Yksinäisyys ja alkoholin aiheuttamat ongelmat korostuvat joulunaikaan hätänumerossa

Julkaisuajankohta 21.12.2021 9.35
Tiedote
Joulukuusen oksalla roikuu koristeita. Taustalla näkyy hätäkeskuspäivystäjä tietokoneen näytön ääressä.

Hätäkeskuspäivystäjä Roope Ojalan mukaan joulu ei ole kaikille iloinen asia. Erityisesti alkoholinkäyttöön liittyvät ongelmat ja yksinäisyys korostuvat hätäilmoituksissa perinteisen perhejuhlan aikaan.

Hätänumeroon 112 tulisi soittaa vain hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua eli poliisi- pelastus-, sosiaali- tai terveystoimen yksiköitä. 

-    Hätänumeron näkökulmasta mielenterveysongelmat korostuvat varsinkin yksinäisillä ihmisillä jouluisin. Alkoholiin liittyvät lieveilmiöt kuten perheväkivalta aiheuttavat poliisille ja sosiaalipäivystykselle tehtäviä. Myös kuolema on tuntunut olevan usein tavallista enemmän läsnä joulunajan hätäpuheluissa, toteaa hätäkeskuspäivystäjänä työskentelevä Roope Ojala.

Ojala muistuttaa, että hätäkeskukseen tulee soittaa oikeassa hätätilanteessa välittömästi, eikä odottaa, että esimerkiksi rintakipu menisi itsestään ohi. 

-    Sairaalaan joutuminen ei varmasti ole kenestäkään kivaaa, mutta apua on osattava pyytää silloin kun sille on tarvetta. Myös jouluna. Sydäninfarkti tai aivohalvaus ei mene itsestään ohi, ilman ensihoidon ja sairaalan apua.

Kaikki tilanteet eivät vaadi hätänumeroon soittamista

Ojalan mukaan kiireetöntä avuntarvetta varten on tarjolla muun muassa keskusteluapua eri järjestöjen toimesta.

-    Ennen hätänumeroon soittamista on hyvä harkita, voisiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu ratkaista tilanteen. Monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen auttavissa puhelimissa ja chat-palveluissa myös juhlapyhinä, hän muistuttaa.

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellukseen on koottu erilaisia turvallisuuspalveluita hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. 

-    112 Suomi sovelluksesta on apua myös esimerkiksi tiellä sattuvissa onnettomuuksissa, kun tarkka sijaintipaikka ei ole tiedossa. Sovelluksen palveluvalikoimaan kuuluvat myös muun muassa auttavia puhelimia, lähin sydäniskuri, koronavirustaudin oirearvio ja liikennetiedotteet. Sovelluksen lataaminen omaan puhelimeen on hyvää varautumista erilaisiin hätä- ja ongelmatilanteisiin. 

Hätäkeskuspäivystäjän vinkit joulun viettoon

1)    Uskalla soittaa hätänumeroon kiireellisessä hätätilanteessa
2)    Nauti alkoholia kohtuudella ja anna läheisillesi joulurauha
3)    Älä ylisuorita – stressi ja jännitys voivat aiheuttaa terveysongelmia
4)    Soita yksinäiselle ihmiselle jouluterveyhdys
5)    Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Sovelluksesta löydät hätänumeron lisäksi mm. päivystysnumeroita ja lähimmän sydäniskurin.

Hätäkeskuslaitos toivottaa kaikille rauhallista joulun aikaa! Hätätilanteet eivät katso aikaa tai paikkaa, joten on tärkeää, että jokainen meistä kiinnittää huomionsa tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn. Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.

Hätäkeskuspalvelut