Juhannus työllisti hätäkeskuksia
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 24.6. ja sunnuntain 26.6. välisenä aikana yhteensä noin 34 200 hätäilmoitusta. Viime vuoden vastaavana aikana hätäilmoituksia vastaanotettiin noin 33 000, joten juhannus oli hätäkeskusten näkökulmasta katsoen hieman viime vuotta vilkkaampi.
Hätäkeskuspäivystäjän vinkit juhannuksen juhlijoille
Ylipäivystäjä Essi Molkkarin mukaan juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, tapaturmat ja vesillä sattuvat onnettomuudet. Suuri osa hätä- ja ongelmatilanteista voidaan välttää hyvällä asenteella ja varautumisella.
20 uutta hätäkeskuspäivystäjää aloitti työnsä tänään
Pelastusopistosta valmistui kesäkuun alussa uusia hätäkeskuspäivystäjiä, ja jo tänään he aloittavat työnsä hätäkeskuksissa eri puolilla Suomea. Turun hätäkeskuksessa henkilöstötilanne parani merkittävästi.
Henkilöstökatsaus 2021: Työhyvinvointiin panostaen
Hätäkeskuslaitoksen henkilöstökertomus on valmistunut. Vuosi 2021 sujui tavoitteisiin nähden kokonaisuudessaan hyvin, haastavasta operatiivisesta henkilöstötilanteesta ja koronakriisistä huolimatta. Vuoteen sisältyi paljon panostuksia henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Koulujen päättäjäisviikonloppu yksi vuoden kiireisimmistä
Koulujen päättymisviikonloppu on tavallisesti yksi vuoden kiireisimmistä meille turvallisuusviranomaisille. Lauantaina vastaanotimme klo 18-04 yhteensä 6100 hätäilmoitusta, kun edellislauantaina ilmoituksia oli vastaavaan aikaan 4600.
Hätäkeskuslaitos aloitti yhteistyön Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa

Hätäkeskuslaitos ja Onnettomuustutkintakeskus ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Hätäkeskuslaitoksen Johtokeskuksessa vastataan nyt myös Onnettomuustutkintakeskuksen päivystysnumeroon tulleisiin puheluihin.
Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen kertoo, että yhteistyöllä pyritään nopeuttamaan ja tehostamaan onnettomuustutkintaa.
"Toiminnan tavoitteena on onnettomuusilmoitusten vastaanottaminen ja Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijoiden informointi nopeasti ja tehokkaasti. Palvelussa pyritään reaaliaikaisuuteen kaikkina vuorokaudenaikoina. Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksessa vastaanotetaan turvallisuustutkintalain 16 § mukaisia ilmoituksia vakavista onnettomuuksista ja niiden vaaratilanteista."
Turvallisuustutkintalain 16 § mukaan useilla viranomaisilla, liikenteen ohjauspalveluja tarjoavilla sekä liikenneoperaattoreilla on velvollisuus viipymättä ilmoittaa Onnettomuustutkintakeskukselle tapahtumasta, joka ilmoittajan arvion mukaan voi tulla tutkittavaksi.
"Yhteistyöllä pyritään edistämään turvallisuustutkintalain mukaisten ilmoitusvelvollisten tahojen palvelua, Onnettomuustutkintakeskuksen toimintavalmiutta, tietosuojaa ja tietoturvaa onnettomuusilmoitusten käsittelyssä. Sillä pyritään kehittämään myös yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta", Matilainen toteaa.
Myös Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi pitää yhteistyötä tärkeänä valtion resurssien tehokkaan käytön ja sujuvan yhteistyön kannalta.
"Tämä tärkeä yhteistyöhanke osoittaa, miten valtion rajallisia resursseja voidaan käyttää järkevästi ja tehokkaasti yli hallinnonalojen rajojen. Samalla Suomen kokonaisturvallisuus paranee, kun Hätäkeskuslaitoksen johtokeskus saa entistä paremman kokonaiskuvan Suomen turvallisuustilanteesta ja vakavista onnettomuuksista", sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.
Hätäkeskuslaitoksen ja Onnettomuustutkintakeskuksen välinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin 26.11.2020. Sopimuskausi alkoi 1.1.2021 ja on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.
"Vuoden ensimmäiset kaksi kuukautta varattiin valmisteluille, joka sisälsi mm. henkilöstön koulutusta. Maaliskuun 1. päivä aloitettiin määriteltyjen tiedonvälityspalvelujen tuottaminen. Tähän mennessä olemme väittäneet Onnettomuuskeskukselle jo muutamia onnettomuusilmoitusta, ja yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin", sanoo Matilainen.