Det nya ledningssystemet träder i kraft i början av år 2024
Nödcentralsverkets ledningssystem genomgår en reform. Till följd av detta stärker man nödcentralernas roll ytterligare. Ämbetsverkets nya struktur träder i kraft 1.1.2024 och medför också nya uppgifter och utnämningar.
Personalsituationen och arbetstillfredsställelsen blev bättre under början av året
Under början av året rekryterades 61 nya nödcentraloperatörer till Nödcentralsverket, sjukfrånvaron började minska och personalens arbetstillfredsställelse ökade.
Textinmatning i realtid som nödmeddelandemetod 2025
Det kommer att vara möjligt att skicka nödmeddelanden i realtid (RTT) i slutet av 2025. Den nya nödmeddelandemetoden är särskilt användbar för personer som har svårt att höra eller tala. Vid Nödcentralsverket har man redan tagit de första stegen i utvecklingen av RTT.
Utvecklingen av ledningen av arbetsförmågan ger redan resultat
Ledarskapet har varit föremål för utveckling vid Nödcentralsverket under de senaste åren, och arbetet fortsätter. Ett område för utveckling har varit ledning av arbetsförmågan, som förbättrar personalens arbetshälsa.
Betydligt fler nödmeddelanden under första halvåret
Nödcentralsverket fick cirka 1,5 miljoner nödmeddelanden under första halvåret i år. Mängden är 10 procentenheter större än under motsvarande period året innan. Ökning skedde i huvudsak genom kontakter i ärenden som inte hör till nödcentralstjänsterna. Svarstiden på nödmeddelanden låg kvar på en utmärkt nivå.
Brottsofferjouren nu i appen 112 Suomi

Utbudet av tjänster i 112 Suomi-appen utökas den 23 februari under den internationella brottsofferveckan. Numret till Brottsofferjouren 116006 införs i appens journummer.
Arttu Perttula, direktör för utvecklingsavdelningen vid Nödcentralsverket, berättar att nödnumret årligen tar emot nästan tre miljoner nödmeddelanden, varav ungefär en fjärdedel inte hör till nödcentralens område. Det är oftast fråga om att man inte har känt till någon annan hjälpande aktör eller var man får instruktioner. Det är viktigt att en person i en nödsituation inte upplever sig bli utan hjälp. Oftast är det ändå något annat än nummer än nödnumret 112 som kan ge den bästa hjälpen.
– Det är bra att det finns olika nödnummer för icke-brådskande behov, såsom samtalshjälp och stöd. De sparar säkerhetsmyndigheternas resurser till brådskande nödsituationer, då myndigheter behövs på plats. Numret till den nationella Brottsofferjouren är ett viktigt tillägg i appen. Genom 112 Suomi erbjuder vi olika säkerhetstjänster via en enda plattform och strävar på så sätt efter att minska onödiga samtal till nödnumret, säger Perttula.
Brottsofferjouren (RIKU) erbjuder brottsoffer möjlighet att diskutera med personer som förstår vad det innebär att bli utsatt för brott.
– RIKU ger information och råd om brottsprocessen till brottsoffer, anhöriga till brottsoffer och vittnen i brottmål, samt erbjuder dem en möjlighet att diskutera händelsen. Vi tycker att det är oerhört viktigt att RIKU nu också syns i 112 Suomi-appen, eftersom allt fler brottsoffer kan få information om våra tjänster via den. Appen är också en del av beredskapen för mer omfattande brottshändelser, där det är viktigt att nå ut till offren, säger Leena-Kaisa Åberg, verksamhetsledare vid Brottsofferjouren.
112 Suomi är en mobilapplikation som producerats av Nödcentralsverket och som har utvecklats i samarbete med olika säkerhetsaktörer. Tack vare det stora antalet användare har den utvecklats till en omfattande servicehelhet med säkerhetstjänster för medborgare.