112-päivän tunnustus Helsingin poliisilaitokselle
Hätäkeskuslaitos palkitsi Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon hätänumeron 112 hyväksi tehdystä työstä. Lisäksi palkitsemistilaisuudessa jaettiin kunniamaininta konstaapeli Michela Söderströmille hätänumeron 112 aktiivisesta viestinnästä.
Hätäkeskuslaitos on perinteisesti palkinnut hätänumeroviikolla organisaation tai henkilön, joka on toiminnallaan edistänyt hätänumeron 112 tunnettavuutta ja opastanut hätänumeron oikeaa käyttöä. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävälle toiminnalle, joka on viestinnällä rohkaissut nuoria hätänumeroon soittamisessa ja opastanut hätätilanteiden tunnistamisessa.
Poliisin ennalta estävän toiminnon henkilöstö on tuonut eri kanavissa vahvasti ja selkeästi esille, että hätäilmoituksen tekeminen ei koskaan pahenna asiaa, mutta ilmoittamatta jättäminen sen sijaan voi niin tehdä. Pahoinpitelyn näkeminen, ystävien hengenvaaralliset leikit, lumihankeen sammunut nuori ja perheen sisällä tapahtuva väkivalta ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin nuoret voivat miettiä, uskaltaako tilanteeseen puuttua. Nuoret voivat myös jännittää puhelimeen puhumista vieraan ihmisen kanssa ja pohtia, osaako hän tehdä hätäilmoituksen.
Hätänumeroon hyväksi tehty työ on kuulunut myös hätälinjalla: nuoret hätäilmoituksen tekijät ovat kertoneet julkaisujen tuoneen rohkeutta soittaa hätänumeroon uhka- ja vaaratilanteissa.
− Nuoret ovat meille tärkeä kohderyhmä, mikä näkyy nyt vahvasti myös hätänumeroviikolla. Ennalta estävän toiminnon aktiivisen viestinnän on nähty vaikuttaneen myönteisesti hätänumeron 112 oikeaan käyttöön erityisesti nuorten keskuudessa. Nuoret ovat uskaltaneet pyytää apua hätätilanteissa, ja se on hieno asia, korosti Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio onnittelupuheessa.
Tilaisuudessa jaettiin lisäksi kunniamaininta konstaapeli Michela Söderströmille. Söderström on omilla kanavilla kertonut ymmärrettävästi hätänumeron 112 oikeasta käytöstä suomeksi ja ruotsiksi. Hänen viestinsä ovat tavoittaneet laajasti nuoria, ja niiden on nähty vaikuttaneen myönteisesti hätätilanteiden tunnistamisessa.
Palkinnon luovuttivat sisäministeriössä pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sekä Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio perjantaina 9. helmikuuta. Palkinnon vastaanottivat komisario Katja Nissinen, vanhempi konstaapeli Aleksis Gomes ja konstaapeli Michela Söderström.
Tutustu myös
Hätänumeroon soittamista ei tarvitse jännittää
Eri kohderyhmille painotetaan hätänumerosta eri asioita
Aloita 112-päivän suunnittelu ajoissa
Hätänumeroon soittamista ei tarvitse jännittää
Lapset ovat usein esimerkillisiä hätäilmoituksen tekijöitä, sillä he kuuntelevat tarkasti ja noudattavat ohjeita. Eemeli harjoitteli hätätilanteen tunnistamista ja hätänumeron oikeaa käyttöä koulussa järjestetyllä 112-päivän oppitunnilla.
Hätänumero tuo turvaa lapsille ja nuorille
Hätänumeron oikean käytön opettaminen on turvallisuusteko. Lapsille on tärkeää puhua hätätilanteiden tunnistamisesta ja rohkaista hätäilmoituksen tekemiseen.
Eri kohderyhmille painotetaan hätänumerosta eri asioita
112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio hätänumeroon 112 ja hätätilanteiden tunnistamiseen. 112-koulutuksessa on hyvä pohtia kohderyhmälle ominaista toimintaa ja ymmärrystä. Esimerkiksi lapsille ja nuorille on hyvä painottaa eri asioita kuin ikäihmisille tai vaikka maahanmuuttajille ja ulkomaalaisille.
Ihmisen kohtaaminen on hätäkeskuspäivystäjän työn ytimessä
Vaikka teknologia kehittyy, ovat hätäkeskuspalvelut jatkossakin pääasiassa ihmisten palvelua ihmisille. Se vaatii vuorovaikutustaitoja, ja itsetuntemusta omien reaktioiden tunnistamiseksi ja kuormituksen rajaamiseksi.
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa 14 200 ilmoitusta
Hätänumeroon tehtiin vuodenvaihteessa eniten ilmoituksia tehtävälajeista: ilkivalta, järjestyslakirikkomus tai muu häiriökäyttäytyminen, kaatuminen sekä muu sairastuminen. Suurin osa tehtävistä välitettiin ensihoidolle.