Antalet uppdrag till den prehospitala akutsjukvården minskade

Utgivningsdatum 28.8.2024 8.26 | Publicerad på svenska 29.8.2024 kl. 10.16
Pressmeddelande

Under januari–juni 2024 förmedlade Nödcentralsverket ungefär hälften av nödmeddelandena till hjälpande myndigheter. Statistiken för det första halvåret visar att antalet uppdrag som förmedlats till den prehospitala akutsjukvården minskade med tio procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Nödcentralsverket mottog 1 331 300 nödmeddelanden under januari–juni 2024 (1 535 870 januari–juni 2023). Enligt kvalitetschef Emma Paasonen syns minskningen särskilt i andelen felaktiga meddelanden.  

– Ifjol skickade Android-telefoner nödmeddelanden efter en mjukvaruuppdatering utan att användarna var medvetna om det. Dessa automatiska meddelanden belastade vår verksamhet i och med att en stor mängd meddelanden som inte hör till nödcentralen togs emot. Problemet åtgärdades sommaren 2023 och det påverkar vår statistik positivt. 

Under januari–juni mottog nödcentralerna cirka 286 640 (466 860 januari–juni 2023) samtal som innehållsmässigt inte hörde till nödcentralen. Av dessa var 271 170 (449 800) oavsiktliga felringningar och 15 470 (17 060) avsiktliga falska larm. 

Enligt Paasonen gällde de felaktiga meddelandena i huvudsak situationer som inte krävde brådskande hjälp av myndigheter, men där personen inte hade kännedom om andra hjälpande aktörer. Andelen avsiktliga, osakliga och falska meddelanden fortsatte sin positiva utveckling och minskade för femte året i rad.  

Förnyade instruktioner för uppdragshantering inom prehospital akutsjukvård påverkade prioriteringen av uppdrag

Nödcentralsverket förmedlar uppdrag på basis av nödmeddelandena till olika myndigheter enligt anvisningar som myndigheterna har utarbetat. Jämfört med motsvarande period i fjol har antalet förmedlade uppdrag minskat märkbart. Av alla nödmeddelanden som behandlades under januari–juni förmedlades 686 250 till behörig myndighet, medan siffran för motsvarande period i fjol var 731 520.  Enligt Paasonen gäller det minskade antalet förmedlade uppdrag särskilt den prehospitala akutsjukvården. 

– Den största förändringen gällde som väntat antalet förmedlade uppdrag till den prehospitala akutsjukvården som under januari–juni var 367 140 (410 860). Det här beror på att instruktionerna för uppdragshantering inom prehospital akutsjukvård förnyades i slutet av 2023, vilket innebar att kunder hänvisades till att ta sig till vården på egen hand i större grad än förut.

De nya instruktionerna har också påverkat prioriteringen av uppdrag. Om uppdraget utifrån en riskbedömning ska förmedlas, får uppdraget prioritetsklass A, B, C eller D, där A är mest brådskande och D minst brådskande. Ett uppdrag med klass A prioriteras alltid först.

– Antalet A- och B-uppdrag inom den prehospitala akutsjukvården har minskat en aning jämfört med ifjol, medan antalet C-uppdrag har ökat.  När det gäller räddningsbehov har antalet B-uppdrag minskat en aning, medan antalet C-uppdrag har ökat. Inom polisen och socialjouren förekommer det inga märkbara förändringar i fördelningen mellan prioritetsklasser, säger Paasonen.

Nödmeddelanden besvarades på sex sekunder

Emma Paasonen säger att vid köbildning säkerställs nödcentralsverksamheten med hjälp av en nätverksbaserad verksamhetsmodell. 

– Nödsamtalet kopplas i första hand till nödcentralen i det aktuella området, men efter en viss väntetid överförs det automatiskt till en ledig operatör vid en annan nödcentral. Nödcentralsverket kan justera väntetiden för när ett samtal överförs till nätverket, till exempel utifrån resurser och köer. Årets något sämre genomsnittliga svarstid kan förklaras av våra egna justeringar.

Nödmeddelandena besvarades i genomsnitt inom sex sekunder (tre sekunder januari–juni 2023). 88 procent (89 procent) av meddelandena togs emot av den primära nödcentralen och resten enligt den nätverksbaserade verksamhetsmodellen. Nödcentralsverkets målsatta svarstid är tio sekunder.