112-dagen firas igen 11.2.2024

Utgivningsdatum 19.1.2024 9.42
Nyhet
Representanter för både räddningstjänsten, gränsbevakningen och nödcentralen i uniform framför brandstationen

112-dagen är en riksomfattande kampanj vars syfte är att fästa allmänhetens uppmärksamhet vid vardagssäkerhet och på hur den kan förbättras. Nödnummerveckan firas i år den 5–11 februari och kulminerar i 112-dagen söndagen den 11 februari.

År 2024 firas kampanjen med temat ”Rätt användning av nödnumret". Kampanjens syfte är att hjälpa känna igen nödsituationer, men också förminska antalet samtal som inte hör hemma på nödlinjen. I år riktas kampanjen speciellt till barn och ungdomar.

I kampanjen kan säkerhetsaktörer och till exempel skolor, arbetsplatser, hobbyklubbar och föreningar dela med sig av värdefull säkerhetsinformation. Dessutom kan var och en av oss förbättra vår egen och våra närståendes säkerhet genom att uppmärksamma små vardagliga gärningar och val. 

Deltagande

  1. Offentligt evenemang: Ordna ett evenemang som riktar sig till allmänheten i samarbete med säkerhetsaktörer, organisationer eller till exempel företag.  Evenemangen kan organiseras till exempel i köpcentrum, på gågator eller brandstationer. Anmäl evenemanget till kampanjens webbplats. 
  2. Temadag: Uppmärksamma temadagen under nödnummerveckan till exempel på jobbet, i skolan eller hobbyverksamhet. 
  3. Sociala medier: Dela med dig av säkerhetsinformation även i sociala medier med hashtaggarna #112paiva #112dagen #112day.

112-dagen är traditionellt sett ett gemensamt evenemang mellan olika säkerhetsmyndigheter, organisationer och volontärer. Varje år har det ordnats evenemang på olika håll i Finland, och dessutom aktiva kampanjer i sociala medier. Man kan delta i kampanjen under hela nödnummerveckan (vecka 6).

Vi hoppas att så många säkerhetsaktörer som möjligt ska delta i kampanjen även i år. Vi kan alla tillsammans främja säkerheten i vardagen genom att dela med oss av säkerhetstips både under lokala evenemang och till exempel på olika kanaler i sociala medier.

Kom ihåg att följa 112-dagen på Facebook och Instagram samt på vår webbplats. 

Utnyttja färdigt material