus tulee näkymään henkilöstön osallistamisen parantumisena ja hätäkeskusten roolin vahvistumisena.
Johtamisjärjestelmän uudistaminen tuo muutoksia myös viraston rakenteeseen. Keskeisin vaikutus on osastojen ja yksiköiden rakenteissa sekä niiden johtamisessa. Johtamisjärjestelmän uudistamisen takia operatiivisen osaston, kehittämisosaston ja hallinto-osaston johtajien virat lakkautetaan. Niiden sijaan perustetaan hallinto- ja tukipalveluosaston johtajan virka, valmiusjohtajan virka ja kehitysjohtajan virka. Myös pääkäyttöyksikön, suunnitteluyksikön, tietojärjestelmät-yksikön ja esikuntayksikön päällikön virat lakkautetaan. Niiden tilalle perustetaan järjestelmät-yksikön, hätäkeskustoiminnan kehittämisyksikön, tietohallintoyksikön ja johdon tuki -yksikön päälliköiden virat.
Uusi virastorakenne vastaa paremmin toimintaympäristön muutoksiin ja tuo ketteryyttä arjen toimintaan. Uudistus ei vaikuta virkojen vähentämiseen tai virkapaikkojen muuttamiseen, eikä myöskään hätäkeskusten lukumäärään.
− On olennaista, että käytämme voimavarojamme mahdollisimman tehokkaasti. Tässä taloudellisessa tilanteessa viraston rakenteita on myös hyvä tarkastella, jotta pystymme paremmin vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin ja meille asetettuihin vaatimuksiin. Uudistuksessa lisäämme mm. koko henkilöstön osallistamista hätäkeskustoiminnan kehitystyöhön, lisäämme yleisesti hätäkeskusten vastuuta ja delegoimme päätöksentekoa tarkoituksenmukaisemmalla tavalla nykyisen keskitetyn mallin sijasta. Tämän lisäksi panostamme sidosryhmäyhteistyön ja varautumisen parantamiseen, kertoo Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio.
Uudet johtajat ja yksiköiden päälliköt
Johtajien nimitykset 1.1.2024 alkaen
- Kehitysjohtaja Lehti Teemu, virkapaikka Kerava
- Valmiusjohtaja Nieminen Marko, virkapaikka Pori
- Hallinto- ja tukipalveluosaston johtaja Perttula Arttu, virkapaikka Pori
Yksiköiden päälliköt 1.1.2024 alkaen
- Johdon tuki -yksikön päälliköksi on nimitetty esikuntapäällikkö Clouberg Iiro, virkapaikka Pori
- Järjestelmät-yksikön päälliköksi on nimitetty järjestelmäpäällikkö Lamu Mika, virkapaikka Vaasa
- Hätäkeskustoiminnan kehittämisyksikön päälliköksi on nimitetty kehittämispäällikkö Hopearuoho Tommi, virkapaikka Pori
- Tietohallinto-yksikön päälliköksi on nimitetty tietohallintopäällikkö Fågel Jesse, virkapaikka Pori
Se även
Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar
Yrkeskårens representant på Självständighetsbalen
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Nödcentralsverkets instruktion för behandling av uppdrag inom akutvården förnyades i slutet av november 2023. Reformen syns i mängden uppdrag och i prioritetsfördelningen inom akutvården.
Översikt över 2024
Nödcentralsverkets bokslut för 2024 är färdigt. Servicenivån inom nödcentralsverksamheten förblev på en god nivå, trots att alla resultatmål inte uppnåddes. Personalens sjukfrånvaro minskade och arbetsbördan jämnades ut under året. Kundernas förtroende för och tillfredsställelse med nödcentralsverksamheten var fortsättningsvis höga.
Rekordstort antal tolkade nödsamtal
Ökningen av antalet invånare med främmande språk som modersmål syns också i antalet nödsamtal som tolkas. Till exempel har behovet av tolkning på ukrainska ökat betydligt under de senaste åren.
112-dagens erkännande till Punainen Risti Ensiapu Oy
Nödcentralsverket belönade Punainen Risti Ensiapu Oy för det arbete som de gjort till förmån för nödnumret 112. Priset beviljades på nödnummerdagen den 11 februari 2025.
Av nödmeddelandena hörde 1 600 inte till nödcentralen
År 2024 tog Nödcentralsverket dagligen emot i genomsnitt 7 600 nödmeddelanden. Av dessa hade 1 600 inte hört till nödcentralen. Ungefär hälften av meddelandena ledde till uppdrag som förmedlades till myndigheterna, medan hälften behandlades med hjälp av nödcentraloperatörens råd och instruktioner. Meddelandena besvarades i genomsnitt på sju sekunder.