Erkännande för arbete som utförts för nödnumret 112

Under nödnummerveckan belönar Nödcentralsverket MIELI rf för det arbete som utförts för nödnumret 112.
Under nödnummerveckan belönar Nödcentralsverket en organisation/person som genom sin verksamhet har främjat kännedomen om nödnumret och väglett till att nödnumret används på rätt sätt. Direktören för Nödcentralsverket Taito Vainio överlåter i år priset till MIELI rf.
– Priset beviljas för MIELI rf för att ha deltagit i utvecklingen av appen 112 Suomi och för aktiv kommunikation om samtalshjälp, som vi anser har haft en långsiktig positiv inverkan på korrekt användning av nödnumret 112. Även om Finland har en unik nödcentralsverksamhet och ett välfungerande samarbete mellan myndigheterna, finns vardagssäkerheten i Finland också i många andra aktörers händer. De spelar en betydande roll i olika helheter som gäller säkerhet och känslan av den. Under nödnummerveckan vill Nödcentralsverket lyfta fram de föreningar och aktörer som genom sina egna åtgärder bidrar till människors säkerhet och beredskap, eftersom varje samtal som inte hör till nödnumret försenar tillgången till hjälp för en person med brådskande hjälpbehov, betonar Taito Vainio vid prisutdelningen som hölls i Riksdagshuset.
Vid Nödcentralsverket vet man att problemen hemma och i familjen framhävs särskilt under högtider, och samtal som kräver samtalshjälp ökar nödcentralernas redan stora arbetsbörda. Eftersom högtider förknippas med många förväntningar kan atmosfären hemma lätt eskalera och å andra sidan kan också ensamhet framhävas. Till exempel kan man enkelt må sämre överdriven alkoholkonsumtion, ångest, psykiska problem, ekonomisk press och stress, men de här kräver vanligtvis inte att du ringer efter myndighetshjälp till platsen. Krisjouren och chattjänsterna ger samtalshjälp vid problem, då vägledning och råd är viktigare än hjälpande myndigheter som larmats till platsen.
– MIELI rf har i flera år aktivt kommunicerat om Kristelefonen och chattjänsterna, särskilt under högtider och på så sätt stött korrekt användning av nödnumret. Numret till Krisjouren finns också i Nödcentralsverkets mobilapp 112 Suomi. Jag vill tacka MIELI rf:s personal för deras betydande säkerhetsarbete och hoppas att vårt aktiva samarbete fortsätter.
Priset delades ut till MIELI rf fredagen den 10.2. På Riksdagshuset. Priset mottogs av Susanna Winter, chef för krisarbetet och kommunikationsdirektör Liisa Partio.
Se även
Nödnumrets tillgänglighet förbättras
Rekordstort antal tolkade nödsamtal
Den finländska nödcentralsverksamheten väcker internationellt intresse
Finlands unika modell för produktion av nödcentralsverksamhet lockar årligen flera internationella gäster att följa vardagen inom nödcentralsverksamheten. Ute i världen vill man ta modell av den kostnadseffektiva modellen som gör det möjligt att snabbt larma på hjälp.
Nödnumrets tillgänglighet förbättras
Registreringsskyldigheten hos användare av nödtextmeddelandetjänsten upphör i juni 2025. Realtidstext (RTT) enligt EU:s tillgänglighetsdirektiv tas i bruk i samband med nödmeddelanden om två år.
Överdirektör Taito Vainio: vår verksamhet säkerställs under alla omständigheter
Taito Vainio inledde sin andra femåriga mandatperiod som Nödcentralsverkets överdirektör i början av mars. Under de kommande åren präglas hans arbete av utmaningar som förändringarna i arbetsmiljön medför.
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Nödcentralsverkets instruktion för behandling av uppdrag inom akutvården förnyades i slutet av november 2023. Reformen syns i mängden uppdrag och i prioritetsfördelningen inom akutvården.
Översikt över 2024
Nödcentralsverkets bokslut för 2024 är färdigt. Servicenivån inom nödcentralsverksamheten förblev på en god nivå, trots att alla resultatmål inte uppnåddes. Personalens sjukfrånvaro minskade och arbetsbördan jämnades ut under året. Kundernas förtroende för och tillfredsställelse med nödcentralsverksamheten var fortsättningsvis höga.