Hätäkeskuslaitos julkaisee blogeja suomeksi ja ruotsiksi.

Soita peura- ja hirvikolareista 112

Julkaisupäivä 2.11.2021 14.53 Blogit

Varsinkin näin syksyn aikaan pelloilta ja metsistä ajoradalle äkisti tulevat hirvi- sekä kauriseläimet aiheuttavat useita kolareita varsinkin aamun varhaisina tunteina ja illan pimetessä. Eläinkolaripaikalle tulisi aina pysähtyä, vaikka eläin lähtisikin törmäyksen jälkeen karkuun, henkilövahinkoja ei olisi tullut tai ajoneuvolle tulleet vahingot olisivat vähäiset. Kolarista tulisi aina soittaa hätänumeroon. 

Eläinkolareissa soitto 112:een on tärkeää, jotta mahdollinen apu saadaan hälytettyä paikalle, lisävahinkoja saadaan estetyksi hätäkeskuksen ohjeistuksella ja loukkaantunutta eläintä päästään jäljittämään maastoon tai pahasti loukkaantunutta lopettamaan riistahenkilöiden tai poliisin toimesta. Eläin on suojaton osuessaan esteeseen, ja pienikin kolaus voi aiheuttaa eläimelle loukkaantumisriskin. Liikennevälineen kuljettajalla on eettinen velvollisuus törmäyksen jälkeen pysähtyä ja mennä katsomaan, miten eläimelle on käynyt.

Peurakolarit ovat yleisempiä hätäkeskuksessa vastaanotettuja eläinkolareita, mutta soittoja tulee myös törmäyksistä, joissa osallisina on hirvi, irrallaan auton alle juokseva koira tai muu metsän eläin. Pohjoisessa Suomessa porot kulkevat yleensä laumoissa, joten jos näet yhden poron ylittävän tietä, on mahdollista, että kohta saapuu seuraavia tämän perässä.

Pahasti loukkaantunut eläin tulee lopettaa mahdollisuuksien mukaan nopeasti, kivuttomasti ja turhaa kärsimystä pitkittämättä. Soittaessasi eläinkolarista hätänumeroon hätäkeskus välittää tehtävän poliisille, joka tarvittaessa tulee paikalle tai ilmoittaa asiasta tapahtuma-alueen riista- tai paliskunnan yhteyshenkilölle. Usein kolaripaikalle saadaan melko nopeastikin läheisen metsästysseuran henkilö lopettamaan riistaeläin ja hoitamaan kuollut ruho pois.

Hirvi-, peura ja porovaaroista tiellä osoittavat merkit eivät ole tienvarsilla turhaan: näillä alueilla on sattunut eläinkolareita muita alueita useammin tai eläinten käyttämät tietä ylittävät polut kulkevat niillä kohdin. Myös teiden varsilla riista-aitojen alut ja loput ovat paikkoja, joista eläimet kulkevat tien yli. 

Hämärän laskeutuessa silmäile ajaessasi tien pientareita, metsän laitoja ja pellon reunoja, sekä käytä kaukovaloja aina kun vain on mahdollista. Vähennä nopeuttasi hirvi-, poro- ja peuravaaramerkkien kohdalla. Ole läsnä ajaessasi autoa ja keskity vain siihen: näin sinulla on ehkä hieman enemmän aikaa reagoida tielle nopeasti tulevaan eläimeen ja lieventää mahdollisia vahinkoja. Mikäli eläin juoksee äkisti tielle yritä jos mahdollista väistää se takaa tai ojan kautta; älä vastaantulevan liikenteen. Ja kolaripaikalle sattuessasi tai kolariin joutuessasi 112-sovellus puhelimessasi helpottaa hätäkeskuksessa paikantamistasi kun soitat sillä hätänumeroon.

Tutustu Tieliikennelakiin muisitisi virkistämiseksi. 

Turvallista ja kolaritonta pimeän ajon aikaa!

Anne,
hätäkeskuspäivystäjä