Hätänumeroviikolla kiinnitetään huomiota varautumiseen

Valtakunnallista turvallisuuskampanjaa vietetään jälleen hätänumeroviikolla 6.-12. helmikuuta. Kampanja huipentuu 112-päivään lauantaina 11.2. Teemana on ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja".
Hätäkeskuslaitos koordinoi jälleen valtakunnallista turvallisuuskampanjaa – nyt jo 26. kertaa. 112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen tapahtuma arjen turvallisuuden parantamiseksi.
Kampanjalla halutaan tänä vuonna kannustaa ihmisiä varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin sekä ennaltaehkäisemään erilaisia vaaratilanteita.
– Toivomme, että mediakin osallistuu kampanjaan ja välittää varautumiseen liittyvää tietoa yleisöilleen. Yhdessä voimme edistää arjen turvallisuutta, kertoo kampanjan projektipäällikkönä toimiva, Hätäkeskuslaitoksen viestintäasiantuntija Katri Kalliomäki.
Hätäkeskuslaitos muistuttaa 112-päivän viikolla hätänumeron oikeasta käytöstä, varautumisesta sähkökatkoihin ja 112 Suomi -mobiilisovelluksen käytöstä ja ominaisuuksista. Hätäkeskukset osallistuvat tänä vuonna yleisötapahtumiin viidellä eri paikkakunnalla.
Hätänumeroviikko 6.-12.2.
- 112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi.
- Kampanjan juhlapäivä on vuosittain 11. helmikuuta, ja kampanja-aikaa on koko viikko, tänä vuonna 6.-12.2.
- Jo perinteeksi muodostunutta 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien.
- Kampanjaviikon aikana kuka tahansa voi osallistua 112-päivään järjestämällä yleisötapahtuman yhdessä muiden toimijoiden kanssa, toteuttamalla teemapäivän esimerkiksi työpaikalla, koulussa ja harrastusporukassa tai jakamalla arvokasta turvallisuustietoa sosiaalisessa mediassa.
- 112-päivä on suomalainen keksintö ja Euroopassa sitä on vietetty vuodesta 2008 alkaen. 112-päivä on koko EU:n laajuinen ja näkyvä turvallisuuskampanja, jonka avulla pystytään tekemään vaikuttavaa turvallisuusviestintää. Katso lisätietoja 112-päivän vietosta Eurooppalaisen hätänumerojärjestön (EENA) verkkosivulta ja somekanavilta.
- Lisätietoja 112-päivän verkkosivuilla ja kampanjan somekanavilla Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä, #112paiva, #112dagen ja #112day.
- Katso ja lataa 112-päivän kuvat ja materiaalit käyttöön.
Vaaratiedotteiden välitysjärjestelmän testaus 112-päivänä 11.2. klo 11.20.
Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen 11.2. klo 11.20 alkaen. Kokeilussa vaaratiedotteet välitetään televisioon sekä teksti-tv:n sivulle 112, radioon ja 112 Suomi -sovellukseen. Hätäkeskuslaitos julkaisee vaaratiedotteet myös Hätäkeskuslaitoksen Facebook- ja Twitter-tileillä.
Lue lisää: Vaarasta varoittaminen - Hätäkeskuslaitos välittää vaaratiedotteet.
Tutustu myös
Apua hätätilanteisiin vain yhdestä numerosta
112-päivän tunnustus Punaisen Ristin ensiaputoiminnalle
Iäkkäiden turvallisuustapahtumassa tietoiskuja kodin turvallisuuteen
Näin toimit myrskyn aiheuttamissa tilanteissa
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.
112-hätätekstiviestin rekisteröintivelvoite päättyy
Tekstiviestin voi nyt lähettää hätänumeroon 112 mistä puhelinnumerosta tahansa. Palvelu on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia kuulemisen tai puheen tuottamisen kanssa.
112 Suomi -sovellus arjen turvana jo 10 vuotta
112 Suomi -sovellus on vuosien varrella kasvanut turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Sen palveluista on apua erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa niin normaalioloissa kuin häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Sijaintitieto voi pelastaa hengen
Hätäpuhelussa tärkeintä avun saannin kannalta on tietää sijainti, jotta auttajat löytävät paikalle mahdollisimman nopeasti. Tekniikka ja erityisesti 112 Suomi -sovellus on tässä hyvä apuväline.
Juhannuksena tehtiin 24 900 ilmoitusta hätänumeroon
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 20.6. ja sunnuntain 22.6. välisenä aikana yhteensä noin 24 900 hätäilmoitusta (28 300 vuonna 2024), joista 12 400 välitettiin tehtäväksi viranomaisille (14 000 vuonna 2024).