Problem som orsakas av ensamhet och alkohol framträder i nödsamtal i jultid

Utgivningsdatum 21.12.2021 9.35
Pressmeddelande
Joulukuusen oksalla roikuu koristeita. Taustalla näkyy hätäkeskuspäivystäjä tietokoneen näytön ääressä.

Enligt nödcentralsoperatör Roope Ojala är julen inte en glad tid för alla. Särskilt problem i samband med alkoholkonsumtion och ensamhet framträder i nödsamtalen under den traditionella familjehögtiden.

Till nödnumret 112 ska man bara ringa i nödsituationer som kräver akut hjälp av någon myndighet, dvs. enheter från polisen, räddningsverket, social- eller hälsovårdsmyndigheterna. 

– Ur nödnumrets synvinkel betonas problem med den mentala hälsan i jultid, särskilt hos ensamma människor. Alkoholrelaterad följdverkan såsom familjevåld medför uppdrag för polisen och socialjouren. Även döden har ofta verkat vara mer närvarande än vanligt i nödsamtal under jultiden, säger Roope Ojala som arbetar som nödcentralsoperatör.

Ojala påminner om att man omedelbart ska ringa till nödcentralen i en verklig nödsituation och inte vänta på att exempelvis bröstsmärta ska gå över av sig själv. 

-    Det är säkert inte roligt för någon att hamna på sjukhus, särskilt under julen, men man måste kunna be om hjälp när man behöver det. Även vid jul. Hjärtinfarkt eller stroke går inte över av sig själv, utan hjälp från akutsjukvård och sjukhus.

Alla situationer kräver inte samtal till nödnumret

Enligt Ojala finns det bland annat samtalsstöd att få från olika organisationer i situationer som inte är brådskande.

-    Innan man ringer nödnumret är det bra att fundera om problemet kan lösas genom rådgivning från någon organisation eller genom samtalsstöd. Även under högtiderna har många yrkespersoner och frivilliga hjälparbetare jour på olika samfunds hjälpande telefoner och som chattservice, påminner hon.

Nödcentralsverkets app 112 Finland innehåller olika säkerhetstjänster vid nödsituationer och problem. 

-    Applikationen 112 Suomi hjälper också vid exempelvis trafikolyckor när den exakta platsen inte är känd. I applikationens utbud av tjänster ingår också exempelvis närmaste hjärtstartare och symtombedömning gällande coronarvirussjukdomen. Att ladda ner appen till den egna telefonen är en bra förberedelse för olika nöd- och problemsituationer.

Nödcentralsoperatörens tips inför julfirandet

1)    Våga ringa nödnumret i en brådskande nödsituation
2)    Konsumera alkohol med måtta och ge dina nära julfrid
3)    Överprestera inte – stress och spänning kan orsaka hälsoproblem
4)    Ring en ensam person med en julhälsning
5)    Ladda ner mobilappen 112 Finland för nödsituationer och problem. I applikationen finns utöver nödnumret bland annat journummer och den närmaste hjärtstartaren.

Nödcentralsverket önskar alla en fridfull jultid! Nödsituationer kommer oväntat så det är viktigt att var och en riktar uppmärksamhet på förebyggande av olyckshändelser och skador. Ta hand om dig själv och dina nära och kära.

Nödcentralstjänster