Näin hyödynnät 112 Suomi -sovellusta hätä- ja ongelmatilanteissa
Jo miljoonia latauksia saavuttanut 112 Suomi -sovellus on verraton apu erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa. Tutustu sovelluksen palveluvalikoimaan ja muista käyttää sitä tarvittaessa.
112 Suomi -sovellus tarjoaa turvallisuuteen liittyviä palveluita kootusti yhdestä paikasta. Samasta paikasta löytyvien palveluiden avulla ihmiset löytävät tarkoituksenmukaista apua ongelmaansa, jonka toivotaan vähentävän turhia yhteydenottoja hätänumeroon.
112 Suomi on Hätäkeskuslaitoksen teettämä ja ylläpitämä mobiilisovellus, jota on kehitetty yhteistyössä eri turvallisuustoimijoiden kanssa.
Sovellus pähkinänkuoressa
112 Suomi -sovellus on verraton apu erilaisissa hätä- ja ongelmatilanteissa. Pelkkä lataaminen ei kuitenkaan riitä. Tässä muutama vinkki, jotta saat sovelluksesta kaiken hyödyn irti.
- Luvat: Anna sovellukselle lupa kaikkiin kysymyksiin lataamisen yhteydessä – näin kaikki ominaisuudet ovat käytössäsi.
- Säännöllinen käyttö: Avaa sovellus säännöllisesti ja tutustu sen palveluihin, jotta saat ilmoitukset esimerkiksi vaaratiedotteista. Puhelimissa sovellukset menevät offline-tilaan, mikäli niitä ei koskaan käytä.
- Asetukset: Tutustu asetuksiin ja valitse haluamasi toiminnot. Asetuksista voit vaihtaa kieltä, kääntää näyttöä ja säätää tiedotteisiin liittyviä asetuksia.
- Hätäpuhelut: Muista, että sovelluksella ei vain tilata apua. Vaikka soitat hätäpuhelun sovelluksen kautta, hätäkeskuspäivystäjä kysyy osoitteen myös suullisesti ja arvioi avun tarpeen.
- Sijainnin jakaminen: Voit tarkistaa oman sijaintisi ja jakaa sen ystävillesi "Näytä sijaintisi" -painikkeen kautta. Voit myös tarkistaa sovelluksen etusivulta esimerkiksi mökin koordinaatit ja merkitä ne näkyvälle paikalle.
Vaaratiedotteet suoraan puhelimeesi
112 Suomi -sovellus on lakisääteinen vaaratiedotekanava. Saat alueelliset vaaratiedotteet suoraan puhelimeesi sijaintitiedon perusteella. Saat vaaratiedotteen myös silloin, kun siirryt alueelle, johon tiedote on annettu.
Saat uudesta tiedotteesta äänimerkin ja ilmoituksen puhelimen näytölle. Ilmoitus voi jäädä tulematta, jos et ole antanut sovellukselle lupaa seurata sijaintia tai lähettää ilmoituksia, puhelin on virransäästö- tilassa tai paikannus ei ole jostain syystä onnistunut.
Terveysneuvonta ja ensiapu
Sovelluksessa on myös terveyteen ja ensiapuun liittyviä palveluita. Äkillisissä terveyteen liittyvissä ongelmatilanteissa voit löytää avun esimerkiksi Päivystysavun tai Myrkytystietokeskuksen palvelunumeroista.
Oireiden arvioimisessa sinua auttavat Omaolo-palvelu ja aivoverenkiertohäiriön oireiden tunnistamiseen kootut ohjeet. Sovellus näyttää myös kartalta lähimmät sydäniskurit, kunhan annat sovellukselle luvan käyttää sijaintitietoasi.
Muista, että kiireellisessä hätätilanteessa voit soittaa hätänumeroon suoraan sovelluksen kautta, jolloin tarkka sijaintisi välittyy hätäkeskukseen.
Keskusteluapua kriisitilanteissa
Auttavat puhelimet tarjoavat tukea eri järjestöjen toimesta tilanteisiin, kun pelkkä keskustelu voi helpottaa tilannetta. Sovelluksen päivystysnumerot-välilehdeltä löytyvä Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriiseihin, Nollalinja auttaa lähisuhdeväkivaltaa kokevia, Lasten ja nuorten puhelin tarjoaa luottamuksellista tukea lapsille ja nuorille ja Rikosuhripäivystys palvelee rikoksen uhreja sekä heidän läheisiään.
Tienkäyttäjille palveluita
Liikennettä vaarantavista ongelmista voi soittaa Tienkäyttäjän linjalle. Sijaintisi välittyy Tienkäyttäjän linjalle automaattisesti, kun soitat sovelluksen kautta.
Saat sovelluksen avulla myös sijaintiisi perustuvat liikennetiedotteet. Voit valita Asetukset-välilehdeltä, haluatko saada puhelimeesi ilmoituksen oman alueesi liikennetiedotteista tai katsotko tiedotteet vain sovelluksesta.
Apuna ulkomaan matkoilla
Kun soitat sovelluksen avulla EU:n yhteiseen hätänumeroon 112, puhelu yhdistyy kohdemaan hätäkeskukseen. Sijaintisi välittyy automaattisesti hätäkeskukseen niissä maissa, jotka kuuluvat Euroopan hätänumerojärjestön PEMEAan (Pan-European Mobile Emergency Apps).
Voit myös tarkistaa koordinaatit manuaalisesti missä tahansa. Muista kertoa hätäkeskukseen, että koordinaatit ovat Suomessa käytettävässä WGS84-muodossa (DD°MM.mm').
Sovelluksen päivystysnumeroista löydät Hätäkeskuslaitoksen kansainvälisen numeron, mhin voit soittaa ollessasi itse ulkomailla, mutta hätätilanne on Suomessa.
Muista tehdä matkustusilmoitus aina ennen matkaa, jotta saat tietoa kohdemaasi turvallisuustilanteesta ja sinuun saadaan tarvittaessa yhteys hätä- ja kriisitilanteissa. Matkustusilmoituksen voi tehdä sovelluksen Palvelut-välilehden kautta.
Näin otat sovelluksen käyttöön
- Lataa maksuton sovellus puhelimeesi App Gallerysta, Google Playsta tai App Storesta.
- Aseta sovelluksen ikoni puhelimen aloitusnäyttöön.
- Syötä puhelinnumerosi ja valitse kieli (suomi, ruotsi tai englanti).
- Anna lupa sovelluksen kysymyksiin, jotta saat kaikki ominaisuudet käyttöön.
- Tutustu kattavaan palveluvalikoimaan.
Tee turvallisuusteko ja varaudu erilaisiin hätä- ja ongelmatilanteisiin lataamalla 112 Suomi -sovellus. Näin apu on aivan käden ulottuvilla.
Tutustu myös
Asenna 112-pikanäppäin puhelimen alkunäytölle
Suomen 10 000:s sydäniskuri rekisteröitiin elokuvateatteriin – jokaisen voi paikantaa 112 Suomi -sovelluksesta
112 Suomi -sovellukseen uusia ominaisuuksia
Eri kohderyhmille painotetaan hätänumerosta eri asioita
112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio hätänumeroon 112 ja hätätilanteiden tunnistamiseen. 112-koulutuksessa on hyvä pohtia kohderyhmälle ominaista toimintaa ja ymmärrystä. Esimerkiksi lapsille ja nuorille on hyvä painottaa eri asioita kuin ikäihmisille tai vaikka maahanmuuttajille ja ulkomaalaisille.
Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä
Vaikka teknologia kehittyy, ovat hätäkeskuspalvelut jatkossakin pääasiassa ihmisten palvelua ihmisille. Se vaatii vuorovaikutustaitoja, ja itsetuntemusta omien reaktioiden tunnistamiseksi ja kuormituksen rajaamiseksi.
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa eniten ilmoituksia tehtävälajeista: ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen sekä muu sairastuminen. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätänumeroon tehtiin jouluna 19 700 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin joulupyhinä eniten ilmoituksia tehtävälajeista heikentynyt yleistila, kaatuminen ja rintakipu. Suurin osa hälytystehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätäkeskuspäivystäjiä valmistui Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 43 valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 20. joulukuuta 2024. Työt hätäkeskuksissa alkavat maanantaina 13. tammikuuta 2025.