Förbättring av tillgängligheten av appen 112 Suomi

Tillgängligheten av appen 112 Suomi har förbättrats under det senaste året, och appen uppdaterades senast den 18 januari.
Nödcentralsverkets mål vid utvecklingen av appen 112 Suomi är att alla kan smidigt använda tjänsten. Tillgänglighetsförbättringarna i anslutning till uppdateringen den 18 januari gäller länkar och texter.
Betydande förbättringar i appens användbarhet gjordes redan år 2022. Tack vare dem kan användaren själv välja skärmriktningen i inställningarna, och nu kan applikationen också användas horisontalt. Utseendet av applikationens servicemenyer och olika funktioner har ändrats så att kontrasten är bättre. Teckenstorleken kan ökas med 200 procent. Dessutom fungerar applikationen mer logiskt tillsammans med tekniska hjälpmedel, såsom med skärmläsare.
Appen 112 Suomi har också valts ut till regionförvaltningsverkets tillgänglighetstestning år 2023.
Upptäckte du ett tillgänglighetsproblem i våra webbtjänster? Lämna respons på tillgängligheten med vår responsblankett.
Se även
Appen 112 Suomi 10 år
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Guiden om beredskap för störningar och kriser finns nu i appen 112 Suomi
Så här handskas du med situationer orsakade av stormar
Stormar orsakar olika problem och störningar, såsom omkullfallna träd och strömavbrott. Det är viktigt att känna till när man bör ringa till nödnumret om stormskador, och hur man kan bereda sig för olika situationer som stormar kan orsaka.
Registreringsskyldigheten för 112-nödtextmeddelanden upphör
Nu kan ett nödtextmeddelande skickas till nödnumret 112 från vilket telefonnummer som helst. Tjänsten är avsedd särskilt för personer som har nedsatt hörsel eller talhämning.
Appen 112 Suomi 10 år
Appen 112 Suomi har med åren vuxit till en servicehelhet för säkerheten. Dess tjänster hjälper vid olika nöd- och problemsituationer såväl under normala förhållanden som vid störningar och undantagsförhållanden.
Positionsinformationen kan rädda människoliv
Med tanke på hjälpen är den viktigaste saken i ett nödsamtal att man vet sin position för att hjälparna hittar fram så fort som möjligt. Tekniken och särskilt appen 112 Suomi är bra hjälpmedel för detta.
24 900 nödmeddelanden under midsommaren
Nödcentralsverket tog emot sammanlagt cirka 24 900 (28 300 år 2024) nödsamtal mellan fredagen den 20 juni och söndagen den 22 juni.