Personalsituationen och arbetstillfredsställelsen blev bättre under början av året
Under början av året rekryterades 61 nya nödcentraloperatörer till Nödcentralsverket, sjukfrånvaron började minska och personalens arbetstillfredsställelse ökade.
Textinmatning i realtid som nödmeddelandemetod 2025
Det kommer att vara möjligt att skicka nödmeddelanden i realtid (RTT) i slutet av 2025. Den nya nödmeddelandemetoden är särskilt användbar för personer som har svårt att höra eller tala. Vid Nödcentralsverket har man redan tagit de första stegen i utvecklingen av RTT.
Utvecklingen av ledningen av arbetsförmågan ger redan resultat
Ledarskapet har varit föremål för utveckling vid Nödcentralsverket under de senaste åren, och arbetet fortsätter. Ett område för utveckling har varit ledning av arbetsförmågan, som förbättrar personalens arbetshälsa.
Betydligt fler nödmeddelanden under första halvåret
Nödcentralsverket fick cirka 1,5 miljoner nödmeddelanden under första halvåret i år. Mängden är 10 procentenheter större än under motsvarande period året innan. Ökning skedde i huvudsak genom kontakter i ärenden som inte hör till nödcentralstjänsterna. Svarstiden på nödmeddelanden låg kvar på en utmärkt nivå.
Lättare testning av brandlarmanläggningar år 2024
Nödcentralsverket utvecklar applikationen ILTA, som underlättar den månatliga testningen av brandlarmanläggningar. Med applikationen kan testarna själva utföra hela testet på egen hand utan telefonsamtal till Nödcentralsverket.
Nödlinjen belastades av alkoholrelaterade problem under första maj

Valborgsfirandet gick från Nödcentralsverkets synvinkel aningen lugnare till än ifjol. Det gjordes 12 000 nödanmälningar, varav en stor del även i år gällde alkoholrelaterade problem.
De främsta orsakerna till nödsamtal under valborgsfirandet var olika insjuknanden, någon som fallit och stött sig samt bröstsmärta. Största delev av uppdragen förmedlades till akutsvården.
Valborgsfirandet gick från nödnumrets synvinken lite lugnare till än år 2022. Under tiden 30.4. kl. 18 – 1.5. kl. 24 gjorde des 12 000 nödanmälningar (12 700 anmälningar år 2022). Av de mottagna nödanmälningarna ledde 5800 (6200 anmälningar år 2022) till ett uppdrag. De förmedlade uppdragen fördelades på följande sätt: akutvården 53%, polisen 37%, socialjouren 6% och räddningstjänsten 4%.
De tre vanligaste larmkoder som skrevs in i nödcentralsystemet gällde insjuknanden, personer som fallit och bröstsmärta.