I 112 Suomi-appen finns nu anvisningar om hur du känner igen symptom på stroke
Om en person drabbas av stroke är det livsviktigt att känna igen symptomen och få tillgång till behandling. I 112 Suomi-appen finns nu anvisningar om hur du känner igen symptomen på stroke.
112 Suomi-appens popularitet har fått många säkerhetsaktörer att utveckla sina tjänster i samarbete med Nödcentralsverket.
- Det är viktigt att en person lätt hittar de uppgifter hen behöver när hen plötsligt behöver hjälp. Vi är glada över att utbudet av tjänster ökar igen. För tillfället har appen drygt 1,8 miljoner aktiva användare och vi hoppas att allt fler kommer ihåg att använda den när det behövs, säger applikationsexpert Sami Suomalainen vid Nödcentralsverket.
Vid stroke är det viktigt att identifiera symptomen
Med tanke på vården och återhämtningen är det ytterst viktigt att handla snabbt om en person drabbas av en stroke. Det finns bland annat tidsgränser för propplösande behandling och därför är det livsviktigt att identifiera symptom och snabbt få hjälp. Appens anvisningar hjälper nu till att identifiera symptomen på stroke. Anvisningarna är också tillgängliga utan uppkoppling.
- En stroke är alltid en nödsituation. En snabb tillgång till behandling förutsätter dock att den drabbade själv eller andra personer som är närvarande känner igen symptomen på stroke och genast kan ringa nödnumret. Lyckligtvis hjälper också 112 Suomi-appen till att identifiera symptomen i fortsättningen. Och ännu när man kommer ihåg att ringa nödnumret via appen, kan nödcentralen snabbt förmedla närmaste och lämpligaste hjälp till rätt ställe, säger Hjärnförbundets Community Manager Sanna Reuna.
De vanligaste symptomen på stroke är:
- Förlamningssymptom: I allmänhet nedsatt styrka och/eller känsel i ena armen och/eller ena benet.
- Hängande mungipa: Den ena mungipan hänger. Personen kan inte le på begäran.
- Talstörning: Grötigt tal eller svårigheter att hitta/förstå ord.
- Synstörning: Dubbelseende på båda ögonen, eller synfältsbortfall.
112 Suomi applikationen uppdateras till applikationernas handelsplatser enligt handelsplatsernas villkor fr.o.m. 11.2. Användarna ska uppdatera appen så att alla nya funktioner blir tillgängliga. Identifiering av symptomen för stroke finns i appen på fliken Tjänster under punkten Tjänster/Anvisningar samt Tjänster/Jag behöver hjälp/ Hälsorådgivning och första hjälpen.
Se även
Guiden om beredskap för störningar och kriser finns nu i appen 112 Suomi
Vid årsskiftet behandlades omkring 14 200 nödmeddelanden vid nödcentralerna
Nödnumret svarade på 19 700 samtal under julen
Så här instruerar du olika målgrupper att använda nödnumret
112-dagen har utarbetat anvisningar för användning av nödnumret förutom för allmänheten även för barn och ungdomar, äldre och personer med främmande språk som modersmål. Läs anvisningarna och ta i bruk materialen.
Guiden om beredskap för störningar och kriser finns nu i appen 112 Suomi
Beredskapsguiden, som riktar sig till hela befolkningen, innehåller anvisningar om beredskap för exceptionella situationer och om hur man ska agera under dem. Guiden finns nu under fliken Tjänster i mobilappen 112 Suomi.
Nödnumret ger säkerhet för barn och ungdomar
Det är en säkerhetsgärning att lära barn rätt användning av nödnumret. Det är viktigt att prata med barn om identifiering av nödsituationer och inge mod att ringa ett nödsamtal.
Olika betoningar för olika målgrupper
112-dagen är en riksomfattande kampanj vars syfte är att fästa finländarnas uppmärksamhet vid nödnumret 112 och vid att identifiera nödsituationer. I 112-utbildningen är det bra att fundera på den verksamhet och förståelse som är typisk för målgruppen. Exempelvis lönar det sig att betona andra saker för barn och unga än för äldre personer eller till exempel för invandrare och utlänningar.
Vid årsskiftet behandlades omkring 14 200 nödmeddelanden vid nödcentralerna
Flest anmälningar gjordes till nödnumret under årsskiftet; vandalism, ordningslagen överträdelser och andra störande beteende, ramlat omkull och försämrat allmäntillstånd. De flesta uppdragen förmedlades vidare till akutsjukvården.