Opas häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta nyt 112 Suomi -sovelluksessa

Koko väestölle suunnattuun varautumisoppaaseen on koottu ohjeita poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja niiden aikana toimimisesta. Opas löytyy nyt 112 Suomi -mobiilisovelluksen palveluvalikoimasta.
Ihmisten oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme, kun jotain poikkeuksellista tapahtuu. Siksi on tärkeää, että luotettavat toimintaohjeet löytyvät myös mobiilisti.
Sisäministeriön tuottama opas häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisesta julkaistiin marraskuussa 2024. Suomi.fi-verkkopalveluun rakennettu laaja-alainen opas kokoaa yhteen eri toimijoiden varautumis- ja toimintaohjeita. Oppaaseen pääsee nyt suoraan myös 112 Suomi -mobiilisovelluksesta, jolla tavoitetaan jo runsaat kaksi miljoonaa käyttäjää.
− Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin. Kansalaisten olisi hyvä varautua ennalta esimerkiksi pitkiin sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkoihin, sään ääri-ilmiöihin, suuronnettomuuksiin sekä pandemian kaltaisiin pitkäkestoisiin kriiseihin, kertoo viestintäjohtaja Eriikka Koistinen sisäministeriöstä.
112 Suomi -sovelluksen tarkoituksena on tarjota väestölle turvallisuuteen liittyviä palveluita ja ohjeita kootusti yhdestä paikasta.
− Varautuminen on tärkeä kansalaistaito, joka koskettaa meitä kaikkia. Siksi siihen liittyvät ohjeet ovat tärkeä lisä sovelluksen palvelukokonaisuuteen. Kannustankin ihmisiä lataamaan älypuhelimiin 112 Suomi -sovelluksen ja tutustumaan sen kattavaan palvelusisältöön. Myös se on hyvää varautumista yllättävien tilanteiden varalle, muistuttaa Hätäkeskuslaitoksen sovellusasiantuntija Sami Suomalainen.
Suomi.fi-verkkopalvelu tarjoaa kansalaisille erilaisiin elämäntilanteisiin liittyviä toimintaohjeita ja palveluita.
− Monet kansalaiset haluavat löytää selkeää tietoa varautumisesta helposti yhdestä osoitteesta. Tietoa on ollut paljon tarjolla eri sivustoilla, mutta Suomi.fin varautumisoppaaseen on koottu yhteistyössä eri tahojen ohjeet ja palvelut. On erinomaista, että opas löytyy nyt myös 112 Suomi -sovelluksesta, kiteyttää johtava asiantuntija Terhi Tuokkola Suomi.fi-verkkopalvelua tuottavasta Digi- ja väestötietovirastosta.
Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovellus on kehitetty yhteistyössä eri turvallisuustoimijoiden kanssa. Varautumisohjeet löytyvät sovelluksesta kohdasta Palvelut, jonka alla on Toimintaohjeet. Maksuttoman 112 Suomi -sovelluksen voi ladata puhelimeen sovelluskaupasta (App Gallery, Google Play, App Store).
Edit 4.4.2025 klo 13:30 lisätty kieliversio (englanti).
Tutustu myös
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Näin toimit myrskyn aiheuttamissa tilanteissa
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).