Jultiden är hektisk på nödcentralerna

Nödcentralernas arbetsuppdrag ökar traditionellt när finländarna firar jul. Enligt skiftmästare Katja Kankare syns den traditionella familjehögtiden i nödmeddelanden till 112 som bland annat ökat rusmedelsbruk och ensamhet. Det är viktigt att människor vet att det finns hjälp att få både för brådskande myndighetsuppgifter och för situationer som kräver hjälp genom samtal.
Trots att det är en glad fest kan familjernas problem trappas upp under julen och orsaka bland annat larm till polisen.
− Rusmedel finns ofta med vid dessa uppdrag. Även känslan av ensamhet, ångest, psykiska problem och stress framhävs också i samtalen till nödnumret under julhelgen, beskriver Katja Kankare som arbetar som skiftmästare.
Till nödnumret 112 ska man bara ringa i nödsituationer som kräver akut hjälp av myndighet, dvs. enheter från polisen, räddningsverket, social- eller hälsovårdsmyndigheterna. Nödsituationer där det handlar om liv och hälsa är lätta att identifiera, men när det till exempel handlarom myndighetsuppgifter som hör till den sociala sektorn såsom akuta barnskyddsärenden, avstår många från att ringa nödnumret.
− Tyvärr klarar inte alla föräldrar av att fira jul med barnen på ett nyktert sätt, och då är det vår uppgift att larma socialtjänsten. Jag önskar att varje barn får möjlighet att fira jul tryggt med en nykter vuxen.
Alla situationer kräver inte samtal till nödnumret
Enligt Kankare finns det bland annat samtalsstöd att få från olika organisationer i situationer som inte är brådskande.
− Innan man ringer nödnumret är det bra att fundera om problemet kan lösas genom rådgivning från någon organisation eller genom samtalsstöd. Även under högtiderna har många yrkespersoner och frivilliga hjälparbetare jour på olika samfunds hjälpande telefoner och som chattservice, påminner hon.
Ett flertal journummer för icke-brådskande hjälpbehov finns samlade i Nödcentralsverkets applikation 112 Suomi.
− I 112 Suomi-appen finns bland annat kontaktinformation till Kristelefonen, Nollinjen, Barn- och ungdomstelefonen samt Jourhjälpen. Förutom journumren omfattar appens tjänsteutbud även bland annat information närmaste hjärtstartare samt tjänster för vägtrafikanter. Att ladda ner appen till den egna telefonen är en bra förberedelse för olika nöd- och problemsituationer, berättar Kankare.
Nödcentralsverket önskar alla en fridfull jultid! Nödsituationer kommer oväntat så det är viktigt att var och en riktar uppmärksamhet på förebyggande av olyckshändelser och skador. Ta hand om dig själv och dina nära och kära.
Se även
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Under semesterperioden behövs 112-tjänsten mer än vanligt
Så här handskas du med situationer orsakade av stormar
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
Nu kan ett nödtextmeddelande skickas till nödnumret 112 från vilket telefonnummer som helst. Tjänsten är avsedd särskilt för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.
Appen 112 Suomi 10 år
Appen 112 Suomi har med åren vuxit till en servicehelhet för säkerheten. Dess tjänster hjälper vid olika nöd- och problemsituationer såväl under normala förhållanden som vid störningar och undantagsförhållanden.
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Nödcentralsverket tog emot sammanlagt cirka 24 900 (28 300 år 2024) nödsamtal mellan fredagen den 20 juni och söndagen den 22 juni.