Hätäkeskuslaitos julkaisee blogeja suomeksi ja ruotsiksi.

"Etkö näe, mistä soitan?"

Julkaisupäivä 5.3.2021 13.18 Blogit

Työpäivän aikana vastaanottaessani hätäilmoituksia ja kysyessäni ilmoittajalta osoitetta, saan aina silloin tällöin vastauksen: "Eksää nyt nää mistä mää soitan?" tai "Sun pitäis nähdä tää osoite?". 

Hätäkeskuspäivystäjän on erilaisista paikannustyökaluista huolimatta varmistettava osoite aina myös suullisesti, sillä tekniikka ei koskaan ole aukotonta. Osoitteen kysyminen on osa laissa vaadittua hätäpuhelun riskinarviota.

Hätäpuhelu paikantuu hätäkeskuspäivystäjän näytöllä olevalle kartalle puhelun alkaessa. Joskus paikannusta ei saada, se voi heittää hieman annetusta osoitteesta tai paikannuksessa voi olla viivettä. Ongelma voi johtua esimerkiksi siitä, että oman operaattorin verkkoyhteys on heikko, jonka vuoksi puhelin vaihtaa automaattisesti toisen operaattorin verkkoon. Tällöin puhelu näkyy hätäkeskukseen SIM-kortittomana puheluna, jolloin paikannus ei toimi. Jos taas puhelun soittaa esimerkiksi tietynlaisen rakennuksen sisältä, puhelin ei välttämättä saa yhteyttä paikannusjärjestelmän satelliitteihin.

Osoitteen kysyminen on vain varmistuksen varmistus siitä, että apu saadaan lähetettyä oikeaan paikkaan oikea-aikaisesti. Tarkista siis aina oma sijaintisi, kun soitat 112:een. Riittää, että tieto on suuntaa antava, kuten paikkakunta, kadun- tai tien nimi.

Tärkeää on myös vastata hätäkeskuspäivystäjän esittämiin kysymyksiin sijainnista. Tien päältä 112:een soitettaessa päivystäjä saattaa kysyä, mistä olet matkalla ja minne menossa. Tieto helpottaa päivystäjää sijoittamaan sinut oikeaan paikkaan kartalle puhelimesi paikannuksen läheisyyteen. Samalla kun päivystäjä juttelee kanssasi, hän tarvittaessa paikantaa sinua soittohetkellä useita eri kertoja. 

Olethan jo ladannut 112-sovelluksen puhelimeesi?

Paikannusterkuin,
Anne, hätäkeskuspäivystäjä

Hätäkeskuspalvelut
0 0