EU-projekt informerar barn om nödnummer

Nödcentralsverket deltar i ett EU-projekt för att synliggöra systemet för att hjälpa försvunna barn. Ett viktigt tema är att lära barn hur man använder nödnumret på rätt sätt.
Visste du att Europeiska kommissionen har reserverat telefonnumret 116 000 för försvunna barn? Tanken är att man ska kunna anmäla försvunna barn till ett och samma telefonnummer inom hela EU, oavsett vilket land man befinner sig i. Det är viktigt att lägga märke till att nödcentralsverksamheten är ordnad på ett helt annat sätt på andra håll i Europa än i Finland, och att det i andra EU-länder kan finnas tiotals myndighetsspecifika nödnummer. Det allmäneuropeiska numret 112 kan besvaras av en representant för en annan aktör, beroende på landet. Även av denna anledning har kommissionens vision varit att samma nummer ska kunna användas för att kontakta dem som arbetar med barns försvinnanden i hela Europa.
I Finland hjälper nödnumret 112 i alla nödsituationer, även när minderåriga försvinner. Nödcentraloperatörerna utbildas också i att identifiera sociala nödsituationer, och nödlinjen hanterar dagligen många ärenden relaterade till barn – försvinnanden och rymningar samt uppgifter som hör till socialväsendets ansvarsområde, som bedömning av minderårigas vård- och omsorgsbehov. När det gäller en nödsituation ska man alltid ringa 112.
Därför har EU:s gemensamma 116 000-nummer en annan roll i Finland: det är till för icke-brådskande samtal och fungerar främst som tipstelefon.
Du kan ringa tipstelefonen för försvunna barn när du vill:
• fråga om råd gällande ett försvunnet barn
• anmäla att ett barn som anmälts försvunnet har blivit hittat
• söka information om ditt försvunna barn
Viktigast att känna igen en nödsituation
Organisationen som hjälper i fråga om försvunna barn, Missing Children Europe, består av 32 gräsrotsorganisationer från 27 europeiska länder. MCE samordnar också den pågående KEEP SAFE-kampanjen, som genomförs i Finland under ledning av föreningen Lasten perusoikeudet ry. Nödcentralsverket medverkar i projektet, som inleddes i april. I Finland fokuserar projektet på att informera om hur nödnumret 112 används på rätt sätt, men också om telefonnumret för försvunna barn, 116 000.
− Även om det viktigaste i Finland är att komma ihåg nödnumret 112, är det också bra att komma ihåg numret för försvunna barn. Om en minderårig försvinner till exempel under en resa utomlands, hjälper numret överallt i Europa. Numret finns också i utbudet av tjänster i appen 112 Suomi, säger Nödcentralsverkets överdirektör Taito Vainio.
KEEP SAFE-projektet, som fortsätter till slutet av året, erbjuder bl.a. material och utbildning som gör det lättare för lärare och vårdnadshavare att berätta för barn om nödnumret. Det viktigaste är att ge en klar bild av när det gäller att ringa till nödnumret. Att känna igen en nödsituation och göra ett nödmeddelande har avgörande betydelse när någon behöver hjälp.
− Nödsamtalen besvaras av utbildade, skickliga nödcentraloperatörer. Du behöver inte vara rädd till exempel för att du inte vet vad allt du ska berätta om situationen. Nödcentraloperatören tar reda på allt som behövs, även när det är ett barn som ringer. Det viktigaste är att veta när man ska ringa, sammanfattar Taito Vainio.
Se även
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Nödcentralerna förbereder sig inför skolavslutningshelgen
Prioritering av uppdrag möjliggör hjälpen i akut nöd
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
Nu kan ett nödtextmeddelande skickas till nödnumret 112 från vilket telefonnummer som helst. Tjänsten är avsedd särskilt för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.
Appen 112 Suomi 10 år
Appen 112 Suomi har med åren vuxit till en servicehelhet för säkerheten. Dess tjänster hjälper vid olika nöd- och problemsituationer såväl under normala förhållanden som vid störningar och undantagsförhållanden.
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Nödcentralsverket tog emot sammanlagt cirka 24 900 (28 300 år 2024) nödsamtal mellan fredagen den 20 juni och söndagen den 22 juni.
Under semesterperioden behövs 112-tjänsten mer än vanligt
Man kan jämföra antalet nödmeddelanden med vädret: ju vackrare och varmare väder, desto mer händer och sker det. Problem, liksom olycksfall av olika slag och olyckor till sjöss, som vanligtvis orsakas på grund av alkohol framhävs under midsommaren i en större grad i nödmeddelandena.