112 Suomi -sovelluksesta virallinen vaaratiedotekanava
112 Suomi -mobiilisovellukseen on koottu kansalaisille suunnattuja turvallisuuspalveluita. Vuoden 2021 alusta alkaen sovellus on yksi lakisääteisistä vaaratiedotekanavista. Hätäkeskuslaitos, sisäministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö kannustavat kansalaisia lataamaan 112 Suomen erilaisten hätä- ja ongelmatilanteiden varalle.
112 Suomi on Hätäkeskuslaitoksen tuottama mobiilisovellus, jota on kehitetty yhteistyössä eri turvallisuustoimijoiden kanssa. Suuren käyttäjämäärän ansiosta siitä on kehittynyt erinomainen työkalupakki kansalaisten turvallisuuspalveluille.
– On tärkeää, että ihminen löytää helposti tarvitsemansa palvelun, kun avuntarve yllättää. Hätäkeskuslaitoksen tuottama 112 Suomi -mobiilisovellus on kasvanut vaihe kerrallaan turvallisuuden palvelukokonaisuudeksi. Olemme tyytyväisiä, että palveluvalikoimaa on kehitetty aktiivisesti ja yhteistyössä eri turvallisuustoimijoiden kanssa ja olemme kokonaisuudella pystyneet vastaamaan myös kansalaisten tarpeisiin. Kehittämistä jatketaan edelleen, lupaa operatiivisen osaston johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta.
Vuoden 2021 alusta alkaen 112 Suomi -sovellus on ollut yksi virallisista vaaratiedotekanavista. Tiedote-ominaisuus vahvistaa sovelluksen merkitystä keskeisenä viranomaispalvelujen alustana.
– Sovelluksen avulla kansalainen saa vaaratiedotteet sijaintitietoon perustuen omaan puhelimeensa. Vaaratiedotteiden lisäksi sovelluksesta välitetään myös muita viranomaistiedotteita, joita käytetään tilanteissa, jolloin on tarve informoida tai ohjeistaa väestöä, mutta vaaratiedottamisen kynnys ei kuitenkaan ylity. Viranomaistiedote-ominaisuus otetiin käyttöön koronakriisin alussa, jolloin väestön nopeaan informoimiseen tarvittiin kanava.
Niemisen mukaan käyttäjämäärä on jo nyt osoitus siitä, että ihmiset haluavat turvallisuuspalvelut lähemmäksi itseään.
– Sovelluksella on nyt runsaat 1,8 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja toivommekin, että yhä useampi muistaa käyttää sovellusta tarpeen vaatiessa. Kannustamme kaikkia lataamaan sovelluksen puhelimeensa ja käyttämään sitä hätä- ja ongelmatilanteissa.
Sovelluksen palvelut:
- Hätänumero 112 (sijaintitieto välittyy)
- Sijaintiin perustuvat vaaratiedotteet, tieliikennetiedotteet sekä muut viranomaistiedotteet
- Meripelastuksen hälytysnumero (sijaintitieto välittyy)
- Koronavirustaudin oirearvio
- Lähin sydäniskuri
- Aivoverenkiertohäiriön oireiden tunnistaminen
- Päivystysapu
- Poliisin neuvontapalvelu
- Kriisipuhelin
- Myrkytystietokeskus
- Lasten ja nuorten puhelin
- Nollalinja
- Ulkoministeriön päivystys
- Tienkäyttäjän linja (sijaintitieto välittyy)
- Kansalaisneuvonta
- Kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin
Tee turvallisuusteko ja lataa 112 Suomi -sovellus. Apu on vain yhden painalluksen päässä.
Tutustu myös
Näin hyödynnät 112 Suomi -sovellusta hätä- ja ongelmatilanteissa
112 Suomi -sovellukseen uusia ominaisuuksia
Ensihoidolle välitetyt tehtävät kääntyivät laskuun
Hätäkeskuspäivystäjiä valmistui Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssi 43 valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 20. joulukuuta 2024. Työt hätäkeskuksissa alkavat maanantaina 13. tammikuuta 2025.
Hätätilanteet eivät pysähdy edes jouluna
Juhlapyhinäkin kellon ympäri työskentelevät hätäkeskuspäivystäjät saavat työssään huomata, ettei joulu ole kaikille iloinen asia. Hätätilanteet ja avun tarve eivät pysähdy edes jouluisin.
Hätäkeskuslaitokseen luotetaan
T-Median toteuttaman Luottamus&Maine-tutkimuksen mukaan Hätäkeskuslaitoksella on kansalaisten näkökulmasta julkishallinnon kolmanneksi paras maine. Hätäkeskuslaitoksen kohdalla kansalaiset kokivat parhaimmaksi maineen osa-alueeksi vastuullisuuden.
Ammattikunnan edustajana Linnan juhlissa
Vuoden hätäkeskuspäivystäjä Anniina Takala viettää itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa. Hän kokee kutsun olevan kunnianosoitus koko ammattikunnalle.
Mistä apua myrskytilanteissa?
Myrskyt aiheuttavat erilaisia ongelmia ja tuhoja, kuten puiden kaatumisia ja sähkökatkoja. On tärkeää tietää, milloin myrskyn aiheuttamissa haasteissa on syytä soittaa hätänumeroon ja miten myrskyn aiheuttamiin hätätilanteisiin voi varautua.