Du är utomlands och får höra om en brådskande nödsituation i Finland – Gör så här

Utgivningsdatum 16.8.2022 11.14
Pressmeddelande
Kuva Euroopan kartasta.

Du kan ringa Nödcentralsverkets internationella nummer i situationer där anmälaren är utomlands men nödsituationen pågår i Finland. Nödnumret 112 som besvaras i Finland kan inte kontaktas från utlandet.

Nödcentralsverket har tagit i bruk ett internationellt nummer för situationer där en person som är utomlands har kännedom om en nödsituation som pågår i Finland eller någon annan situation som kräver omedelbara myndighetsåtgärder.

– Nu och då uppstår det ett brådskande behov hos finländare som reser utomlands att kontakta nödcentralssystemet i hemlandet. Vanligtvis är det till exempel fråga om en vag begäran om hjälp från en äldre familjemedlem, som en finländare som vistas utomlands får kännedom om. Vi har velat svara på detta behov genom att lansera Nödcentralsverkets internationella nummer, konstaterar Lasse Matilainen, chef för Nödcentralsverkets ledningscentral.  

Enligt Matilainen är Nödcentralsverkets ledningscentral jourhavande. Ledningscentralen överför samtalet till rätt nödlinje, och behovet av hjälp bedöms av nödcentralen såsom vid andra nödsamtal. 

– Hittills har kontakter från utlandet hanterats med hjälp av flera mellanhänder, vilket har försvårat och fördröjt hjälpen. Med vårt nya servicenummer kan finländare kontakta nödcentralssystemet i hemlandet utan att ta kontakt med det lokala landets nödcentral. Vi är glada över att vi nu kan svara på detta servicebehov. 

Nödcentralsverkets internationella nummer: +358 9 2297 0908. Numret finns på fliken journummer i 112 Suomi-appen.

Nödcentralstjänster