Tiedotteet

27.06.2022

Juhannus työllisti hätäkeskuksia

Hätäkeskuslaitos vastaanotti perjantain 24.6. ja sunnuntain 26.6. välisenä aikana yhteensä noin 34 200 hätäilmoitusta. Viime vuoden vastaavana aikana hätäilmoituksia vastaanotettiin noin 33 000, joten juhannus oli hätäkeskusten näkökulmasta katsoen hieman viime vuotta vilkkaampi.

Tiedote Hätäkeskuspalvelut
27.06.2022
21.06.2022

Hätäkeskuspäivystäjän vinkit juhannuksen juhlijoille

Ylipäivystäjä Essi Molkkarin mukaan juhannuksena hätäilmoituksissa korostuvat perinteisesti alkoholin aiheuttamat ongelmat, tapaturmat ja vesillä sattuvat onnettomuudet. Suuri osa hätä- ja ongelmatilanteista voidaan välttää hyvällä asenteella ja varautumisella.

Tiedote Hätäkeskuspalvelut
21.06.2022
07.06.2022

Henkilöstökatsaus 2021: Työhyvinvointiin panostaen

Hätäkeskuslaitoksen henkilöstökertomus on valmistunut. Vuosi 2021 sujui tavoitteisiin nähden kokonaisuudessaan hyvin, haastavasta operatiivisesta henkilöstötilanteesta ja koronakriisistä huolimatta. Vuoteen sisältyi paljon panostuksia henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Tiedote Hätäkeskuspalvelut Henkilöstö Ikäryhmät Koulutus
07.06.2022

Blogit

null Harhailevan vanhuksen kohtaaminen

Vanha mies kävelee kädet selän takana kävelykeppiä pidellen syksyisessä puistossa.

”Se nyt on vain vanhuuden höppänä”. Näinhän ennen puhuttiin, kun mummo tai vaari alkoi käyttäytyä oudosti ja sekavasti, unohteli asioita tai ei muistanut minne olikaan menossa. Asialle viitattiin kintaalla ja hyväksyttiin yleisesti, että iän myötä kaikki ei suju enää kuten ennen. Nykyään me tiedämme, mistä on kysymys. 

Omassa työssäni huomaan enenevässä määrin vastaanottavani muistisairaista ihmisistä puheluja, joissa ilmoittaja on tavannut kadulta tai rappukäytävästä harhailevan vanhuksen, joka vaikuttaa sekavalta – joskus hieman hätääntyneeltäkin, eikä hän oikein osaa kertoa mistä on tulossa tai minne menossa. Huoli henkilön pärjäämisestä arjessa herää. Miten tällaisessa tilanteessa tulisi menetellä? 

Muistisairaan kohtaamisessa tulee käyttäytyä rauhallisesti, olla ystävällinen ja tilanteessa läsnä. Lähestyessäsi vanhusta, tervehdi, katso silmiin ja kerro oma nimesi. Kysy häneltä, mitä hänelle kuuluu? Muistaako hän nimeään ja kotiosoitettaan? Tietääkö hän, miksi hän on juuri tässä ja minne hän oli menossa?

Puhu yksinkertaisin lyhyin lausein, hitaasti ja pidä katsekontakti vanhukseen koko ajan. Kysele kysymys kerrallaan ja anna hänelle rauhassa aikaa vastata kysymyksiisi. Usein melko nopeastikin selviää, ettei vanhuksella ole muistin osalta kaikki hyvin. Tällöin tulee soittaa hätänumeroon 112 ja vastata hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin sekä jäädä odottamaan paikalle vanhuksen kanssa viranomaisavun tuloon asti.

Muistiliiton mukaan vuosittain noin 14 500 ihmistä sairastuu muistisairauteen. Alzheimer on niistä yleisin.

Uskalla lähestyä ikäihmistä rohkeasti ja aloita keskustelu hänen kanssaan. Tärkeintä on, ettei harhailevaa ja muistamatonta ihmistä jätetä oman onnensa nojaan selviämään. Sinunkin omaisesi voi jonakin päivänä olla tuo harhaileva vanhus ja pahimmillaan vähissä vaatteissa ulkona pakkasessa, tietämättä itse tilanteensa vakavuutta.

Pidetään siis huolta!

Terveisin Anne, hätäkeskuspäivystäjä

Lähde: muistiliitto.fi