Henkilöstökatsaus 2021: Työhyvinvointiin panostaen

Hätäkeskuslaitoksen henkilöstökertomus on valmistunut. Vuosi 2021 sujui tavoitteisiin nähden kokonaisuudessaan hyvin, haastavasta operatiivisesta henkilöstötilanteesta ja koronakriisistä huolimatta. Vuoteen sisältyi paljon panostuksia henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio on tyytyväinen siihen, että henkilöstön määrää saatiin hieman lisättyä ja näin jokaisen päivystyshenkilön työkuormaa hieman pienennettyä. Päivystyshenkilöstöön luetaan kuuluvaksi henkilöt, jotka osallistuvat hätäilmoitusten käsittelyyn. Heitä ovat hätäkeskuspäivystäjät, ylipäivystäjät ja vuoromestarit.
– Vuoden 2021 aikana käsiteltiin hätäkeskuksissa 2 782 980 hätäilmoitusta, joista hätäpuheluita oli 2 754 870. Hätäilmoitusten kokonaismäärä pysyi kutakuinkin samalla tasolla vuoteen 2020 verrattuna. Koska henkilöstön määrä hieman kasvoi ja hätäkeskukset toimivat verkottuneesti, pienentyi yhden päivystyshenkilön työkuorma noin 160 hätäpuhelun verran vuoteen 2020 verrattuna, mitä pidän oikeana suuntana työssäjaksamisen kannalta. Jokainen päivystyshenkilö käsitteli vuoden aikana keskimäärin 6160 hätäilmoitusta, kertoo Vainio.
Vuonna 2020 hätäilmoitusten määrä yhtä päivystyshenkilöä kohden oli 6320 ja vuonna 2021 vastaava luku oli 6160. Hätäkeskuslaitoksessa työskenteli vuoden 2021 lopussa 607 henkilöä, ja henkilövajetta on noin 32 henkilötyövuoden verran. Tavoitteena on, että henkilöstöresurssit olisivat 630 henkilötyövuotta. Vuoden 2021 aikana operatiivisesta henkilöstöstä irtisanoutui 39 henkilöä, ja koko henkilöstön lähtövaihtuvuus oli noin 8 prosenttia. Lähtövaihtuvuus kasvoi edellisvuoden 6 %:n tasosta.
– Koulutusmääriä on lisätty ja parhaillaan on menossa ylimääräinen hätäkeskuspäivystäjäkurssi, joten ensi vuonna pääsemme todennäköisesti lähelle 630 henkilötyövuotta. Niin meillä kuin muissakin valtion virastoissa ikäjakauma on sellainen, että tulevina vuosina tapahtuu merkittävän paljon eläkkeelle siirtymisiä. Lisäksi samassa työpaikassa ei enää pysytä vuosikymmeniä, kuten aiemmin oli tapana. Myös tämä vaikuttaa siihen, että hätäkeskuspäivystäjien koulutusmääriä tulee lisätä, jotta voimme päästä tavoitteena olevaan henkilöstömäärään, Vainio sanoo.
Organisaatiokulttuurin kehittämistä
Henkilöstön työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen tueksi tehtiin vuonna 2021 useita erilaisia toimenpiteitä. Vuonna 2021 toteutetun VMBaro-henkilöstötutkimuksen tulokset paranivat. Työtyytyväisyys oli 3,25, kun se vuonna 2019 oli 3,16. Erityisesti vuoden aikana panostettiin osaamisen kehittämiseen.
– Tarjoamme henkilöstöllemme paljon täydennyskoulutusta. Yhteenlaskettu henkilöstökoulutuksen laajuus vuonna 2021 oli 4371 oppimistyöpäivää eli 7,3 päivää henkilötyövuotta kohden. Lisäksi mm. laadimme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa, aloitimme työyhteisötaitojen ja johtamistapojen ja -osaamisen kehittämisen ja rekrytoimme työhyvinvoinnin asiantuntijan henkilöstöömme.
Vainio pitää organisaatiokulttuurin kehittämisessä erityisen tärkeänä osallistamisen lisäämistä. Tähän liittyen vuonna 2021 valmisteltiin henkilöstön aloitetoimintaa, joka käynnistyi vuoden 2022 alussa.
– Pidän tärkeänä, että oma henkilöstö ja yhteistyöviranomaiset ovat mukana työn ja toimintatapojen jatkuvassa kehittämisessä. On otettava aikaa asioiden tarkastelulle eri näkökulmista. Onnistuneen muutoksen edellytys on avoin keskustelu ja sen myötä syntyvä yhteinen ymmärrys yhteisestä suunnasta, Vainio toteaa lopuksi.
Se även
Rekordstort antal tolkade nödsamtal
Vid årsskiftet behandlades omkring 14 200 nödmeddelanden vid nödcentralerna
Nödnumret svarade på 19 700 samtal under julen
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Nödcentralsverkets instruktion för behandling av uppdrag inom akutvården förnyades i slutet av november 2023. Reformen syns i mängden uppdrag och i prioritetsfördelningen inom akutvården.
Översikt över 2024
Nödcentralsverkets bokslut för 2024 är färdigt. Servicenivån inom nödcentralsverksamheten förblev på en god nivå, trots att alla resultatmål inte uppnåddes. Personalens sjukfrånvaro minskade och arbetsbördan jämnades ut under året. Kundernas förtroende för och tillfredsställelse med nödcentralsverksamheten var fortsättningsvis höga.
Rekordstort antal tolkade nödsamtal
Ökningen av antalet invånare med främmande språk som modersmål syns också i antalet nödsamtal som tolkas. Till exempel har behovet av tolkning på ukrainska ökat betydligt under de senaste åren.
112-dagens erkännande till Punainen Risti Ensiapu Oy
Nödcentralsverket belönade Punainen Risti Ensiapu Oy för det arbete som de gjort till förmån för nödnumret 112. Priset beviljades på nödnummerdagen den 11 februari 2025.
Av nödmeddelandena hörde 1 600 inte till nödcentralen
År 2024 tog Nödcentralsverket dagligen emot i genomsnitt 7 600 nödmeddelanden. Av dessa hade 1 600 inte hört till nödcentralen. Ungefär hälften av meddelandena ledde till uppdrag som förmedlades till myndigheterna, medan hälften behandlades med hjälp av nödcentraloperatörens råd och instruktioner. Meddelandena besvarades i genomsnitt på sju sekunder.