Uudenvuoden yövuoro on yksi vuoden kiireisimmistä työvuoroista hätäkeskuksissa

Julkaisuajankohta 30.12.2022 9.37
Tiedote
Kaksi naista hätäkeskuspäivystäjän virkavaatteissa tietokoneiden näyttöjen äärellä. Toisella kuulokemikrofoni päässä ja toinen seisaaltaan oleva osoittaa sormella näyttöä.

Hätäkeskuksissa varaudutaan yhteen vuoden kiireisimmästä yksittäisestä työvuorosta. Uudenvuoden juhlinnassa hätäkeskuksia ja muita 112-viranomaisia työllistää yleensä erityisesti alkoholin vaikutukset, jotka näkyvät muun muassa ilkivaltana ja muuna häiriökäyttäytymisenä sekä ilotulitteiden vaikutukset.

Vuosi sitten hätänumeroon 112 soitettiin uudenvuodenaattona kello 18 alkaen ja uudenvuodenpäivänä yhteensä 14 846 kertaa. Eniten tehtiin ilmoituksia tehtävälajeista ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen ja muu sairastuminen. Hätäilmoitusten perusteella viranomaisille välitettiin 7 458 hälytystehtävää. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle. Uudet vuodenvaihteen tilastot julkaistaan 2.1.2023. 

Hätäkeskuslaitos haluaa muistuttaa uudenvuoden juhlijoita erityisesti vastuullisesta ilotulitteiden käytöstä.

– Uudenvuoden juhlinta ruuhkauttaa erityisesti ensihoitoa. Kaveria tai tuntematonta avuntarvitsijaa ei tule jättää yksin. Jokainen voi omalla toiminnallaan auttaa pienemmissä tilanteissa ilman, että viranomaista tarvitaan paikalle. Ilotulitteiden kanssa tulee olla varovainen ja noudattaa niiden käytöstä annettuja ohjeita – siis miten, missä ja milloin. Suojalaseilla voitaisiin välttää lähes kaikki keskivaikeat ja vaikeat ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat, Hätäkeskuslaitoksen sosiaali- ja terveystoimen toimialapäällikkö Ari Ekstrand muistuttaa. 

Ilotulitteiden vaikutukset tulee huomioida myös paloturvallisuuden kannalta niin ennen käyttöä, käytön aikana kuin jätteiden käsittelyssä. 

Hätänumerosta 112 saa apua kiireelliseen hätätilanteeseen – kiireettömiin tilanteiseen omat päivystysnumerot

Kiireellinen hätätilanne on, kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle – tällöin tulee soittaa hätänumeroon 112. Kaikki tilanteet eivät kuitenkaan vaadi hätänumeroon 112 soittamista. Epäselvissä terveyteen liittyvissä tilanteissa neuvoa voi kysyä Päivystysavusta numerosta 116117.

Monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen auttavissa puhelimissa ja chat-palveluissa myös juhlapyhinä. Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta löydät muun muassa Päivystysavun, Kriisipuhelimen, Nollalinjan, Myrkytystietokeskuksen sekä Lasten ja nuorten puhelimen yhteystiedot, ja niihin voi soittaa suoraan sovelluksesta. 

Päivystysnumeroiden lisäksi 112 Suomi -sovelluksen palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa lähin sydäniskuri sekä tienkäyttäjän palveluita. Sovelluksen lataaminen omaan puhelimeen on hyvää varautumista erilaisiin hätä- ja ongelmatilanteisiin.

Yhteystietoja kiireettömiin ongelmatilanteisiin

Hyvää ja turvallista uutta vuotta kaikille!