Hätänumero tuo turvaa lapsille ja nuorille

Hätänumeron oikean käytön opettaminen on turvallisuusteko. Lapsille on tärkeää puhua hätätilanteiden tunnistamisesta ja rohkaista hätäilmoituksen tekemiseen.
Lapset ovat erinomaisia hätäilmoituksen tekijöitä, vaikkei heidän koskaan soisi joutuvan hätätilanteisiin. Heille on kuitenkin tärkeää opettaa hätänumeron oikeaa käyttöä siinä missä aikuisillekin. Opetuksessa on tärkeää ottaa huomioon lapsen ikä ja hänen oma toimintaympäristönsä. Keskeistä on vahvistaa turvallisuuden tunnetta - hätätilanne ei ole lapsen tai nuoren vastuulla, vaan apu löytyy numerosta 112.
− Tärkeintä on, että jokainen meistä tunnistaa milloin tulee soittaa, eli tunnistaa hätätilanteen. Sitä ei tarvitse jännittää, ettei tiedä mitä hätälinjalla tulee kertoa, sillä hätäkeskuspäivystäjät osaavat ottaa puhelun haltuun ja kysyä oikeita asioita. Tilanteen tunnistamisen lisäksi voi olla hyvä harjoitella myös soittamista: vieraan ihmisen kanssa puhuminen puhelimessa on monelle vieras ajatus, kun arjessa vuorovaikutus hoituu chattien ja muiden viestien välityksellä, viestintäasiantuntija Patrick Tiainen Hätäkeskuslaitokselta kertoo.
Nuorten hätänumeron opettamisessa on keskeistä huomioida myös sosiaalinen media, verkkovälitteinen rikollisuus ja esimerkiksi somehaasteiden aiheuttamat vaaratilanteet. On tärkeää välittää relevantti mielikuva tilanteista, jolloin tulee tehdä hätäilmoitus. Hätäilmoituksen tekeminen voi keskeyttää vaarallisen toiminnan, ja ennaltaehkäistä vakavia vahinkoja. Rohkeutta on ilmoittaa.
EU-hankkeella yhteiset turvaohjeet lapsille
Hätäkeskuslaitos osallistui vuonna 2024 Missing Children Europen johtamaan kampanjaan, jossa EU:n jäsenmaita kehotettiin viestimään kadonneiden lasten auttamisjärjestelmistä. Syynä on ollut kasvava huoli kadonneista lapsista ja ilmiön taustalla vaikuttavista syistä.
Suomen osalta yhteistyöhön lähdettiin Lasten perusoikeudet ry:n kutsusta. Kampanjan painopisteeksi valittiin hätänumeron 112 oikea käyttö, sillä Suomessa alaikäisten katoamisista ja muista alaikäisiä koskevista hätätilanteista tulee ilmoittaa hätänumeroon.
Elokuussa 2024 haastateltiin lapsia Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Vaasassa, jotta saataisiin ymmärrys lasten tämänhetkisistä tiedoista hätätilanteisiin liittyen. Suurin osa lapsista tiesi hätänumeron olevan 112, mutta sen käyttöön liittyvissä asioissa havaittiin epäselvyyttä. Näiden havaintojen pohjalta syntyi Keep Safe -kampanja, jonka tavoitteena oli vahvistaa lasten valmiuksia toimia hätätilanteissa.
Kampanjan aikana tuotettiin materiaalia kouluihin, koostettiin 10 turvaohjeen kokonaisuus lapsille neljällä kielellä (suomi, ruotsi, englanti, saame), tuettiin opettajia 112-aiheisten oppituntien pitämisessä ja tehtiin kouluvierailuja. Kampanjaan tuli mukaan Vaasan Turvallinen kaupunki -hanke, joka pilotoi turvallisuusoppitunteja, sekä Saamelaiskäräjät, joka auttoi turvaohjeiden välittämisessä saameksi pohjoisen kouluihin.
− Kampanjan aikana tavoitettiin yli 20 000 lasta ja nuorta. Kampanjan loppuraportin valmistelun aikana on kirkastunut, että turvallisuustyötä lasten ja nuorten keskuudessa tulee jatkaa ja kehittää edelleen. Useat opettajat kertoivat kokevansa epävarmuutta hätänumeroon liittyvien aiheiden äärellä, mutta valmiin opetusmateriaalin ja valmentavan oppitunnin tarjoaminen koettiin kuitenkin hyvänä tapana lisätä valmiutta pitää 112-aiheinen oppitunti, Tiainen toteaa.
Kampanjaan liittyvien turvallisuusoppituntien yhteydessä toteutettiin myös kysely, jossa ilmeni monen lapsen ajattelevan, että vain aikuiset saavat soittaa hätänumeroon 112. Tämäkin osoittaa turvallisuusviestinnän olevan tärkeää myös kaikista nuorimpien keskuudessa.
Se även
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Tvåspråkig nödcentraloperatörkurs slutfördes på Räddningsinstitutet
Den finländska nödcentralsverksamheten väcker internationellt intresse
Så här handskas du med situationer orsakade av stormar
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
Nu kan ett nödtextmeddelande skickas till nödnumret 112 från vilket telefonnummer som helst. Tjänsten är avsedd särskilt för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.
Appen 112 Suomi 10 år
Appen 112 Suomi har med åren vuxit till en servicehelhet för säkerheten. Dess tjänster hjälper vid olika nöd- och problemsituationer såväl under normala förhållanden som vid störningar och undantagsförhållanden.
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Nödcentralsverket tog emot sammanlagt cirka 24 900 (28 300 år 2024) nödsamtal mellan fredagen den 20 juni och söndagen den 22 juni.