Uusimmat uutiset
Kokeneen hätäkeskuspäivystäjän mieleenpainuvin tapaus on Estonian uppoaminen
- Oliskohan tämä kutsumustyö minulle, puntaroi Margareta. Keväällä 1983 Margaretan isä soitti tyttärelleen todeten, että nyt on tulossa hyvä työpaikka Kristiinankaupunkiin....
Hätäkeskuslaitos perustettiin 20 vuotta sitten
Laki valtiollisesta Hätäkeskuslaitoksesta tuli voimaan 1.1.2001, jolloin perustettiin uusi valtion virasto: Hätäkeskuslaitos. Viraston perustamista edelsi hätäkeskuskokeilu, jonka tehtävänä oli...
Vuonna 2001 perustettiin uusi toimija viranomaiskenttään
Alun perin hätäkeskuslaki valmisteltiin siten, että sen oli määrä kattaa koko maa, mutta valmisteluvaiheessa pääkaupunkiseudun poliisi- ja pelastustoimen johto esitti vaatimuksen pääkaupunkiseudun...
Kokeiluhätäkeskukset toimivat Hätäkeskuslaitoksen suunnannäyttäjinä
1990-luvun puoliväliin mennessä oli jokaiselle asiaa seuranneelle tullut selväksi, mihin suuntaan sisäasiainministeriö ja erityisesti sen pelastusosasto oli maan hätäkeskustoimintaa kehittämässä....
Henkilöstökertomus 2020: Lähtövaihtuvuus puolittui
Hätäkeskuslaitoksessa oli käytettävissä vuoden 2020 aikana 635 henkilötyövuotta. Henkilötyövuosien täyttöaste oli 92,2 %, eli 51,5 henkilötyövuotta jäi käyttämättä, valtaosin operatiivisella...
Hätäkeskuslaitos aloitti yhteistyön Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa

Hätäkeskuslaitos ja Onnettomuustutkintakeskus ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Hätäkeskuslaitoksen Johtokeskuksessa vastataan nyt myös Onnettomuustutkintakeskuksen päivystysnumeroon tulleisiin puheluihin.
Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen kertoo, että yhteistyöllä pyritään nopeuttamaan ja tehostamaan onnettomuustutkintaa.
"Toiminnan tavoitteena on onnettomuusilmoitusten vastaanottaminen ja Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijoiden informointi nopeasti ja tehokkaasti. Palvelussa pyritään reaaliaikaisuuteen kaikkina vuorokaudenaikoina. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksessa vastaanotetaan turvallisuustutkintalain 16 § mukaisia ilmoituksia vakavista onnettomuuksista ja niiden vaaratilanteista."
Turvallisuustutkintalain 16 § mukaan useilla viranomaisilla, liikenteen ohjauspalveluja tarjoavilla sekä liikenneoperaattoreilla on velvollisuus viipymättä ilmoittaa Onnettomuustutkintakeskukselle tapahtumasta, joka ilmoittajan arvion mukaan voi tulla tutkittavaksi.
"Yhteistyöllä pyritään edistämään turvallisuustutkintalain mukaisten ilmoitusvelvollisten tahojen palvelua, Onnettomuustutkintakeskuksen toimintavalmiutta, tietosuojaa ja tietoturvaa onnettomuusilmoitusten käsittelyssä. Sillä pyritään kehittämään myös yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta", Matilainen toteaa.
Myös Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi pitää yhteistyötä tärkeänä valtion resurssien tehokkaan käytön ja sujuvan yhteistyön kannalta.
"Tämä tärkeä yhteistyöhanke osoittaa, miten valtion rajallisia resursseja voidaan käyttää järkevästi ja tehokkaasti yli hallinnonalojen rajojen. Samalla Suomen kokonaisturvallisuus paranee, kun Hätäkeskuslaitoksen johtokeskus saa entistä paremman kokonaiskuvan Suomen turvallisuustilanteesta ja vakavista onnettomuuksista", sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.
Hätäkeskuslaitoksen ja Onnettomuustutkintakeskuksen välinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin 26.11.2020. Sopimuskausi alkoi 1.1.2021 ja on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.
"Vuoden ensimmäiset kaksi kuukautta varattiin valmisteluille, joka sisälsi mm. henkilöstön koulutusta. Maaliskuun 1. päivä aloitettiin määriteltyjen tiedonvälityspalvelujen tuottaminen. Tähän mennessä olemme väittäneet Onnettomuuskeskukselle jo muutamia onnettomuusilmoitusta, ja yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin", sanoo Matilainen.