Brottsofferjouren nu i appen 112 Suomi

Utbudet av tjänster i 112 Suomi-appen utökas den 23 februari under den internationella brottsofferveckan. Numret till Brottsofferjouren 116006 införs i appens journummer.
Arttu Perttula, direktör för utvecklingsavdelningen vid Nödcentralsverket, berättar att nödnumret årligen tar emot nästan tre miljoner nödmeddelanden, varav ungefär en fjärdedel inte hör till nödcentralens område. Det är oftast fråga om att man inte har känt till någon annan hjälpande aktör eller var man får instruktioner. Det är viktigt att en person i en nödsituation inte upplever sig bli utan hjälp. Oftast är det ändå något annat än nummer än nödnumret 112 som kan ge den bästa hjälpen.
– Det är bra att det finns olika nödnummer för icke-brådskande behov, såsom samtalshjälp och stöd. De sparar säkerhetsmyndigheternas resurser till brådskande nödsituationer, då myndigheter behövs på plats. Numret till den nationella Brottsofferjouren är ett viktigt tillägg i appen. Genom 112 Suomi erbjuder vi olika säkerhetstjänster via en enda plattform och strävar på så sätt efter att minska onödiga samtal till nödnumret, säger Perttula.
Brottsofferjouren (RIKU) erbjuder brottsoffer möjlighet att diskutera med personer som förstår vad det innebär att bli utsatt för brott.
– RIKU ger information och råd om brottsprocessen till brottsoffer, anhöriga till brottsoffer och vittnen i brottmål, samt erbjuder dem en möjlighet att diskutera händelsen. Vi tycker att det är oerhört viktigt att RIKU nu också syns i 112 Suomi-appen, eftersom allt fler brottsoffer kan få information om våra tjänster via den. Appen är också en del av beredskapen för mer omfattande brottshändelser, där det är viktigt att nå ut till offren, säger Leena-Kaisa Åberg, verksamhetsledare vid Brottsofferjouren.
112 Suomi är en mobilapplikation som producerats av Nödcentralsverket och som har utvecklats i samarbete med olika säkerhetsaktörer. Tack vare det stora antalet användare har den utvecklats till en omfattande servicehelhet med säkerhetstjänster för medborgare.
Tutustu myös
Hätänumeron esteettömyyteen tulossa parannuksia
Hätäpuheluja tulkattiin ennätysmäärä
Vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää testataan 11.2.
Suomalainen hätäkeskustoiminta herättää kansainvälistä kiinnostusta
Suomen ainutlaatuinen malli tuottaa hätäkeskuspalveluita houkuttelee vuosittain useita kansainvälisiä vieraita seuraamaan hätäkeskustoiminnan arkea. Kustannustehokkaasta ja avun nopean hälyttämisen mahdollistavasta mallista halutaan ottaa mallia maailmalla.
Hätänumeron esteettömyyteen tulossa parannuksia
Hätätekstiviestipalvelun käyttäjiltä vaadittu rekisteröitymisvelvoite päättyy kesäkuussa 2025. EU:n esteettömyysdirektiivin mukainen reaaliaikainen teksti (RTT) otetaan käyttöön hätäilmoituksen yhteydessä kahden vuoden kuluttua.
Kansainvälinen 112-konferenssi Helsingissä
Euroopan hätänumerojärjestö EENA järjestää konferenssin Helsingin Messukeskuksessa 9.–11. huhtikuuta. Tapahtuma kokoaa yhteen turvallisuuden ja teknologian edustajia ympäri maailmaa.
Ylijohtaja Taito Vainio: toimintavarmuutemme säilyy kaikissa oloissa
Taito Vainio aloitti maaliskuun alussa toisen viisivuotiskautensa Hätäkeskuslaitoksen ylijohtajana. Tulevien vuosien aikana hänen työtä kehystävät toimintaympäristön muutoksen myötä nousevat haasteet.
Tehtävien priorisointi mahdollistaa avun akuutissa hädässä
Hätäkeskuslaitoksen ensihoidon tehtävänkäsittelyohje uudistui marraskuun 2023 lopulla. Muutos näkyy ensihoidon tehtävämäärässä ja kiireellisyysjakaumassa.