Uudet hätäkeskuspäivystäjät valmistuivat Pelastusopistolta
Hätäkeskuspäivystäjäkurssin valmistujaisia juhlittiin Pelastusopistolla perjantaina 2.6.2023. Tutkintotodistuksen vastaanotti 21 uutta hätäkeskuspäivystäjää. He aloittavat työnsä 12.6. eri hätäkeskuksissa.
Oppiminen on tärkeä työelämätaito
Hätäkeskuslaitos on myöntänyt PRO 112 -palkinnon koulutussuunnittelija Virpi Merelle. Meri on ollut mukana vaikuttamassa siihen, että hätäkeskuksissa työskentelee tänä päivänä rautaisen ammattitaidon omaavia hätäkeskustoiminnan ammattilaisia.
ILMO-järjestelmässä palo- ja rikosilmoitinlaitteiden asiointi sujuu kätevästi
Hätäkeskuslaitoksella on käytössä palo- ja rikosilmoitinlaiteasiakkaille sähköinen asiointipalvelu ILMO. Palvelu nopeuttaa yritysasiakkaiden liittymishakemusten sekä sopimusasioiden käsittelyä.
Ihminen tarvitsee kohtaamista
Vuoden 2023 hätäkeskuspäivystäjäksi on valittu vuoromestari Katja Kankare Turun hätäkeskuksesta. Kankare pitää ihmisten kohtaamista auttamistyön tärkeänä osana, ja osin myös siitä syystä hän hakeutui hätäkeskuspäivystäjän työhön.
Vaasassa vastataan valtaosaan ruotsinkielisistä hätäpuheluista
Yksi Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskuksista sijaitsee Vaasassa. Vaasan pienessä, oman henkilöstön keskuudessa "ihmisen kokoiseksikin" kutsutussa hätäkeskuksessa on kaksikielinen kulttuuri.
Päivitä 112 Suomi -sovelluksesi

Perjantaina 11.2.2022 sovelluskauppoihin tulee uusi päivitysversio 112 Suomi -sovelluksesta. Uudessa versiossa on parannettu ilmoitusasetuksia ja sovelluksen saavutettavuutta.
112-päivänä julkaistava päivitysversio 112 Suomi -sovelluksesta sisältää parannuksia sovelluksen ilmoitusasetuksiin. Käyttäjien palautteiden perusteella sovelluksen ilmoitusasetuksia on laajennettu.
– Meille on tärkeää kuunnella käyttäjien palautetta ja kehittää sovellusta sen mukaan. Olemme vuosien aikana saaneet paljon palautetta ja se on aina sovelluksen kehittämisen kannalta hieno asia. Tässä päivityksessä olemme huomioineet yhden pienen, mutta tärkeän seikan ilmoitusasetuksista, kertoo Hätäkeskuslaitoksen sovellusasiantuntija Sami Suomalainen.
Uusissa asetuksissa käyttäjä voi itse säätää vaara-, viranomais- ja liikennetiedotteiden ilmoitusten äänenvoimakkuutta. Liikennetiedotteista voi valita, haluaako niitä tiedotelistaukselle ja tuleeko niistä ilmoitusta vai ei. Vaaratiedotteita ei kuitenkaan saa täysin äänettömäksi, ja niistä sovellus antaa aina ilmoituksen.
Esteettömyys tavoitteena
Sovelluksen saavutettavuutta on parannettu uudessa versiossa huomattavasti. Käyttäjä voi itse päättää asetuksista näytön suunnan ja sovellusta voi käyttää jatkossa myös vaakatasossa. Sovelluksen palveluvalikoiden ja eri toimintojen ulkonäköä on muutettu niin, että kontrastit erottuvat nyt paremmin ja fontin kokoa voi suurentaa 200 prosenttia. Lisäksi sovellus toimii loogisemmin avustavalla teknologialla, kuten ruudunlukijalla. Yhdenvertainen hätäkeskuspalvelu on sovelluskehittämisen tavoite.
– Digipalvelulain mukaan viranomaisten sovelluksien on täytettävä saavutettavuuskriteerit. Olemme auditoineet sovelluksen käytettävyyttä ulkopuolisilla asiantuntijoilla ja palautteen perusteella olemme muuttaneet sovelluksen toimivuutta niin, että se huomioi nyt rajoitteet ja avustavan teknologian paremmin, Suomalainen toteaa.
– Työskentelyä saavutettavuuden parissa jatketaan ja seuraavaan päivitykseen on luvassa vielä lisää uudistuksia sovelluksen taustatoimintoihin. Yhdenvertaisuus ja esteettömyys on meidän tavoitteemme myös sovelluksen osalta.
112 Suomi -sovelluksella on jo noin kaksi miljoonaa aktiivista käyttäjää. Sen palveluvalikoimasta paikannetun hätäpuhelun lisäksi löytyvät muun muassa voimassa olevat vaara-, viranomais- ja liikennetiedotteet sekä ohjeita eri tilanteisiin, päivystysnumerot, etätulkkauspalvelu, lähimmän sydäniskurin paikannus ja ulkoministeriön matkustusilmoitus.
Lisää sovelluksen palveluista ja sen käyttöönotosta voit lukea Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta. Tee turvallisuusteko ja päivitä tai lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi.