112-päivää vietetään virtuaalisesti 11. helmikuuta
EU:n yhteistä hätänumeropäivää vietetään 11.2.2021. Tänä vuonna kampanjaa vietetään virtuaalisesti teemalla ”turvallisuus on meidän kaikkien oikeus”.
Hätäkeskuslaitoksen viestintäsiantuntija Katri Kalliomäen mukaan 112-päivänä pyritään lisäämään kansalaisten turvallisuustietoa ja -myönteisyyttä. 112-päivä muistuttaa myös Euroopan yhteisestä hätänumerosta 112 sekä hätätilanteessa toimimisesta.
Tämän vuoden teemalla pyritään korostamaan yhdenvertaisuutta, sillä kaikilla ihmisillä tulisi olla oikeus turvallisuuteen yhteiskunnallisesta asemasta, kielestä, rajoitteista, syntyperästä tai vaikkapa asuinpaikasta huolimatta.
- Valtakunnallisena 112-päivänä turvallisuustoimijat yhdessä kertovat kansalaisille arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista, vaarojen ennaltaehkäisystä sekä oikeista toimintatavoista hätätilanteen yllättäessä. Tämän vuoden teemalla pyritään korostamaan yhdenvertaisuutta, sillä kaikilla ihmisillä tulisi olla oikeus turvallisuuteen yhteiskunnallisesta asemasta, kielestä, rajoitteista, syntyperästä tai vaikkapa asuinpaikasta huolimatta. Turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan ihan meitä kaikkia.
112-päivän tapahtumia on järjestetty vuosittain eri puolilla Suomea, mutta koronakriisin vuoksi kampanja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa virtuaalisesti. Kampanjan juhlapäivä 11. helmikuuta, mutta kampanja-aikaa on koko viikko.
- 112-päivänä kuka tahansa – yksityishenkilö, koulu, työpaikka, harrasteporukka tai järjestö – voi jakaa 112-päivän kunniaksi arvokasta turvallisuustietoutta. Sen lisäksi kannustamme osallistumaan Euroopan hätänumerojärjestön aloittamaan Kiitos-haasteeseen, missä kuka tahansa voi kiittää turvallisuustoimijoita käyttämällä aihetunnistetta #thankyouchain. Auttamisen ketjussa toimii tuhansia ihmisiä, jotka tekevät arvokasta työtä turvallisuuden hyväksi. Haluamme haastaa teidät kiittämään auttamisen ketjua. Kalliomäki kertoo.
Näin osallistut virtuaaliseen 112-päivään
• Jaa turvallisuustietoa eri kanavilla aihetunnisteella #112paiva #112dagen #112day
• Ota käyttöön some-kuvat osoitteesta 112-paiva.fi
• Osallistu kiitos-haasteeseen ja kiitä auttajiasi somessa.
Vaaratiedotekokeilu 112-päivänä
Virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan jälleen 11.2.2021 klo 11.20. Kokeilussa vaaratiedotteet päivittyvät televisioon sekä teksti-tv:n sivulle 112. Vaaratiedotejärjestelmää testataan myös tuttuun tapaan radioissa.
Hätäkeskuslaitos osallistuu testaamiseen välittämällä vaaratiedotteet 112 Suomi -sovelluksen kautta sekä julkaisemalla ne Hätäkeskuslaitoksen 112.fi-sivustolla sekä Facebook- ja Twitter-tileillä.
Kokeilusta vastaavat Yleisradio Oy, Digita Oy sekä Hätäkeskuslaitos.
112-päivä
• Jo perinteeksi muodostunutta 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien.
• Kampanjan juhlapäivä on vuosittain 11. helmikuuta, ja kampanja-aikaa on koko viikko.
• Vuonna 2008 vietettiin ensimmäistä Euroopan yhteistä 112-päivää.
• Kampanjan suojelijana toimii sisäministeri Maria Ohisalo.
• Kampanjaviikon aikana kuka tahansa – yksityishenkilö, organisaatio, harrasteporukka tai järjestö – voi jakaa arvokasta turvallisuustietoa.
Tutustu myös
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin jouluna 19 700 ilmoitusta
Ensihoidolle välitetyt tehtävät kääntyivät laskuun
Eri kohderyhmille painotetaan hätänumerosta eri asioita
112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio hätänumeroon 112 ja hätätilanteiden tunnistamiseen. 112-koulutuksessa on hyvä pohtia kohderyhmälle ominaista toimintaa ja ymmärrystä. Esimerkiksi lapsille ja nuorille on hyvä painottaa eri asioita kuin ikäihmisille tai vaikka maahanmuuttajille ja ulkomaalaisille.
Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä
Vaikka teknologia kehittyy, ovat hätäkeskuspalvelut jatkossakin pääasiassa ihmisten palvelua ihmisille. Se vaatii vuorovaikutustaitoja, ja itsetuntemusta omien reaktioiden tunnistamiseksi ja kuormituksen rajaamiseksi.
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa eniten ilmoituksia tehtävälajeista: ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen sekä muu sairastuminen. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätänumeroon tehtiin jouluna 19 700 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin joulupyhinä eniten ilmoituksia tehtävälajeista heikentynyt yleistila, kaatuminen ja rintakipu. Suurin osa hälytystehtävistä välitettiin ensihoidolle.
Hätäkeskuspäivystäjiä valmistui Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 43 valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 20. joulukuuta 2024. Työt hätäkeskuksissa alkavat maanantaina 13. tammikuuta 2025.