Koulut alkavat – hätänumero tutuksi lapsille

30.7.2020 10.46
Uutinen

Pienet ekaluokkalaiset aloittavat koulutiensä elokuussa. Monet lapset kulkevat liikenteessä yksin ja ovat koulupäivän ohella yksin kotona ensimmäisiä kertoja. Opeta pieni koululainen tunnistamaan hätätilanteet ja soittamaan hätänumeroon 112.

Lapsen kanssa on hyvä käydä yhdessä läpi, milloin hätänumeroon soitetaan ja mitä hätäpuhelun aikana tapahtuu.

Hätänumeroon 112 soitetaan todellisissa hätätilanteissa, kun henki, terveys tai omaisuus on vaarassa. Tämä on helppo muistaa, sillä kaikki hätätilanteissa tarvittava viranomaisapu saadaan yhden numeron kautta.

Jos lapsi soittaa hätäpuhelun, häneltä tiedustellaan ikää. Tämä tehdään sen vuoksi, että hätäkeskuspäivystäjä voi sovittaa kysymyksensä ja ohjeensa lapsen ikään. Hätäkeskuksen päivystäjä on turvallinen aikuinen, joka ammattitaitoisella puhelunkäsittelyllään rauhoittaa lasta ja kertoo selkeästi mitä tapahtuu seuraavaksi.

Lapsi ei aina tiedä osoitetta josta soittaa vaan saattaa kuvailla ympäristöään, esimerkiksi: "tuossa koulun/leikkipaikan vieressä". Koululaisen kännykkään onkin hyvä ladata 112 Suomi -sovellus ja opettaa lapsi soittamaan sovelluksen kautta hätänumeroon, jolloin sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Tekniikka ei kuitenkaan tunnista esimerkiksi asunnon numeroa tai kerrostalon kerrosta, joten osoite on hyvä merkitä kotiin näkyvälle paikalle.

Lapsi on hätäpuhelun soittajana usein helppo soittaja, sillä hän vastaa kysymyksiin ja kuuntelee ohjeita. Lapset ovat tottuneet vastaamaan, kun aikuinen kysyy. Lapset pysyvät asiassa ja ovat rehellisiä.

Muistilista:

  • Soita hätänumeroon, kun on todellinen hätätilanne.
  • Hätänumerosta vastaa hätäkeskuspäivystäjä.
  • Vastaa hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin.
  • Hätäkeskuspäivystäjä päättää, mitä apua paikalle hälytetään.
  • Jos tilanne ei vaadi apua, hätäkeskuspäivystäjä antaa neuvoja puhelimessa.
  • Hätänumeroon soittamista ei tarvitse jännittää.
  • On tärkeää tietää, mistä soitat. Oman kodin osoite kannattaa opetella.
  • Pilailusoitoista voidaan rangaista.

Ikäryhmät