Juhannus työllisti hätäkeskuksia
Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 24.6. ja sunnuntain 26.6. välisenä aikana yhteensä noin 34 200 hätäilmoitusta. Viime vuoden vastaavana aikana hätäilmoituksia vastaanotettiin noin 33 000, joten juhannus oli hätäkeskusten näkökulmasta katsoen hieman viime vuotta vilkkaampi.
Hätäkeskuspäivystäjän vinkit juhannuksen juhlijoille
Ylipäivystäjä Essi Molkkarin mukaan juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, tapaturmat ja vesillä sattuvat onnettomuudet. Suuri osa hätä- ja ongelmatilanteista voidaan välttää hyvällä asenteella ja varautumisella.
20 uutta hätäkeskuspäivystäjää aloitti työnsä tänään
Pelastusopistosta valmistui kesäkuun alussa uusia hätäkeskuspäivystäjiä, ja jo tänään he aloittavat työnsä hätäkeskuksissa eri puolilla Suomea. Turun hätäkeskuksessa henkilöstötilanne parani merkittävästi.
Henkilöstökatsaus 2021: Työhyvinvointiin panostaen
Hätäkeskuslaitoksen henkilöstökertomus on valmistunut. Vuosi 2021 sujui tavoitteisiin nähden kokonaisuudessaan hyvin, haastavasta operatiivisesta henkilöstötilanteesta ja koronakriisistä huolimatta. Vuoteen sisältyi paljon panostuksia henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Koulujen päättäjäisviikonloppu yksi vuoden kiireisimmistä
Koulujen päättymisviikonloppu on tavallisesti yksi vuoden kiireisimmistä meille turvallisuusviranomaisille. Lauantaina vastaanotimme klo 18-04 yhteensä 6100 hätäilmoitusta, kun edellislauantaina ilmoituksia oli vastaavaan aikaan 4600.
Hätäkeskuslaitoksen vuoden 2020 tilinpäätös on julkaistu

Toimintavuonna 2020 koronapandemia ja siihen liittyneet yhteiskunnan varautumistoimenpiteet heijastuivat myös hätäkeskustoimintaan. Vastattujen hätäilmoitusten määrissä näkyi laskua pandemian alkuvaiheessa keväällä sekä vuoden lopulla.
Kokonaisuutena hätäkeskuspalvelut tuotettiin laadukkaasti ja toiminnan tuloksellisuus säilyi tulostavoitteiden edellyttämällä tasolla. Hätäpuheluiden vastausnopeustavoite saavutettiin sekä 10 sekunnin että 30 sekunnin aikatavoitteen osalta. Kaikista hätäpuheluista 10 sekunnin vastausaikaan päästiin 91 prosentissa puheluista.
Hätäilmoitusten kokonaismäärä määrä laski 6 % edelliseen vuoteen verrattuna. Hätäkeskuslaitos otti viime vuonna vastaan yhteensä 2 787 000 hätäilmoitusta, kun vuonna 2019 vastaava luku oli 2 951 000.
Henkilöstö
Henkilöstövoimavarojen osalta toimintavuonna 2020 keskeisinä tavoitteina olivat henkilöstöresurssien lisääminen, sairauspoissaolojen vähentäminen sekä työhyvinvoinnin parantaminen.
Henkilöresurssien käyttöaste oli noin 92,2 % toteuman ollessa 585,4 henkilötyövuotta. Resurssien käyttöasteprosentti on hieman noussut vuodesta 2019. Vakituisen henkilöstön lähtövaihtuvuus oli 6,3 % vuonna 2020, vuonna 2019 vaihtuvuus oli 13 %. Hätäkeskuslaitoksen henkilöresurssit eivät ole tavoite tason mukaiset.
Sairauspoissaolojen määrä päivystyshenkilöstön kohdalla on hieman lisääntynyt vuoteen 2019 verrattuna, hallintohenkilöstön osalta sairauspoissaolot ovat sen sijaan vähentyneet. Koronaviruksesta aiheutuneita sairauspoissaoloja oli 326 kalenteripäivää.
Määrärahat ja toiminnan taloudellisuus
Hätäkeskuslaitoksen toimintamäärärahat kasvoivat talousarviokaudella 6,3 % verrattuna edelliseen vuoteen. Rahoituksen käyttö oli 8,4 % vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Tämä johtuu pääosin henkilötyövuosi vajauksesta, edellisen vuoden hätäkeskustietojärjestelmän käyttöönoton kustannuksista ja muista pääosin koronapandemian aiheuttamista toiminnan.
Hätäkeskustoiminnasta aiheutuvat kustannukset euroa/asukas ovat laskeneet 1,9 % vuodesta 2019 Hätäkeskuslaitoksen kustannukset vastattua hätäilmoitusta kohden jatkoivat nousua 19,4 % verrattuna edelliseen vuoteen. Kustannusten nousuun vaikutti se, että vastatut hätäilmoitukset vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna ja vanhan hätäkeskustietojärjestelmän rinnakkainen ylläpito varajärjestelmänä vuoden 2020.
Toiminta
Hätäkeskuslaitoksessa valmisteltiin organisaatiouudistus, joka toteutettiin vuodenvaihteessa sekä valmisteltiin uusi strategia vuosille 2021-2024. Strategia vahvistettiin tammikuussa 2021 ja se pohjautuu sisäministeriön konsernistrategian tavoitteisiin, toimintaympäristön muutosten ennusteisiin sekä viraston omiin kehittämistavoitteisiin.
Hätäkeskuslaitoksen toiminnan lähtökohtana tulevaisuudessa on laadukkaiden hätäkeskuspalveluiden turvaaminen ja hätäkeskustoiminnan edelleen kehittäminen yhteistyössä hätäkeskustoimintaan osallistuvien viranomaisten kanssa.