Opas häiriöihin ja kriiseihin varautumisesta nyt 112 Suomi -sovelluksessa

Koko väestölle suunnattuun varautumisoppaaseen on koottu ohjeita poikkeuksellisiin tilanteisiin varautumisesta ja niiden aikana toimimisesta. Opas löytyy nyt 112 Suomi -mobiilisovelluksen palveluvalikoimasta.
Ihmisten oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme, kun jotain poikkeuksellista tapahtuu. Siksi on tärkeää, että luotettavat toimintaohjeet löytyvät myös mobiilisti.
Sisäministeriön tuottama opas häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisesta julkaistiin marraskuussa 2024. Suomi.fi-verkkopalveluun rakennettu laaja-alainen opas kokoaa yhteen eri toimijoiden varautumis- ja toimintaohjeita. Oppaaseen pääsee nyt suoraan myös 112 Suomi -mobiilisovelluksesta, jolla tavoitetaan jo runsaat kaksi miljoonaa käyttäjää.
− Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin. Kansalaisten olisi hyvä varautua ennalta esimerkiksi pitkiin sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkoihin, sään ääri-ilmiöihin, suuronnettomuuksiin sekä pandemian kaltaisiin pitkäkestoisiin kriiseihin, kertoo viestintäjohtaja Eriikka Koistinen sisäministeriöstä.
112 Suomi -sovelluksen tarkoituksena on tarjota väestölle turvallisuuteen liittyviä palveluita ja ohjeita kootusti yhdestä paikasta.
− Varautuminen on tärkeä kansalaistaito, joka koskettaa meitä kaikkia. Siksi siihen liittyvät ohjeet ovat tärkeä lisä sovelluksen palvelukokonaisuuteen. Kannustankin ihmisiä lataamaan älypuhelimiin 112 Suomi -sovelluksen ja tutustumaan sen kattavaan palvelusisältöön. Myös se on hyvää varautumista yllättävien tilanteiden varalle, muistuttaa Hätäkeskuslaitoksen sovellusasiantuntija Sami Suomalainen.
Suomi.fi-verkkopalvelu tarjoaa kansalaisille erilaisiin elämäntilanteisiin liittyviä toimintaohjeita ja palveluita.
− Monet kansalaiset haluavat löytää selkeää tietoa varautumisesta helposti yhdestä osoitteesta. Tietoa on ollut paljon tarjolla eri sivustoilla, mutta Suomi.fin varautumisoppaaseen on koottu yhteistyössä eri tahojen ohjeet ja palvelut. On erinomaista, että opas löytyy nyt myös 112 Suomi -sovelluksesta, kiteyttää johtava asiantuntija Terhi Tuokkola Suomi.fi-verkkopalvelua tuottavasta Digi- ja väestötietovirastosta.
Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovellus on kehitetty yhteistyössä eri turvallisuustoimijoiden kanssa. Varautumisohjeet löytyvät sovelluksesta kohdasta Palvelut, jonka alla on Toimintaohjeet. Maksuttoman 112 Suomi -sovelluksen voi ladata puhelimeen sovelluskaupasta (App Gallery, Google Play, App Store).
Edit 4.4.2025 klo 13:30 lisätty kieliversio (englanti).
Tutustu myös
Hätäpuheluja tulkattiin ennätysmäärä
Vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan 11.2.
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Euroopan hätänumerojärjestö EENA järjestää konferenssin Helsingin Messukeskuksessa 9.–11. huhtikuuta. Tapahtuma kokoaa yhteen turvallisuuden ja teknologian edustajia ympäri maailmaa.
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Taito Vainio aloitti maaliskuun alussa toisen viisivuotiskautensa Hätäkeskuslaitoksen ylijohtajana. Tulevien vuosien aikana hänen työtä kehystävät toimintaympäristön muutoksen myötä nousevat haasteet.
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Hätäkeskuslaitoksen ensihoidon tehtävänkäsittelyohje uudistui marraskuun 2023 lopulla. Muutos näkyy ensihoidon tehtävämäärässä ja kiireellisyysjakaumassa.
Katsaus vuoteen 2024
Hätäkeskuslaitoksen tilinpäätös vuodelta 2024 on valmistunut. Hätäkeskustoiminnan palvelutaso pysyi hyvällä tasolla, vaikka kaikki tulostavoitteet eivät toteutuneet. Vuoden aikana henkilöstön sairauspoissaolot laskivat ja työkuorma tasaantui. Asiakkaiden luottamus ja tyytyväisyys hätäkeskustoimintaan säilyi korkealla.
Hätäpuheluja tulkattiin ennätysmäärä
Vieraskielisen väestön kasvu näkyy tulkattujen hätäpuheluiden määrässä. Esimerkiksi ukrainan kielen tulkkaustarve on kasvanut viime vuosina merkittävästi.