Textinmatning i realtid som nödmeddelandemetod 2025
Det kommer att vara möjligt att skicka nödmeddelanden i realtid (RTT) i slutet av 2025. Den nya nödmeddelandemetoden är särskilt användbar för personer som har svårt att höra eller tala. Vid Nödcentralsverket har man redan tagit de första stegen i utvecklingen av RTT.
RTT (Real Time Text), det vill säga textinmatning i realtid som nödmeddelandemetod möjliggör kontinuerlig, textbaserad kommunikation ett tecken i taget i realtid mellan nödcentralen och anmälaren.
Nödmeddelande i realtid genom textinmatning är avsedd i synnerhet för personer som har problem med hörseln eller med att tala och som hittills har använt nöd-SMS som nödmeddelandemetod. Tjänsten är dock tillgänglig för alla och användningen av den kräver inte registrering på förhand. Personer som kan göra en nödanmälan med hjälp av tal uppmanas ändå att även i fortsättningen göra nödanmälan via telefon.
− Att göra en nödanmälan per telefon och genom att använda tal är alltid ett snabbare sätt än att skriva, säger applikationsexpert Sami Suomalainen.
Det kostar ingenting att använda tjänsten. För att kunna göra en nödanmälan med hjälp av RTT behöver anmälaren har en smarttelefon. När anmälaren ringer nödnumret 112, ger telefonens operativsystem automatiskt användning av RTT som alternativ till tal.
Text som skrivs i RTT förmedlas omedelbart tecken för tecken. Allt det som skrivs och tas bort visas i realtid i båda riktningarna, likaså feltryckningar och borttag av dem.
− Med detta eftersträvas att den som behöver hjälp får en upplevelse av kontakt i realtid med nödcentralen. Precis på samma sätt som om vi talade i telefon, säger Suomalainen.
Tillgänglighetsdirektivet i bakgrunden
Den nya nödanmälningsmetoden baserar sig på kraven i EU:s tillgänglighetsdirektiv och därmed Finlands lagstiftning. Syftet med tillgänglighetsdirektivet är att främja möjligheten för alla och i synnerhet personer med funktionsnedsättningar att självständigt kunna sköta sina ärenden i enlighet med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
− För användare som har problem med att höra eller tala erbjuder RTT en ny, betydande och jämlik kanal för nödmeddelanden, säger Suomalainen.
RTT kommer att bli obligatoriskt i alla EU-länder senast i slutet av 2025. För närvarande används RTT bara i två EU-länder. Erfarenheterna av RTT har varit positiva och denna nya nödmeddelandemetod har inte ökat antalet nödmeddelanden i någon betydande utsträckning.
Planeringsarbetet pågår
Vid Nödcentralsverket pågår planeringen av den nya nödmeddelandemetoden för fullt. Under resten av året är målet att få klart den tekniska genomförandeplaneringen och säkerställa tillräcklig finansiering för projektet. Målet är att den tekniska genomförandeberedskapen ska vara klar senast i slutet av 2024. Tjänsten kommer att implementeras senast i slutet av 2025.
I utvecklingen av RTT observeras i möjligaste mån behoven hos nödcentraloperatören och den som gör nödanmälan. Målet är att tekniken ska betjäna användarna och inte tvärtom.
− Vi befinner os i ett tidigt stadium av utvecklingsarbetet. Det finns fortfarande mycket att reda ut och undersöka, och vi har inte svaren på alla frågor. Men jag ser ändå många möjligheter med detta, säger Suomalainen.
Se även
Installera 112-widgeten på telefonens hemskärm
Antalet uppdrag till den prehospitala akutsjukvården minskade
Under semestersäsongen inträffar fler nödsituationer än normalt
Så här använder du 112 Suomi-appen i nöd- och problemsituationer
112 Suomi-appen har laddats ner miljontals gånger och är ett utmärkt hjälpmedel i olika nöd- och problemsituationer. Bekanta dig med tjänsteutbudet i appen och kom ihåg att använda den när det behövs.
Petteri Helisten chef för Kuopio nödcentral
Petteri Helisten har utnämnts till chef för Kuopio nödcentral. Han tillträder tjänsten den 1 november 2024.
Installera 112-widgeten på telefonens hemskärm
Nu finns 112-widgeten för att ringa nödsamtal tillgänglig för smartmobiler. Widgeten kan installeras i telefoner som har 112 Suomi-appen.
Testningshistorik visas i ILMO-systemet
I fortsättningen kan kunden själv kontrollera via ILMO-tjänsten om en larmanordning i ett objekt testats korrekt. Testningshistoriken kommer att visas retroaktivt i tjänsten från och med 1.7.2024.
Det går att prata tryggt om självdestruktivitet
Tusentals nödmeddelanden som gäller självmord eller självmordsförsök görs årligen till nödcentralen. Målet med den suicidpreventiva dagen är att berätta att det finns hjälp att få för självdestruktiva tankar och att självmord kan diskuteras tryggt.