Nattskiftet vid nyår är ett av de brådaste arbetsskiftena på nödcentralerna

Utgivningsdatum 30.12.2022 9.37 | Publicerad på svenska 30.12.2022 kl. 12.33
Pressmeddelande
Två kvinnor i uniformer som nödcentraloperatör framför datorskärmar. En av dem har ett headset på sig och den andra står och pekar med ett finger mot skärmen.

Nödcentralerna förbereder sig för ett av de brådaste enskilda arbetspassen på året. Vid nyårsfirandet är nödcentralerna och andra 112-myndigheter i allmänhet sysselsatta i synnerhet av alkoholens effekter, som bland annat syns som vandalism och annat störande beteende, samt av effekterna av fyrverkerier.

För ett år sedan ringdes nödnumret 112 sammanlagt 14 846 gånger efter klockan 18 på nyårsafton och på nyårsdagen. De flesta anmälningar gjordes om uppdragstyperna vandalism, brott mot ordningslagen eller annat störande beteende, fall och annat sjukdomsfall. 7 458 utryckningsuppdrag förmedlades till myndigheterna på basis av nödmeddelandena. De flesta uppdragen förmedlades till akutvården. Den nya statistiken för årsskiftet publiceras 2.1.2023. 

Nödcentralsverket vill särskilt påminna nyårsfirarna om att använda fyrverkerier ansvarsfullt. 

– Nyårsfirandet belastar särskilt akutvården. En kompis eller en okänd hjälpbehövande ska inte lämnas ensam. Vi kan alla kan hjälpa till i mindre situationer, utan att behöva tillkalla myndigheterna. Det gäller att vara försiktig med fyrverkerier och följa bruksanvisningen – det vill säga hur, var och när fyrverkerier ska användas. Med skyddsglasögon kan man undvika nästan alla medelsvåra och svåra ögonskador orsakade av fyrverkerier, säger Ari Ekstrand, branschchef för hälsovård vid Nödcentralsverket. 

Effekterna av fyrverkerier bör också beaktas ur brandsäkerhetssynpunkt, såväl före som under användning och vid avfallshanteringen. 

Nödnumret 112 hjälper i brådskande nödsituationer – det finns journummer för icke-brådskande situationer

Det handlar om en brådskande nödsituation när du vet eller misstänker att liv, hälsa, egendom eller miljön är i fara eller du är i akut behov av att få myndighetshjälp till platsen – då ska du ringa nödnumret 112. Alla situationer kräver dock inte att man ringer nödnumret 112. I oklara hälsorelaterade situationer kan du fråga jourtelefonen på numret 116117.

Även under högtiderna har många yrkespersoner och frivilliga hjälparbetare jour på olika organisationers telefonlinjer och chattjänster. I Nödcentralsverkets 112 Suomi-app hittar du till exempel kontaktuppgifterna till Jourhjälpen, Kristelefonen, Nollinjen, Giftinformationscentralen och Barn- och ungdomstelefonen, och du kan ringa dem direkt via appen. 

Förutom journumren omfattar 112 Suomi appens tjänsteutbud även bland annat information närmaste hjärtstartare samt tjänster för vägtrafikanter. Att ladda ner appen till den egna telefonen är en bra förberedelse för olika nöd- och problemsituationer.

Kontaktuppgifter för icke-brådskande problemsituationer

 

Nödcentralsverket önskar ett Gott och Tryggt Nytt År åt alla!