Ny webbpublikation om Nödcentralsverkets verksamhet
I den nya publikationen "Nödcentralsverksamheten i Finland" ges en kortfattad beskrivning av Nödcentralsverkets verksamhet och tjänster. Publikationen är avsedd för alla som är intresserade av 112-verksamheten och Nödcentralsverket. Intressentgrupperna kan också utnyttja publikationen i sin egen verksamhet.
eCall ökar säkerheten då bilföraren inte kan larma hjälp själv
Automatiska nödsamtalssystem i fordon har varit aktuella i nyheterna under den senaste tiden. Systemet eCall, som fungerar i hela Europa, tar förbindelse direkt med den närmaste nödcentralen och skickar information direkt till nödcentralsdatasystemet.
Journumret för försvunna barn skapar trygghet inom hela EU
Om en minderårig försvinner är det viktigt att snabbt informera den ansvariga myndigheten, och EU har velat säkerställa att det finns hjälp att få i dessa situationer med ett gemensamt europeiskt nummer. Numret fungerar dock som en tipstelefon i Finland, eftersom det i nödsituationer är 112 som hjälper hos oss.
Det nya ledningssystemet träder i kraft i början av år 2024
Nödcentralsverkets ledningssystem genomgår en reform. Till följd av detta stärker man nödcentralernas roll ytterligare. Ämbetsverkets nya struktur träder i kraft 1.1.2024 och medför också nya uppgifter och utnämningar.
Personalsituationen och arbetstillfredsställelsen blev bättre under början av året
Under början av året rekryterades 61 nya nödcentraloperatörer till Nödcentralsverket, sjukfrånvaron började minska och personalens arbetstillfredsställelse ökade.
Nödcentraloperatörerna uppnådde en bra servicenivå trots den ökade arbetsmängden

Nödcentralsverkets personalberättelse för år 2022 har blivit färdig. Nödcentraloperatörernas arbetsmängd ökade, men trots detta kunde svarstiden för nödsamtal minskas till hela tre sekunder.
År 2022 behandlades nästan tre miljoner nödmeddelanden (2 920 000) vid nödcentralerna, vilket är fem procentenheter mer än år 2021. Samtidigt minskade nödcentraloperatörernas arbetsinsats vid nödcentralerna med 9,5 årsverken.
– Nödsamtal besvarades i genomsnitt på tre sekunder, jämfört med fyra sekunder år 2021. Uppdragens behandlingstider minskade också. Tacken för detta fina resultat tillhör våra engagerade nödcentraloperatörer, som gör ett högklassigt jobb. Trots den ökade arbetsmängden kunde vår personal betjäna både de hjälpbehövande och myndigheterna på ett utmärkt sätt, säger Taito Vainio, Nödcentralsverkets direktör.
Personalchef Antti Koskela berättar att Nödcentralsverket hade 592 anställda vid utgången av år 2022 och att 80 procent av dem arbetade inom den operativa jourverksamheten. Till den operativa personalen hör bl.a. nödcentraloperatörer, ledande nödcentraloperatörer, skiftmästare och larmtestare. Totalt 94 procent av personalen hade ordinarie anställning.
– År 2022 fanns det 82 lediga jobb vid Nödcentralsverket av vilka 70 gällde operativ personal. Personalens medelålder är 46 år och enligt arbetspensionsförsäkringsbolaget Keva kommer pensionsavgången att öka från och med år 2023. År 2022 gick totalt 17 personer i pension. Därför behöver Nödcentralsverket utbildad personal även i fortsättningen – särskilt vid nödcentralerna i Vasa, Kervo och Åbo, berättar Koskela.
Av de sex nödcentralerna i Finland är nödcentralen i Kervo störst räknat med personal och uppdrag, medan nödcentralen i Kuopio är näst störst. De övriga nödcentralerna finns i Åbo, Uleåborg, Björneborg och Vasa. Personalomsättningen uppgick till 11,1 procent och sjukfrånvarona ökade till 19 dagar per årsverke.
– För att minska antalet sjukskrivningar letar vi aktivt efter lösningar bland annat för att minska de psykosociala stressfaktorerna. Under året ordnades bland annat 164 defusingsamtal. Vi arbetar för att utveckla arbetshälsan och ledningen av arbetsförmågan och har ett nära samarbete med Räddningsinstitutet, som utbildar nödcentraloperatörerna.
Till den nästa nödcentraloperatörsutbildningen, som inleds i januari 2024 vid Räddningsinstitutet i Kuopio, söker vi särskilt personer som talar de båda inhemska språken. På denna kurs kommer en del av utbildningen att ges på svenska. Ansökningstiden till denna utbildning börjar 8.5.2023.
– Vi behöver nödcentraloperatörer som har goda språkkunskaper och arbetar på de båda inhemska språken, eftersom vi vill utveckla vår svenskspråkiga servicenivå. För närvarande har cirka 11 procent av personalen förbundit sig att arbeta på de båda inhemska språken. Vi uppmuntrar till detta också med lönesättningen genom att betala ett språktillägg, berättar Koskela.
Läs bokslutet för år 2022 (på finska)
Se Nödcentralsverkets verksamhet i siffror (på finska)