Kadonneiden lasten numero tuo turvaa kaikkialla EU-alueella
Alaikäisen kadotessa on tärkeää saada tieto nopeasti vastuuviranomaiselle, ja EU onkin halunnut varmistaa avunsaannin yhteiseurooppalaisella numerolla näitä tilanteita varten. Numero toimii Suomessa kuitenkin vihjepuhelimena, sillä hätätilanteessa meillä auttaa 112.
Uusi johtamisjärjestelmä voimaan vuoden 2024 alussa
Hätäkeskuslaitoksen johtamisjärjestelmä on uudistuksen alla. Sen myötä hätäkeskusten roolia vahvistetaan entisestään. Uusi virastorakenne astuu voimaan 1.1.2024 alkaen, ja se tuo mukanaan myös uusia tehtäviä ja nimityksiä.
Pyörä siivittää matkan tekoa sekä töihin että vapaa-ajalla
Hätäkeskuslaitoksen työntekijöillä on ollut keväästä asti mahdollisuus hankkia työsuhdepolkupyörä. Pitkään toivotulla työsuhde-edulla Hätäkeskuslaitos kannustaa työntekijöitä liikkumaan ja pitämään itsestä huolta.
Henkilöstötilanne sekä työtyytyväisyys paranivat alkuvuonna
Alkuvuoden aikana Hätäkeskuslaitokseen rekrytoitiin 61 uutta hätäkeskuspäivystäjää, sairauspoissaolot kääntyivät laskuun ja henkilökunnan työtyytyväisyys lisääntyi.
Reaaliaikainen tekstinsyöttö hätäilmoitustavaksi vuonna 2025
Hätäilmoituksen tekeminen reaaliaikaisella tekstinsyötöllä (RTT) tulee mahdolliseksi vuoden 2025 loppuun mennessä. Uusi hätäilmoitustapa auttaa erityisesti henkilöitä, joilla on kuulemisen tai puhumisen kanssa haasteita. Hätäkeskuslaitoksella on jo otettu ensiaskelia RTT:n kehitystyössä.
Vapun hätäpuheluissa korostuivat alkoholin aiheuttamat ongelmat

Hätäkeskuslaitoksen vappu sujui hieman edellisvuotta rauhallisemmin. Hätänumeroon tehtiin 12 000 hätäilmoitusta. Alkoholin aiheuttamat ongelmat korostuivat tänäkin vuonna.
Hätänumeroon 112 tehtiin vappuna eniten ilmoituksia muusta sairastumisesta, kaatumisesta ja rintakivusta. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Vapun vietto oli tänä vuonna hätänumeron näkökulmasta hieman rauhallisempi kuin vuonna 2022. Hätänumeroon tehtiin 30.4. klo 18 – 1.5. klo 24 välisenä aikana 12 000 hätäilmoitusta (12 700 ilmoitusta vuonna 2022). Vastaanotetuista hätäilmoituksista välitettiin viranomaisille 5 800 hälytystehtävää (6 200 ilmoitusta vuonna 2022). Tehtävät jakautuivat eri toimialoille seuraavasti: ensihoito 53%, poliisi 37%, sosiaalipäivystys 6% ja pelastustoimi 4%.
Kolme yleisintä hätäkeskustietojärjestelmään kirjattua hälytystehtävää olivat: muu sairastuminen, kaatuminen, rintakipu.