Hätäkeskuslaitos julkaisee blogeja suomeksi ja ruotsiksi.

Kevät on täällä!

Julkaisupäivä 20.4.2021 14.01 Blogit

Hätäkeskuspäivystäjän kevät alkaa siitä, kun hän vastaanottaa vuoden ensimmäisen hätäpuhelun ruohikkopalosta, kulotuksen karkaamisesta tai ruohikolla kevätauringonpaisteessa makoilevasta makkurista eli humaltuneesta henkilöstä, jonka jalat eivät kanna.

Ja tiedättekö, nämä kaikki on jo koettu tänä keväänä. Kevät on siis tullut västäräkkien, kukkivien krookuksien ja tiettyjen hätäkeskustehtävälajien myötä.

Tietyt tehtävälajit kuuluvat pääsääntöisesti tiettyihin vuodenaikoihin. Vaikka ilmastonmuutos onkin tosiasia, ruohikkopaloja tai kulotusten karkaamisia ei sentään ilmene paljon talviaikaan vaan ne kuuluvat kevääseen, jolloin aurinko on kuivattanut märän ruohon. Keväisin ihmisten huolimattomuus saa aikaan maastopaloja. Näitä voivat olla esimerkiksi auton ikkunasta tien kuivalle pientareelle heitetty käryävä tupakan natsa.

Kulottamiset kuuluvat kevääseen ainakin maaseutualueilla. Kun kaunis aurinkoinen ja kuiva sää saa ajatuksen äkisti aloittamaan peltojen ja ojien piennaralueiden kulottamisen, aina ei muisteta tarkistaa onko ruohikkopalovaara voimassa tai onko kulottajalla kaikki tarpeellinen tieto ja taito kulotuksen paloturvallisuudesta hoidettuna. Joka kevät kulotuksia karkaa kulottajien käsistä ja paikalle tarvitaan pelastuslaitoksen apuvoimia. Joskus myös kulotus polttaa ulkorakennuksia ja toisinaan on mennyt kotitalokin siinä samassa. 

Kun lämmin kevätaurinko hivelee poskia, on mukava istahtaa vihertävälle nurmialueelle puistoon tai muualle kaupungin sykkeen ytimeen, ottaa hieman alkoholipitoisia juomia ja nauttia ihanasta keväästä katselemalla ihmisvilinää samalla tuntien kesän hiipuilevan tulon. Eipä siinä, keväästä tuleekin nauttia, mutta kun nautittuna on jo sellainen määrä nestemäistä juomaa, etteivät jalat enää kanna paikalta poistumiseen, tarvitaan poliisin apua. 

Nyt tällä hätäkeskuksissa odotellaan hieman kauhunsekaisin tuntein tulevaa vappua, sillä pitkän koronavuoden ja juuri hieman avattujen rajoitusten jälkeen se saattaa lähteä käsistä aivan kuten huonosti hoidettu kulotus. Toivotaan kuitenkin, että ihmiset osaisivat suurimmaksi osaksi juhlia maltillisesti, pitää huolta turvaväleistä, kokoontumisrajoituksista, maskeista ja kaikesta siitä, että tilanne ei koronankaan osalta riistäytyisi käsistä. Että kaikki sujuisi hyvin siellä teillä, kun juhlitte ihanaa kevään juhlaa, ja meillä täällä hätäkeskuksissa, jotka palvelemme teitä tuona kyseisenä aattoiltana ja vappupäivänä.

Ihanaa kevättä kaikille! 

Hätäkeskuspäivystäjä Anne

Hätäkeskuspalvelut