Ny webbpublikation om Nödcentralsverkets verksamhet
I den nya publikationen "Nödcentralsverksamheten i Finland" ges en kortfattad beskrivning av Nödcentralsverkets verksamhet och tjänster. Publikationen är avsedd för alla som är intresserade av 112-verksamheten och Nödcentralsverket. Intressentgrupperna kan också utnyttja publikationen i sin egen verksamhet.
eCall ökar säkerheten då bilföraren inte kan larma hjälp själv
Automatiska nödsamtalssystem i fordon har varit aktuella i nyheterna under den senaste tiden. Systemet eCall, som fungerar i hela Europa, tar förbindelse direkt med den närmaste nödcentralen och skickar information direkt till nödcentralsdatasystemet.
Journumret för försvunna barn skapar trygghet inom hela EU
Om en minderårig försvinner är det viktigt att snabbt informera den ansvariga myndigheten, och EU har velat säkerställa att det finns hjälp att få i dessa situationer med ett gemensamt europeiskt nummer. Numret fungerar dock som en tipstelefon i Finland, eftersom det i nödsituationer är 112 som hjälper hos oss.
Det nya ledningssystemet träder i kraft i början av år 2024
Nödcentralsverkets ledningssystem genomgår en reform. Till följd av detta stärker man nödcentralernas roll ytterligare. Ämbetsverkets nya struktur träder i kraft 1.1.2024 och medför också nya uppgifter och utnämningar.
Personalsituationen och arbetstillfredsställelsen blev bättre under början av året
Under början av året rekryterades 61 nya nödcentraloperatörer till Nödcentralsverket, sjukfrånvaron började minska och personalens arbetstillfredsställelse ökade.
Information om omfattande informationssäkerhetsincidenter och händelser som berör medborgare ges ut genom appen 112 Suomi

I fortsättningen informerar Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket Traficom om omfattande informationssäkerhetsincidenter och -händelser också genom mobilappen 112 Suomi.
De flesta av oss använder elektroniska tjänster och apparater som anslutits till nätet i sin vardag. Därför är det viktigt att sprida information om informationssäkerhetsincidenter och -händelser utan fördröjningar och via olika kanaler. En informationssäkerhetsincident kan exempelvis påverka tillgången till en tjänst när man inte lyckas logga in på sidan. Exempel på informationssäkerhetshändelser är brottslingars försök att stjäla användarnamn och lösenord till bankers eller andra organisationers webbtjänster för att få tillgång till kontouppgifter eller annan värdefull egendom.
"Appen 112 Suomi fungerar som en ny kommunikationskanal från oss till privatpersoner. Det är viktigt att kunna sprida information om betydande informationssäkerhetsincidenter som berör medborgare så snabbt och i så stor omfattning som möjligt. För detta ändamål är mobiltelefon ett utmärkt redskap", säger Sauli Pahlman, överdirektör på Cybersäkerhetscentret vid Traficom.
Appen 112 Suomi har producerats av Nödcentralsverket och utgör en servicehelhet för säkerhet. Genom appen förmedlas exempelvis varningsmeddelanden och andra myndighetsmeddelanden om exceptionella situationer som gäller olika myndigheters verksamhetsområden. Appen 112 Suomi har mer än 1,9 miljoner aktiva användare.
"Informationssäkerhetsincidenter och -händelser är vanliga i det digitala samhället och förutsätter uppmärksamhet och åtgärder av användaren. De kan jämföras med undantagssituationer i vår fysiska omgivning. Vi lägger till anmälningar om informationssäkerhet till appen 112 Suomi som en naturlig följd av digitaliseringen för att svara på medborgarnas informationsbehov", säger Lasse Matilainen, chef för Nödcentralsverkets ledningscentral.